Apple iPhone 11 - 1.5 out of 5 based on 2 votes
Apple iPhone 11

Apple iPhone 11

Spoj starog i novog

Apple je na nedavnom eventu predstavio svoje nove mobitele koji dolaze u standardnoj i Pro verziji. Propuštate li puno s odabirom iPhonea 11 ili se radi o idealnom omjeru cijene i kvalitete?

 

Novi iPhone 11 došao je na svjetsko tržište ubrzo nakon predstavljanja te se reklamira kao mainstream opcija za kupce. Skuplji modeli imaju specifične nadogradnje uz, naravno, dosta oštriju cijenu, dok sa standardnim iPhoneom 11 dobivate većinu pogodnosti novog uređaja.

IPhone 11 direktan je nasljednik prošlogodišnjeg iPhonea XR te će samim time korisnici XR modela vidjeti malo razloga za upgrade, no, ako dolazite sa starijeg modela ili imate već dotrajali Android, svakako se isplati pogledati što ovogodišnji modeli nude.

Izvana, iPhone 11 ostaje više-manje jednak prošlogodišnjem modelu XR, uz par drugačijih detalja. Sprijeda imamo jednak 6,1” zaslon koji ima jednak razmak od rubova sa svih strana, što je sada već zaštitni znak Applea.

Rubovi nisu tanki kao kod Pro modela, no neće umanjiti doživljaj korištenja. S druge strane, u usporedbi s Androidima u toj cjenovnoj kategoriji, ekran ipak izgleda dotrajalo. Zaslon je rezolucije 828 x 1792 piksela s gustoćom od 326 ppi, IPS tehnologijom te maksimalnom svjetlinom od oko 600 nita.

 

Apple iPhone 11 1

 

Solidan je i za rad na suncu, no ipak savjetujemo da potražite hladovinu. Vrh zaslona ima širok urez sa svim senzorima i zvučnikom, kakav je Apple i popularizirao. Staklo je, naravno, otporno na grebanje i pucanje, poput Gorilla Glass brenda, iako Apple ne specificira proizvođača.

Stražnja strana također je dizajnirana od jednog komada stakla, a jedina razlika od Pro verzije je ta što staklo nema brušenu površinu, nego je klasično obojano. Dolazi u čak šest boja pa svatko može naći nešto za sebe. Apple logo je malo spušten te se nalazi na sredini pozadine i označava lokaciju za bežično punjenje.

Sa stražnje strane vidimo i najveću razliku, a to je svakako sustav kamera u gornjem lijevom kutu. Cijeli sustav je lagano podignut, a zasebne leće su dodatno još uzdignute. Iako zvuči puno, sve skupa je podignuto za milimetar, a dvije razine umanjuju dojam ispupčenih kamera.

Riječ je, naravno, o dvije kamere te Quad LED bljeskalici i novom dubinskom mikrofonu. Rubovi mobitela su standardno matte obojani i napravljeni od aluminija koji je lagan, no, ako udari o pod, dovoljno je mekan da ostavi udubine pa savjetujemo pažnju. Rubovi također imaju standardne gumbe.

S jedne strane imamo zaključavanje dok su s druge strane gumbi za kontrolu glasnoće, uključujući i poznati slider za brzo prigušivanje zvukova mobitela.

 

Oštre noćne slike

Kamere su najveći update, kako na Pro, tako i na standardnom modelu. Sada dolazi s dvije kamere koje imaju po 12 megapiksela, no senzori i leće su poboljšani te se nikako ne mogu uspoređivati s prošlogodišnjim modelom.

Standardna kamera širokog kuta ima nevjerojatne mogućnosti noćnog snimanja zadržavajući oštrinu kompliciranih detalja poput brade i kose u najzahtjevnijim uvjetima. Rezultat je to senzora kamere, softvera, kao i novih mogućnosti Appleovog čipseta.

 

Apple iPhone 11 2

 

U zahtjevnim noćnim uvjetima prikuplja svjetlost od dvije do šest sekundi tijekom kojih je poželjno biti što mirniji, no svi znamo koliko se zapravo ruke tresu. Unatoč tome slike su iznimno oštre te nam je lako reći da daju do sada najbolje rezultate u mobilnom svijetu.

Druga kamera je širokokutna sa 120° vida, no, naravno, rubovi su izobličeni. I ona ima mogućnosti poput glavne kamere, glavna prednost je puno širi kut snimanja 4K videa, no nedostaje joj optička stabilizacija. Standardni iPhone 11 ne dolazi s trećom 2x zoom kamerom, no vjerujemo kako će širokokutna ipak otvoriti više mogućnosti za slikanje, pogotovo uskih prostora.

Tu je još i selfie kamera koja je također dobila impresivan upgrade. Novi senzor diže rezoluciju na 12 megapiksela, kao i slow-motion te 4K snimanje. Slike su detaljnije, a u večernjim uvjetima imaju bolje rezultate te im pomaže svjetlina ekrana.

Dubinski efekti sada su još precizniji, iako softver i dalje radi greške tu i tamo oko rubova pa efekt nije garantiran sa svakom slikom.

Tako dolazimo do samih internih specifikacija, a najbitniji je, naravno, novi A13 čipset. Dolazi s novim bržim jezgrama standardne postave gdje imamo dvije jače te četiri slabije jezgre. Dok su jače jezgre za obradu aktualnih aplikacija, slabije imaju za zadatak štedjeti bateriju dok obrađuju pozadinske zadatke.

U prosijeku uređaj je 20% brži od prošlogodišnjeg te troši 10% manje baterije. Uz procesor dobivamo standardnih 4 GB RAM-a koji će biti dovoljni za iOS sljedećih nekoliko godina. Moguće je i brzo punjenje solidne cjelodnevne baterije od 3110 mAh, no ne dobivate brzi punjač u kompletu.

 

 

Više informacija

  • Model: iPhone 11
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 5
  • Cijena: 3
  • Cool faktor: 4
  • Operativni sustav: iOS 13
  • Procesor: A13 Bionic (2x2.65 GHz Lightning + 4x1.8 GHz Thunder)
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Konektor: USB2.0, Lightning konektor, Qi bežično punjenje
  • Ekran: 6,1”, Liquid Retina IPS (625 nita), 828 x 1792 piksela, omjer 19.5:9
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1.8 (široki kut), 1/2.55”, 1.4 µm, PDAF, OIS /// 12 MP, f/2.4, 13 mm (ultrawide)
  • Prednja kamera: 12 MP, f/2.2, TOF 3D camera
  • Baterija: 3110 mAh
  • Plus: Odličan novi sustav kamera, novi procesor te brojne mogućnosti interakcije s drugim Apple proizvodima uz vrlo jednostavno rukovanje
  • Minus: Velik broj specifikacija prenesen je s prošlogodišnjeg modela, uključujući i dotrajali dizajn s debljim rubovima u usporedbi s konkurencijom
  • Ustupitelj i cijena: Cijena: 6.719,00 kuna iStyle https://istyle.hr
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone 11

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone 11 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.