Samsung Galaxy A80

Samsung Galaxy A80

Okreni priču

Samsung je izbacio do sada najveći i najnapredniji model A-serije, Galaxy A80. Korisnicima donosi mnoge premium funkcije za dosta visoku cijenu koja nije često sinonim za A-seriju uređaja

O novom „Samsungu“ šuškalo se već neko vrijeme, no sada je napokon i kod nas pa smo imali priliku detaljno ga i testirati. Riječ je o seriji A koja generalno u godini ponudi veći broj modela pritom zadržavajući neke novije premium funkcije serije S po prihvatljivijoj cijeni, ovisno o tome što tražite od svog novog pametnog uređaja. Dolaze u raznim dimenzijama, a ovaj koji testiramo je među najvećima. Zahvaljujući inovativnim rješenjima, sav je prostor prepušten zaslonu. Upravo to je njegova glavna karakteristika. Točnije, jedna od dvije karakteristike koje bi kupcima mogle zapeti za oko. Dakle, kada A80 gledamo sprijeda, nećemo naći ništa osim ekrana - 6,7 inča FullHD zaslon rezolucije 1080 x 2400 piksela po sada već poznatim omjerima od izduženih 20:9. Riječ je o Samsungovom „Super AMOLED“ zaslonu vrlo atraktivnih i žarkih boja koje vas neće ostaviti ravnodušnima ako prelazite sa nekog IPS zaslona. Doseže same rubove mobitela sa svih strana bez ikakvih ureza, jedino je „brada“ malo deblja zbog konektora za display koje koriste u mobitelu. 

Samsung Galaxy A80 2

Dizajn smartphonea: morao se prilagoditi mehaničkoj komponenti koja podiže kamere pa je uređaj nešto deblji



Kako leži u ruci

Kada pogledamo bočno, odmah primjećujemo kako je nešto deblji, to jest rubovi su standardni i ugodni za držanje, no pozadina je nešto oblija. Razlog tomu su dodatni mehanizmi u samom mobitelu o kojima će biti riječi nešto kasnije. Uređaj s jedne strane ima standardni gumb za zaključavanje, dok su na drugoj strani gumbi za kontrolu glasnoće. Srećom, nema obveznog Bixby gumba koji nije sjeo ni onima čije jezike razumije, a kamoli našem tržištu. Donja strana sadržava zvučnik, mikrofon, utor za karticu i jedan USB-C što znači da, inzistirate li i dalje na žičanim slušalicama, morate nositi i mali USB-C dongle. Pozadina je vrlo sjajna i reflektivna te imate opciju dobiti mobitel u više boja. Gornji je dio vidno odvojen, na njemu se nalazi kompletan sustav kamera, flasha i senzora.

Samsung Galaxy A80 3

Neprekinut zaslon: jedan je od glavnih aduta uređaja, zajedno s kamerom. Ovaj model možemo smatrati pogledom u budućnost



Dolazimo do glavne atrakcije samog uređaja - kamera mobitela. Samsungov senzor od 48 megapiksela već se našao u nekoliko uređaja te su reakcije poprilično pozitivne, pogotovo s opcijom da snimite stvarnu 48 megapikselnu sliku, no o detaljima ćemo malo kasnije. Pogledajmo prvo mehaničku stranu rješenja. Kamera se nalazi u podebljanom dijelu kućišta nalik piluli u kojem je, osim glavne kamere, smještena i jedna osam megapikselna za ultra široko snimanje, kao i nova ToF (Time of Flight) kamera koja umjesto slike detektira udaljenost objekta od kamere za svaki piksel dajući uređaju prilično detaljnu 3D mapu objekta, ovisno o udaljenosti na kojoj snimate. Tu je i LED žaruljica za osvjetljivanje mračnih scena. Kako i sami vidimo, nema selfie kamere sprijeda jer sav prostor zauzima ekran. Umjesto toga, kada želite snimiti selfie, stražnji gornji dio telefona se uzdigne dok pilula s kamerama ne prijeđe iznad samog mobitela i okrene se oko svoje osi za 180°. Tim rješenjem Samsung ne samo da je omogućio postavljanje uistinu impresivnog ekrana koji nema baš nikakvih smetnji na sebi, nego korisnici sada mogu dodatno snimati i selfije vrlo impresivne kvalitete. Osim selfija postoji naravno i mogućnost snimanja videa vrlo visoke kvalitete i stabilnosti, kao i mnogobrojne dodatne mogućnosti koje tradicionalne selfie kamere ne mogu izvesti zbog često manjeg senzora, kao i nedostatka mehaničke stabilizacije.

