Samsung Galaxy S20+

Samsung Galaxy S20+

Zlatna sredina premium ponude

Samsung je izbacio svoju najnoviju seriju flagship mobitela koja ove godine dolazi u tri izdanja. Srednji model Plus svakako se doima idealnim odabirom s obzirom na specifikacije i cijenu.

Samsung je svoju najnoviju S20 liniju mobitela uistinu učinio raznolikom. Na izbor imate više veličina, kao i mogućnosti kod svakog modela, a to se odražava i u cijeni.

Cijeli svijet gleda na Samsungove mobitele, koji svake godine prvi izbacuju novi flagship, kao nekakvu nit vodilju na koju će se ostatak proizvođača osloniti kada pričamo o trendovima i svim funkcijama kojih su korisnici željni.

Naravno, činjenica da drugi proizvođači mogu vidjeti što se korisnicima nije svidjelo, svakako je plus za njih. No, Samsung se osim hardverskog dijela pobrinuo i za svoje softversko korisničko iskustvo te ako želite jednostavan uređaj koji neće stvarati puno problema te je pouzdan, OneUI 2 ima hrpu mogućnosti koje će vam olakšati korištenje te ubrzati rad.

 

Samsung Galaxy S20 4

Ultra model je napunjen hrpom tehnologija koje možda nećete niti koristiti, a Standardni S20 doima se pomalo... standardnim. S20+ model zato ističe se od ostatka odličnim hardverskim specifikacijama, velikim zaslonom, a istodobno nije prenapuhan poput većeg S20 Ultra modela.

Pogledali smo što sve može ponuditi potencijalnim korisnicima, kako sa strane fotografije, tako i kod kombinacije hardvera i softvera. Dok nas neke stvar ostavljaju ravnodušnima, na druge smo uistinu impresionirani.

Samsung je u ovoj seriji mobitela tehnologiju i dizajn tjerao do granica, što se vidi i po samom zaslonu. Točnije, prednji zaslon predstavlja preko 90% ukupne površine, a i to malo što nije funkcionalan AMOLED zaslon, Samsung je laganim zakrivljenjem rubova minimizirao. Straga, iako izrez za kamere viri iz kućišta, efekt je puno blaži od Ultra modela.

Krenimo tako od početka. Sprijeda se nalazi možda najbitnija komponenta, budući da se njome korisnici najviše koriste de ona odlučuje općenito zadovoljstvo korištenja. Riječ je naravno o solidnom 6,7 inčnom Dynamic AMOLED zaslonu, čije dimenzije bi nekada bile nezamislive, no budući da su same dimenzije mobitela više-manje jednake prijašnjim modelima, samo dodaje na impresivnosti.

Naime zaslon je razvučen do samih rubova, jedino je dno malo deblje s jedne strane da možete držati mobitel bez slučajnih dodira, a s druge strane se nalaze svi konektori mobitela sa zaslonom.

 

Samsung Galaxy S20 5

Lijeva i desna strana standardno imaju zakrivljene rubove, no ove godine Samsung je ublažio zakrivljenost samog funkcionalnog zaslona jer su se korisnici žalili da dio sadržaja nije vidljiv kod prejake zakrivljenosti. Smatramo da je zaslon sada idealnog dizajna, barem s tog aspekta.

Vrh zaslona također dotiče sami rub, što je uzrokovalo prorez za zvučnik slušalice da se pomakne na sami prijelaz između ekrana i kućišta telefona te je vrlo tanak. Unatoč tome, ovaj zvučnik pomaže glavnome kako bi se postigao Stereo zvuk pri reprodukciji multimedijskog sadržaja. Iako stereo efekt naravno neće biti idealan radi pozicije sustava, ako rukom blokirate jedan zvučnik, drugi će i dalje funkcionirati pa je lakše koristiti mobitel u horizontalnom načinu.

