QNAP NAS TS-251 i TS-451 - 4.0 out of 5 based on 2 votes
TS-451

QNAP NAS TS-251 i TS-451

Mrežni diskovi pogonjeni Intel procesorom

Impresivna brzina mreže uz softverske mogućnosti poput reprodukcije videa i XBMC-a

U maleno, bijelo kućište lagano zaobljenih rubova možete smjestiti dvije ili četiri ladice s 2,5”/3,5“ SATA diskovima. Kako ovo ne bi bio običan NAS smjestio se tu i dvojezgreni Intel, 1 GB RAM-a, dva komada gigabitnih mrežnih priključaka, uz bogate softverske dodatke. Jednostavne upute koje ćete pronaći u kutiji odvest će vas na internetsku adresu s koje će vaš NAS biti lako prepoznat, a čarobnjak će vas voditi kroz jednostavan postupak podešavanja.

TS-451 inačica savjetovala nas je kako je najbolja opcija za konfiguraciju odabir RAID 5 polja za diskove koja će osigurati da podaci ostanu sačuvani ukoliko jedan od 4 diska otkaže poslušnost dok nas je TS-251 savjetovao da odaberemo RAID 1 opciju kako bi isti podaci bili paralelno kopirani na oba diska.

Nakon odabira željenih opcija odvedeni smo na web adresu našeg NAS-a gdje nam je za oko zapelo mnoštvo aplikacija koje možemo instalirati na NAS. Tako možete odabrati želite li da vaš NAS bude torrent klijent za preuzimanje datoteka ili ćete od njega napraviti web server uz pomoć mnoštva dostupnih CMS-ova poput Drupala, Joomle, WordPressa, phpBB foruma, MediaWiki i drugih, a web server možete začiniti i Pythonom Perlom, Ruby on Rails, Javom i sl.

Naravno, ovaj NAS može biti i Mail server, Radius server, LDAP Server, no QNAP je naglasak stavio na multimediju pa su tako aplikacije za video player već instalirane. Natrpali smo NAS našim Full HD .m2t i H264 .mp4 videima te probali pokrenuti takve datoteke direktno iz web sučelja NAS-a. Zvuk je išao glatko, no slika je trzala. Pokušali smo video pokrenuti i preko Android smartphonea s aplikacijom Qvideo, no i tu je Full HD video trzao. Kako NAS dolazi s utorom za HDMI kabel, spojili smo ga na TV i probali pokrenuti video preko XBMC-a koji je već instaliran na NAS i razočarali se jer je i ovdje Full HD sadržaj trzao. Kao da je ovaj uređaj već pregazilo vrijeme pa nije baš predviđen za Full HD rezoluciju videa, a već se nalazimo u 4K dobu.

Qnap TurboNAS TS 251

TS-251


Na kraju nije nam ostala druga opcija nego na računalo instalirati VLC media player i pokrenuti video preko mreže, kao što smo to činili i na „običnim“ NAS uređajima. Na smartphone smo instalirali Qfile i njime skinuli video te ga pokrenuli nativnim video playerom. Očekivano, video sada više nije trzao.
Kada je NAS spojen HDMI-om na TV, morat ćete na njega priključiti miša, poželjno je i tipkovnicu kako bi lakše surfali Internetom jer vam je na početnom ekranu dostupan i Chrome preglednik. Nemate li pri ruci miša i tipkovnicu možete smartphone iskoristiti kao daljinski uz pomoć aplikacije Qremote.

Još jedna aplikacija nam je specijalno upala u oko, a zove se „Virtualization Station“. Htjeli smo je isprobati, no uz 1 GB RAM-a to je teško izvedivo. I zašto je QNAP onda nalijepio tu naljepnicu na kućište? Ako ju skineš, gubiš garanciju. Kada bi ovo bio jeftiniji uređaj, onda bi nekako ta naljepnica i imala smisla. No uređaj je preskup, u omjeru uloženo/dobiveno, a onda ga još ne možete niti nadograditi bez intervencije ovlaštenog servisa. Drugim riječima, jako zamjeramo QNAP-u što nisu stavili barem 4 GB RAM-a kao minimum za ovakve uređaje, iako postoji i verzija s ugrađenih 4 GB RAM-a. Spmenuti Chrome nije brz kao onaj na vašem smartphoneu ili računalu.

Qnap TurboNAS TS 251 4

Stražnja strana: Gore pri vrhu kućišta je naljepnica koja nas strašno ‘ljuti’, ispod nje HDMI za telku, 2x mreža - jedan za NAS, a druga za Virtualne strojeve, ispod mreže - USB za miša i tastaturu


Demo administracije pogledajte na adresi: http://qnapdemo.myqnapcloud.com:9090/
(user: qnap; password: qnap)

Više informacija

 • Model: QNAP NAS TS-251 / TS-451
 • Ukupna ocjena: 4,1 / 4,2
 • Performanse: 4 / 4
 • Softver: 4 / 4
 • Cijena: 3 / 3
 • Proizvođač: QNAP
 • Procesor: intel® Celeron® 2,41 GHz dual-core processor / isto
 • Memorija: 1 GB DDR3L RAM / isto
 • Prostor za HDD: 2 x 3,5”/2,5” SATA 6 Gb/s, SATA 3 Gb/s HDD ili SSD / isto
 • USB: 2 x USB 3.0 (naprijed: 1, straga: 1); 2 x USB 2.0 (straga: 2) / isto
 • Mreža: 2 x Gigabit RJ-45 Ethernet port / isto
 • Ostalo: HDMI, IR Ready - MCE-compatible / isto
 • Dimenzije/masa: 168,5(V) x 102(Š) x 225(D) mm, ~ 1,28 kg / 2,32 kg / 177(V) x 180(Š) x 235(D) mm, ~ 3 kg / 4,3 kg
 • Plus: HDMI priključak za TV, mogućnost proširenja funkcionalnosti dodatnim aplikacijama / HDMI priključak za TV, mogućnost proširenja funkcionalnosti dodatnim aplikacijama, RAID 5
 • Minus: Premalo RAM-a, astronomski visoka cijena / isto
 • Ustupitelj i cijena: Msan, www.msan.hr, cijena: 4.940, 52 kn / 6.920,31 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za QNAP NAS TS-251 i TS-451

Pretraži recenzije hardvera

HARDVER
HARDVER
   Laptopi
   Računalo
   Procesor
   Grafička kartica
   Matična ploča
   Hladnjaci
   Kućište
   Monitor
   Hard disk/SSD
   Mrežna oprema
   Miš
   Tipkovnica
   Napajanje
   Audio
   USB/kartice/prijenosni HDD
   Televizori
   Pametni telefoni
   Tablet
   Projektor
   Printer/MFC
   Ostalo
   Pametni satovi
   Fotoaparati
   RAM
   Akcijske kamere
   Igraća konzola
   Gamepad

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

QNAP NAS TS-251 i TS-451 - VidiLAB - QR Code Friendly

Zadnje testirano u VIDILAB-u...