Samsung Galaxy A9

Samsung Galaxy A9

Četverooki div

Samsungov najnoviji član serije Galaxy A popriličnih je dimenzija, s novom paletom boja i novim sustavom kamera


Samsungovi flagship modeli prema procjenama analitičara ne prodaju se kako je to tvrtka očekivala. Problem nije u uređaju kao takvom jer se mnogima Samsungova verzija Androida sviđa, već se smatra da korisnici posežu za konkurencijom jer su Samsungovi uređaji malo zastali u razvoju dizajna i mogućnosti. Dani kada su premium modeli jedini imali zakrivljene rubove i kad je to bilo dovoljno da bi vas smatrali najboljim nažalost su prošli i korisnici su se zasitili reklamiranja te jedne činjenice.

O asistentu Bixbyju i njegovu korištenju nećemo ni pričati. Jasno je da je pored tako snažne konkurencije s kojom se susreće Samsungu potrebna inovacija na području dizajna, ali i iskoristivosti. Danas su na uređajima jako popularne kamere te se izlaskom svakog uređaja one i najviše testiraju. Na kraju dana razlika između proizvoda u istom cjenovnom rangu može biti samo ekran i kamera, kada je hardver većinom isti.

S ekranima Samsung nema problema jer je njihov najveći proizvođač. Pritom, naravno, mislimo na OLED panele. Kamere bi s druge strane mogle biti poboljšane, pogotovo jer drugi flagship proizvođači poput Googlea i Applea ne oslabljuju sustav kamera kod različitih veličina uređaja, po čemu je Samsung poznat.

 

Samsung Galaxy A9 2

Galaxy A9 ide u drugu krajnost kako bi testirao tržište. Riječ je o velikom phabletu koji ima ekran od 6,3 inča. Rubovi su impresivno tanki za seriju A, no dovoljno veliki da bi dali jasan kontrast seriji S. Zaslon koristi AMOLED tehnologiju i ima rezoluciju od 1080 x 2220 piksela koja je manje impresivna s obzirom na cijenu koja se za ovaj model traži. No ekran je i dalje kristalno jasan, s visokom svjetlinom i žarkim bojama.

U Samsungovu stilu na ekranu nema ureza za kamere i senzore, već su oni smješteni iznad njega. Selfie kamera od 24 megapiksela u dobrim će svjetlosnim uvjetima pružiti odlične rezultate, no veliki broj piksela koči je u slabije osvijetljenim situacijama. Softver po kojem je Samsung poznat jer radi solidne večernje slike pritom pomaže, no smetnje na slici i dalje se vide. Stranice imaju klasične gumbe, uključujući gumb za Bixby koji ima malo smisla, pogotovo ako ne pričate engleski, no takav je život.

Pravi dragulj ovog modela nalazi se sa stražnje strane. Četiri kamere brzo upadaju u oko jer ipak se radi o prvom uređaju s takvom implementacijom kamera, nedugo nakon što su se počele pojavljivati tri kamere po uređaju. Implementacija na koju se Samsung odlučio ona je koja možda ima i najviše smisla na ovakvom uređaju jer se senzori međusobno nadopunjuju ovisno o želji korisnika. Glavna kamera ima 24 megapiksela, s klasičnim mogućnostima fokusiranja, kao i obrade slike kada svjetlosni uvjeti nisu optimalni, no završni rezultat nije na razini Galaxyja S9.

 

Samsung Galaxy A9 1

Druga leća ima duljinu žarišne točke od svega 12 mm, što je čini širokokutnom. Odlična je za grupne slike ili pejzaže, no imajte na umu da će lica na rubovima slike biti malo razvučena, a s obzirom na malen senzor od 8 megapiksela, ne očekujte čuda ni u večernjim uvjetima jer se brzo javlja snažan šum koji ni softver ne može popraviti. Po danu, doduše, radi sasvim solidno. Treća je kamera 2x telefoto leća s 10-megapikselnim senzorom koja ima dvostruko uvećavanje slike u odnosu na glavnu kameru.

Nažalost, stabilizacija nije najbolja, a kvaliteta slika u mračnijim uvjetima oštro pada, dok je zumirana fotografija s glavnom kamerom tek nešto lošija od zoom modea. Zadnja je kamera na popisu 5-megapikselni senzor čiji je zadatak čitanje dubine slike kako bi se dobio softverski bokeh efekt koji kamere lažiraju kako bi istaknule subjekt od pozadine. Samsung već ima mogućnosti softverski zamutiti pozadinu i s jednom lećom, tako da je korištenje ove dodatne zanimljivo, no svakako ubrzava proces, pogotovo s obzirom na snagu.

Naime, ovaj smartphone pokreće Snapdragon 660, koji će prosječnog čovjeka zadovoljiti, no ako prelazite sa serije 800, bit ćete razočarani njegovom brzinom, što je i razlog predstavljanja serije procesora 7xx. On podržava 6 GB radne memorije, a dolazi i sa 120 GB interne memorije.

Sam po sebi ovo je odličan smartphone s brojnim mogućnostima, atraktivnim dizajnom i senzorom otiska prsta na pravom mjestu. Problem je, kao i uvijek, u cijeni. Za novce koje traže lako se može kupiti novi početni model S9, koji je bolji u svakom pogledu. A ako dodate 400 kuna, možete dobiti i verziju sa 128 GB interne memorije, što ovaj uređaj više čini iskušavanjem tržišta novim mogućnostima nego uistinu kompetitivnim proizvodom.

Više informacija

  • Model: Galaxy A9
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 4
  • Cijena: 3
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 8.0
  • Procesor: Snapdragon 660
  • Pohrana: 128 GB + MicroSD
  • Memorija: 6 GB
  • Plus: Predivan AMOLED ekran na kakav smo navikli od Samsunga daje živopisne boje i jasan prikaz slika
  • Minus: Četiri kamere obavljaju zadatke jednako ili lošije od jedne kamere flagship uređaja
  • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska www.samsung.com/hr 4.200,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A9

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A9 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.