A80 sa svojim jednim senzorom može sve mogućnosti stražnje kamere prenijeti na selfie kvalitetu, no aplikacija će vas limitirati kod nekih opcija, a dodati druge kada kameru okrenete prema sebi. Primjerice, nestaje night mode, no pojavljuju se „Live Focus“ opcije, to jest slikanje i snimanje sa blur efektom. Slike koje snimate s glavnim senzorom ispadaju u više-manje klasičnom Samsungovu stilu, s jakim i jasnim bojama koje opet nisu pretjerane. Slike su konzistentne kvalitete, no nedostatak optičke stabilizacije ipak vas tjera da barem malo umirite ruku pri snimanju za izuzetno oštre rezultate. Snimanje u 4K kvaliteti daje vrlo oštru sliku u bilo kojem smjeru kamere, a kada je u standardnom položaju dobivate i usporeno te super-usporeno snimanje, dok okretanjem kamere prema sebi dobivate blur efekt pri snimanju s vrlo brzom prilagodbom i jasnim praćenjem ruba zahvaljujući ToF kameri.  S obzirom na sve što ovakva kamera može, malo smo razočarani umjetnim ograničenjima koje nam zadaje aplikacija pri okretanju senzora. S druge strane, impresionirala nas je kvaliteta noćnih snimaka kojom Samsung briše smetnje sa slika zadržavajući oštrinu, no korisnik mora imati vrlo mirnu ruku.

Više snage

Unutrašnjost mobitela sastoji se od „Snapdragon 730“ procesora koji je namijenjen uređajima za visoku mid-range ponudu sa performansama blizu onih flagship Snapdragon procesora. Osigurava besprijekoran gaming, pogotovo u FullHD rezoluciji, a omogućuje i aplikacijama poput „Open Camera“ funkcioniranje bez problema. Uz to dobivate i 8 GB RAM memorije, kao i 128 GB interne memorije. To će biti sasvim dovoljno za niz godina rada, pogotovo uz usluge poput Googlove Photo aplikacije koja može pospremiti vaše slike u oblak kako bi se sačuvalo više mjesta na mobitelu. Samsung naravno dodatno nudi i vlastitu uslugu tako da nemate razloga trpati sve slike u memoriju, premda će vam i za popunjavanje te memorije trebati podosta selfija.

Sve u svemu radi se o vrlo atraktivnoj ponudi, pogotovo zbog neometanog zaslona kao i svestrane kamere. Rezolucija zaslona zamjetno je niža ako se prebacujete s novijih 1440p zaslona na mobitelima, no većina to neće primijetiti. Mobitel je sam po sebi nešto glomazniji od trenda, a mehanička komponenta postavlja pitanje izdržljivosti cijele konstrukcije pri manjim padovima, kao i općenite izdržljivosti. Dok Samsung daje garanciju, a mobiteli s mehaničkim otvaranjem kamere sa različitim dizajnima se nisu počeli masovno kvariti, tehnologiju smatramo pouzdanom.

Više informacija

  • Model: Galaxy A80
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Cijena: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Procesor: Snapdragon 730
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB-C
  • Ekran: 6,7“ FullHD Super AMOLED 1080 x 2400 piksela
  • Stražnja kamera: 48 MP, 8 MP širokokutna, ToF
  • Baterija: 3700 mAh
  • Dimenzije i masa: 165,2 x 76,5 x 9,3 mm, 220 g
  • Plus: Novo brzo punjenje snage 25W, inovativan dizajn kamere
  • Minus: Masa i debljina mobitela, upitna izdržljivost mehanike na udarce i padove
  • Ustupitelj i cijena: Samsung http://www.samsung.com/hr Cijena: 4.799,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A80

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A80 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.