VIDILAB TEST: Samsung Galaxy Note 10 + kao švicarski vojni nož - 5.0 out of 5 based on 1 vote
VIDILAB TEST: Samsung Galaxy Note 10 + kao švicarski vojni nož

VIDILAB TEST: Samsung Galaxy Note 10 + kao švicarski vojni nož

Kralj na klizavom terenu

Prije deset godina Samsung je pokrenuo S i Note serije svojih flagship telefona. Obljetnička generacija napravila je odmak od očekivanja i Note je stigao u dvije verzije, pri čemu se jača, 10+, više čini kao duhovni nasljednik telefona natrpanog top hardverom i mogućnostima

Samsung Galaxy Note 10+ doživio je dizajnerske promjene, a najzanimljivije je što su Korejci uspjeli u uređaj manji od Notea 9 ugurati veći ekran. Pri tome su napravili neke kompromisne poteze kao što je micanje utora za slušalice. I dalje je glavni adut fenomenalni ekran i ako vam je kvaliteta prikaza na vrhu liste prioriteta, Note je logičan izbor među flagship konkurencijom.


Staklo, metal, izrez

Materijali koje je Samsung upotrijebio u izradi Note telefona vrhunski su. S obje strane nalazi se zaobljeno staklo, dok je obrub koji ih drži na okupu metalan. Telefon djeluje vrlo čvrsto, kompaktno i kvalitetno, što se od ove cjenovne kategorije i očekuje. Nama je stigao u bijeloj boji, no postoje i kombinacije crne te Aura sjajne kod koje se ovisno o kutu gledanja mijenjaju boje na pozadini. Telefon je s obje strane zaštićen Gorilla Glass 6 zaštitom. S prednje strane gotovo cijelu površinu zauzima veliki 6,8 inčni Dynamic AMOLED ekran visoke rezolucije od 1440x3040 piksela i omjerom ekrana 19:9. Ekran ima podršku za prikaz HDR10+ sadržaja, a ističe se vjernim prikazom boja i visokom svjetlinom do skoro 700 nita.

Samsung galaxy note 10 plus prednja kamera WEB
Kada se upali ekran, telefon djeluje impresivno, a jedino što prekida razvučenost panela od ruba do ruba je izrez za prednju kameru smješten pri vrhu prednje strane. Treba pohvaliti inženjere koji su otvor za kameru uspjeli napraviti minimalnim.
Sve tipke smještene su s lijeve strane telefona i prilagodba na lokaciju power tipke nije bila lagana, a kako ona služi i za Bixby asistenta, u jednoj žurbi nisam uspio ugasiti telefon. S donje se strane nalazi rešetka zvučnika, utor za S-pen i USB-Type C utor.
Glavni problem kod ovakvog izbora materijala i zaobljene izvedbe te veličine jest u ergonomiji. Iako Samsungov UI olakšava navigaciju, ona nije u potpunosti moguća palcem, no veći je problem klizavost i osobno ne bih koristio Note 10+ bez zaštitne maske kojom bih dodatno zaštitio staklenu površinu te poboljšao grip. Iako predivna, staklena površina je pravi magnet za packe u ovom slučaju.

Performanse

Kao i obično, Note stiže s vrlo snažnim hardverom. Za naše tržište Samsung je ponudio Exynos 9825 procesor, dok se u Kini i Americi prodaje s nešto jačim Snapdragonom 855. Ostatak hardvera je impresivan, pa tako Note 10+ stiže s čak 12 GB radne memorije i konfiguracijama s 256 ili 512 GB internog prostora. Uz dual SIM utor, tu je ostavljen prostor i za microSD karticu do 1TB. Po benchmark rezultatima zaostaje za Apple iPhone Max S uređajem, a Exynos model ima i nešto slabije rezultate od uređaja sa Snapdragonom 855, pri čemu je OnePlus 7 Pro trenutačno po veličini i snazi najjači konkurent dok ne izađe novi Huawei Mate 30. Na AnTuTu benchmarku Note 10+ dobio je 350317, dok je na Geekbenchu ostvario 4357 u single core i 10437 bodova u višejezgrenom testu procesora.
U realnom radu, nakon par tjedana korištenja, a nosili smo ga kao glavni alat za rad na IFA sajmu u Berlinu, možemo reći kako Note 10+ radi bez zastajkivanja i apsolutno melje sve zadatke pred sobom.
Ono što nam nije sjelo je nova pozicija senzora za otisak prsta koji se nalazi unutar ekrana. Prvo, njegova površina je mala i teško ju je pogoditi, a njegova responzivnost malo ruši dojam brzine uređaja. Tu se možda radi i o sporoj animaciji, no svejedno u usporedbi s vrlo brzim čitačima otiska prsta kod nekih drugih modela, ovdje nismo bili zadovoljni.

Kamere kao kod S10+

Note nam stiže s trostrukom stražnjom kamerom i to glavnom širokokutnom od 12 megapiksela, telefoto senzorom s također 12 megapiksela te 16 MP ultraširokom kamerom.  Tu je i ToF 3D kamera za percepciju dubine. Note 10+ nudi bogat spektar načina snimanja, od automatskog, preko pro, do fokus uživo s bokeh opcijama, panorame, Instagram, hrana i noćni način. U pro načinu se gotovo sve opcije mogu prilagođavati uključujući i razliku između središnjeg i više fokusnih točaka.

