A1 Alpha - 5.0 out of 5 based on 1 vote
A1 Alpha

A1 Alpha

Tajnoviti midrange za 9 kuna

A1 telekom predstavio je pod svojim brendom midrange povoljan telefon sa solidnim hardverom, velikim ekranom i dobrom cijenom.

Telekomi su često u povoljnijoj situaciji od trgovina jer prodaju telefona vežu uz tarife, omogućuju otplatu na rate i najčešće cijena uređaja bude niža. Sljedeći korak prema jeftinijem uređaju je vlastiti brendirani model.

Tako je A1 predstavio Alpha uređaj za nižu srednju klasu koji ima vrlo nisku cijenu ako se uzima uz njihovu tarifu, a razmatrat će ga ionako korisnici koji su već na toj mreži.

 

Mix mogućnosti i kompromisa

Glavni feature A1 Alpha telefona je veliki 6,26 inčni ekran koji se proteže od ruba do ruba. Zaslon je inače IPS i ima vrlo dobre kutove gledanja, responzivnost i jedina mu je zamjerka nešto niža HD rezolucija koja je uobičajena za ovaj cjenovni rang.

Pozitivna strana niže rezolucije je brži rad uređaja. Ekran s prednje strane ima notch u kojemu se smjestila prednja selfie kamera.

Osim prednje velike staklene strane, ostatak kućišta izvedba je od sjajne plastike, djeluje solidno, a problem klizavosti riješen je priloženom silikonskom zaštitnom futrolom. Njome se svakako dobiva bolja ergonomija, no gubi se na vizualnom identitetu koji je zanimljiv, a u našem slučaju u telefon je došao u tirkizno plavoj boji.

Zanimljiv vizualni detalj je i kontrastno crvena tipka za uključivanje uređaja.

Sa stražnje strane, osim dvije AI kamere i bljeskalice, nalazi se čitač otiska prsta koji je iznimno brz i precizan.

 

Tajnovita Alpha

Hardverski, A1 Alpha pokreće osmojezgreni procesor, a radi se o kombinaciji četiri brže jezgre na 1,6 GHz i četiri sporije na 1,2 GHz. Nije nam poznat SoC, no pretpostavljamo da se radi o MediaTekovom čipsetu.

Dovoljno brzom procesoru u pomoć stiže 3 GB radne memorije, što je postao standardni minimum i u nižem cjenovnom razredu, dok je količina interne memorije 64 GB, pri čemu treba napomenuti kako je dostupna podrška za proširenje micro SD karticom do 256 GB.

Isprobali smo telefon za streaming video sadržaja, s otvorenih više od 10 tabova i igrajući 3D igre poput Dead Trigger 2 i nismo primijetili kašljucanja. Posebno nam se svidio feedback ekrana koji je bitan za igre. Najjače igre neće imati framerate kao flagship uređaji, no poslužit će.

 

Kamera i OS

Sustav glavnih kamera sa stražnje strane sastoji se od 13 i 2 megapikselnih kamera. Od opcija snimanja tu su ručno snimanje, tzv. prasak, odnosno burst mod s više uzastopnih okinutih fotki, panorama i opcija 9 predefiniranih filtera.

Tu je i HDR način snimanja te AI koji prepoznaje scene i prilagođava postavke fotoaparata. Rezultati fotografiranja su vrlo solidni, a kvaliteta u uvjetima slabijeg osvjetljenja je čak i iznad očekivanja. Kamera snima 1080p video.

S prednje strane nalazi se selfie kamera s nekoliko brzih tipki za poboljšanja. Selfie dio nas nije oduševio kao stražnje kamere, no daleko od toga da nije dobar. Primjećuje se sa slabijim osvjetljenjem da se pojačava zaglađivanje kože, no ukupno ćete za razmjenu fotki na instant messengeru biti zadovoljeni.

A1 Alpha dolazi s Android 9.0 Pie operativnim sustavom i svidjelo nam se što skoro uopće nema softverske nadogradnje. Sustav je brz i oslanja se na setove Google aplikacija.

Stereo zvučnici smješteni su s donje strane i isporučuju vrlo glasnu zvučnu sliku kojoj očekivano nedostaje definicije, pogotovo kod dubokih tonova, no ukupno je vrlo zadovoljavajuće.

 

Zaključak

A1 Alpha je dobro zaokružen pametni telefon vrlo pristupačne cijene koji može osim cjenovno privući i velikim ekranom te solidnim performansama i tehnologijama koje očekujete od modernog uređaja, poput čitača otiska prsta, NFC-a, 4G podrške.

Telefon je namijenjen korisnicima koji ne ciljaju na flagship uređaje, a žele pouzdani mobitel sa svim funkcijama za multimediju i komunikaciju, pa je kao takav dobar izbor za mlađu i onu malo stariju populaciju te sve ostale koji za 9 kuna (u tarifi) žele moderan smartphone.

 

 

 

 

 

Više informacija

  • Model: A1
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Mogućnost: 4
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: A1
  • Operativni sustav: Android 9.0
  • Procesor: 4x1.6 GHz ARM i 4x1.2 GHz Cortex-A55
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 3 GB
  • Stražnja kamera: 13 MP +2 MP
  • Prednja kamera: 8 MP
  • Baterija: Li-Po, 3100 mAh
  • Dimenzije i masa: 157.1 x 75.8 x 8.1 mm/150 g
  • Ostalo: čitač otiska prsta
  • Plus: veličina ekrana, cijena, solidan hardver, novi Android
  • Minus: niska rezolucija ekrana, prednja kamera
  • Ustupitelj i cijena: A1 www.A1.hr Cijena: 1.199,00 kn/9 kn u M tarifi
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za A1 Alpha

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

A1 Alpha - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.