Jedina mana zaslona je prorez na vrhu za selfie kameru. Za vrijeme razgovora primijetit ćete da nekoliko piksela pored kamere titra. Nije riječ o grešci, već se zaslon gasi kako bi senzor mogao očitati je li mobitel naslonjen na vaše lice u svrhu gašenja zaslona i sprječavanja slučajnih dodira.

Sam zaslon ima rezoluciju 1440 x 3200 piksela, te možete birati između nativne QHD+ ili FullHD+ rezolucije. Birajte pažljivo jer imate i opciju podizanja refresh ratea monitora na 120 Hz, no samo na nižoj rezoluciji.

 

 

Ostatak kućišta

Rubovi Galaxyja S20+ aluminijske su izrade te prate boju pozadine koju ste odabrali. Svi gumbi nalaze se na desnoj strani mobitela, te je riječ o jednom manjem za zaključavanje i jednom dužem koji se „ljulja“ za podešavanje glasnoće.

Oni su također aluminijski te imaju jasan i zadovoljavajuć klik. Osim već spomenutog zvučnika a vrhu zaslona, pravi se nalazi na dnu odmah pored USB C utora za punjenje. Visoke je glasnoće te proizvodi čist zvuk, kojega potpisuje tvrtka AKG.

 

Samsung Galaxy S20 2

Tako dolazimo sa stražnje strane, koja je poput zaslona zaštićena Gorilla Glass 6 tehnologijom. Dolazi u nekoliko boja te se Samsung za ovu seriju odmaknuo od blještavila i presijavanja. Ovdje se u sredini nalazi brzo bežično punjenje, a mobitel može također puniti druge uređaje bežično. Jedini značajni dio dizajna je značajni izrez za kamere, kojega je teško ne zamijetiti.

Sustav kamera sastoji se od tri glavne kamere miješanih specifikacija. Glavna kamera nešto je tradicionalnijeg dizajna te nema ogromne senzore poput „Ultra“ modela, ili primjerice Huaweijevog P40 Pro mobitela.

Senzor koristi 12 megapiksela, no opet je značajno veći od prošlogodišnje verzije sa 1/1,73” dijagonale. Rezultati su zapravo u nekim aspektima bolji i od 108 megapikselnog senzora. Naime, dok nema rezoluciju većeg senzora, veliki senzori novih mobitela jako se muče sa slikanjem subjekata koji su im u blizini jer dok je centar fokusiran, na rubovima slike se javlja značajno „muljanje“.

 

3x zoom

To se ovdje neće toliko vidjeti te i ako slikate subjekt u blizini, slika će ispasti impresivna. Noćni način slikanja također je impresivan, te vas neće razočarati ako svi mogu biti malo mirni dok se slikate.

Samsung kod noćnog načina voli dodati malo boje u scenu što kod nekih osvjetljenja uvelike pomaže kod završnih slika, no ako se nalazite negdje gdje su snažna obojena svijetla, poput narančaste ulične rasvjete, boje lagano mogu postati prejake.

Telefoto kamera ima slične dimenzije kao glavni senzor, no dolazi sa 64 megapiksela. Tako dolazi do odličnog zooma na 3x vrijednosti, jednostavnim croppanjem senzora. To znači da će se brzo primijetiti digitalizacija slika iznad 3x zooma, no prednost ovakvog pristupa je u tome da leće ne moraju biti debele pa niti izrez za kamere ne mora stršiti previše izvan kućišta mobitela.

 

30x zoom

Rezolucija ovog senzora omogućuje i 8K snimanje videa koje je Samsung ekskluzivno predstavio u S20 seriji. Biranje ove rezolucije snimanja pružit će puno detaljniju snimku koja po nama ima smisla jedino ako ju planirate editirati na računalu, a glavna prednost je što omogućuje zoom x2 puta bez gubitka kvalitete ako će vam konačni video biti 4K, ili zoom 4x ako će konačni video biti FullHD formata. Naravno, pikseli koji se koriste kod ovakvog snimanja su fizički manji te se savjetuje puno svijetla kako bi se izbjegla zrnatost na snimkama.