Samsung Galaxy Note 10straznje kamere WEBMože se uključiti HDR koji funkcionira odlično, a noćni način će u mračnim uvjetima napraviti vrlo kvalitetne fotografije. Što se tiče video opcija, Note može snimiti do 4k rezolucije u 60 FPS-a ili otići u drugu krajnost pa HD materijal snimati u ludih 960 sličica u sekundi. Zanimljivost je svakako video fokus uživo koji zamućuje pozadinu oko subjekta, a može se napraviti i fora da je video crno-bijeli, a subjekt snimanja u boji. Tu su još opcije usporene snimke i super sporog snimanja. Prednja kamera ima 10 megapiksela i nudi jako dobru kvalitetu. Općenito, na Samsungovim telefonima kamere su uvijek u vrhu liste pluseva, no treba napomenuti da ovo nije jednoglasno najbolja kamera na mobitelima i da postoji ozbiljna konkurencija.

primjer kamere web

Note u Berlinu: Nakon zujanja po IFA sajmu ostalo nam je još malo energije za znamenitosti njemačke prijestolnice. Note se iskazao, iako treba napomenuti da su bili prilično dobri svjetlosni uvjeti za fotografiranje

Samsung Galaxy Note 10 plus WEBzivi video fokus

Live Focus i u videu. Moguće je objekt snimanja imati u fokusu i u boji, a pozadinu zamutiti i učiniti crno bijelom
S-pen

Samsungov stylus, iliti S-Pen olovka, mogućnost je koja izdvaja Note 10+ od konkurentnih mobitela. Među novitetima su geste koje se nadovezuju na priču o kameri, pa tako kružnom gestom možete zoomirati sliku, pritiskom na tipku na S-Penu snimate fotku, a dvostrukim pritiskom mijenjate kamere. Pokretom prema naprijed ili nazad također se mijenja kamera snimanja, dok su geste ulijevo i udesno zadužene za promjenu načina snimanja.

Samsung Galaxy Note 10S Pen2 WEBJoš jedan feature koji je poboljšan na novom Noteu jest OCR funkcija, odnosno prepoznavanje rukopisa iz bilješki koje napišete olovkom. Tu je i zanimljivi gimmick AR crtanja u sučelju kamera aplikacije uz sve one stare i dobre opcije. Note može biti pravi grafički tablet za sposobnog umjetnika ili koristan alat za rad po kalendaru, bilješkama ili brzo pisanje poruka.

Brzo punim, brzo praznim

Velik skoro 7’’, ekran je veliki potrošač energije, no srećom Note 10+ dobio je povećanje kapaciteta baterije koja sada ima 4300 mAh. U paketu uz telefon dobit ćete brzi punjač kojemu treba cca pola sata za napuniti telefon do 60 %. Osim tog 25W punjača, možete nadoplatiti za onaj od 45W, no većini korisnika će biti dovoljan i ovaj iz paketa.  
Što se tiče kvalitete zvuka u razgovoru, nismo imali prigovora, a stereo zvučnici jako su dobri, koliko to mogu biti mobitel zvučnici. U paketu se dobivaju AKG USB Type-C slušalice, dok je Samsungova ideja vjerojatno da se dokupe bežične Galaxy slušalice (izbačen 3.5mm utor). Slušalice će zadovoljiti većinu korisnika i definitivan su napredak u odnosu na zvučnike.
Tu je i Dex opcija koja se aktivira prikapčanjem USB utora na monitor i omogućuje Android desktop iskustvo, pa zapravo uz sebe imate i pravo Android računalo kojim možete na desktop monitoru upravljati mišem i tipkovnicom, koristiti Office alate i druge produktivne aplikacije.
Softverski, Note 10+ stiže s Androidom 9.0 te One UI softverskom nadogradnjom Samsunga u verziji 1.5. Opcije customizacija su bezbrojne, od uređivanja Edge screena, preko pomoći kroz sustav da meniji budu na dohvat palca.
Ukupno, radi se o najjačem i najvećem Note uređaju za sada. Bilo koji napredni korisnik bit će zadovoljan mogućnostima koje ovaj mobitel nudi, počevši od izvrsnih performansi, odličnih kamera do vrhunske izrade i specifikacija. Od prigovora, treba se naviknuti na položaj power tipke, a nije nam se svidio čitač otiska prsta u ekranu i klizavost uređaja. Apsolutno najjača stavka je ekran, koji je velik i fenomenalnih performansi, uklopljen od ruba do ruba u fancy dizajn uređaja.

Više informacija

  • Model: Galaxy Note 10+
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 9.0
  • Procesor: Exynos 9825,
  • Grafički sustav: Mali-G76 MP12
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 12 GB
  • Konektor: USB 3.1 Type C
  • Ekran: 6,8’’, Dynamic AMOLED, 1440x3040 piksela, Gorilla Glass 6, HDR10+
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1.5-2.4, 27mm širokokutna, 12 MP f/2.1, 52mm telephoto, 16 MP f/2.2, 12mm ultraširokokutna
  • Prednja kamera: 10 Mp, f/2.2, 26mm širokokutna
  • Baterija: 4300 mAh
  • Dimenzije i masa: 162.3 x 77.2 x 7.9mm
  • Ostalo: S-Pen
  • Plus: ekran, izrada, performanse, opcije, S-Pen, brzo punjenje
  • Minus: klizavost, čudan smještaj power tipke, čitač otiska prsta u ekranu
  • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska www.samsung.hr 8.499,00
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za VIDILAB TEST: Samsung Galaxy Note 10 + kao švicarski vojni nož

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VIDILAB TEST: Samsung Galaxy Note 10 + kao švicarski vojni nož - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.