Zadnja kamera je obvezna ultraširoka također od 12 megapiksela. Ovo je senzor gdje bismo voljeli ipak vidjeti više piksela jer je ipak scena koja se hvata puno veća, pa prije dolazi do pikselizacije.

No, Samsung zato ovaj senzor koristi i za SuperSteady slikanje za borbu protiv trzanja, no savjetujemo puno svijetla za dobre rezultate. Selfie kamera ima 10 megapiksela te omogućuje 4K snimanje. Performanse su izvrsne i u noćim svjetlosnim uvjetima. Senzor je nešto manji pa naravno očekujte zrnatost kod noćnih slika.

 

 

Što se sve krije ispod zaslona

Kada pričamo o hardveru, tu nastaju i neke kontroverzije. Naime, Europsko tržište među zadnjima je koje ima implementiran Samsungov Exynos čipset, verziju 990. Dok naravno ne možemo reći da je loš, Samsung je svjestan koliko zaostaje za Qualcommom, do razine da je koristio Snapdragon čipset i za svoje domaće korejsko tržište, za što je ondje bio izrugan.

 

Ultrawide 1

Voljeli bismo vidjeti da napokon svi dobiju jednake uređaje, ili da barem europski budu bolji po performansama kada se već tako dijele. Slična priča je i sa senzorima kamera gdje neki dobivaju Samsungove, a neki Sony senzore koji su srećom vrlo sličnih mogućnosti iako će slike imati različitu tintu.

Ostatak specifikacija je standardan sa 120 GB UF 3.0 memorije za pohranu, te 8 GB radne memorije. Sva memorija u ovom mobitelu iznimne je brzine te nema te aplikacije koja ju može opteretiti. Učitavanje sustava i aplikacija nevjerojatno je brzo, pogotovo jednom kada osjetite performanse 120 Hz zaslona.

 

Bokeh

Glavni razlog najvjerojatnije je rad baterije. Ona ima 4.500 mAh te bi ekstremnije korištenje ekrana moglo smanjiti efikasnost rada baterije. S druge strane, radi se o velikoj bateriji koja još podržava brzo punjenje, kako USB-om, tako i bežično.

Softverski, Samsung dolazi u poznatoj postavi. Najnoviji Android 10 nativno donosi Night Mode koji odlično leži AMOELD zaslonima, a Samsungov OneUI 2 proglašen je za jednog od najboljih sustava po jednostavnosti navigacije i brzini rada. Dizajniran je kako bi se korisnici mogli lagano snaći u postavkama, a korištenje jednom rukom bilo je prioritet kod dizajna.

 

Samsung Galaxy S20 1

Naime Samsungovi mobiteli vrlo su visoki pa biranje postavki na vrhu zaslona često postaje nezgrapno. Zato kada odete u bilo kakve postavke, pola zaslona zauzima samo naziv izbornika. Tako su i prve mogućnosti odabira pomaknute dolje, dovoljno blizu svake ruke koja drži mobitel te svaki meni postaje jednostavan za dohvat.

Uz to, sustav će vam često pomoći kraticama ako se izgubite, a možemo reći da uvijek zna na koju smo opciju mislili i, naravno, ispravi nas ako se nalazimo u krivom meniju. No, vjerujemo da jednostavno velik broj ljudi čini istu grešku pa su vidjeli gdje treba staviti koje prečace.

 

Samsung Galaxy S20 3

Među menijima zaslona ćete naći i postavke za 120 Hz osvježavanje zaslona ili QHD rezolucijom, ovisno što vam se više svidi jer obje mogućnosti ne mogu raditi simultano, a već vidimo da se neki proizvođači hvale upravo tom mogućnošću kod svojih uređaja.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S20+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S20+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.