Cubot Power

Cubot Power

Cubotovoj ponudi koja se sastoji od povoljnih uređaja pridružio se i nešto skuplji uređaj namijenjen korisnicima koji traže uređaj s višednevnom autonomijom.

Maratonac srednjeg segmenta

Cubot Power je moderan telefon sa 6-inčnim IPS zaslonom omjera stranica 18:9 i rezolucijom 2160 x 1080 piksela. Zaslon nudi prosječne performanse, što nije loša stvar jer i dalje nudi dovoljno široke kutove gledanja i dovoljno visoku svjetlinu, no s nešto lošijom reprodukcijom boja s nedovoljno zasićenim tonovima. Dizajn ovog uređaja prilično je generičan, a plastično kućište ne ostavlja najbolji dojam u ruci, no također uvelike smanjuje rizik od pucanja pri padu i čini uređaj lakšim, što je vrlo bitno kod uređaja s baterijom visokog kapaciteta.

U srcu zvijeri

U srcu ovog modela nalazi se MediaTek Helio P23 sačinjen od osmojezgrenog procesora s jezgrama Cortex-A53 u konfiguraciji 4+4, tako da sporije jezgre imaju radni takt od 1,8 GHz, dok brže jezgre imaju maksimalni radni takt od 2,5 GHz uz tipični radni takt od 2,34 GHz. U svakodnevnom radu ovaj procesor je prilično brz, dok su pri zahtjevnijim zadacima događaju povremena zastajkivanja. Grafički procesor u Heliu P23 je Mali-G71 MP2, koji se odlično nosi s manje zahtjevnim 3D naslovima, dok je kod zahtjevnijih naslova moguće ostvariti stabilan framerate ako odaberete najniže postavke kvalitete grafike.

Tijekom testiranja zaigrali smo i Asphalt 9, koji je trenutno jedna od najboljih Android igara po pitanju grafike. Ali čak i na najnižim postavkama framerate je vrlo nizak i nestabilan, što nam pokazuje da Cubot Power nije dobar izbor za gamere koji igraju najzahtjevnije naslove, no oni koji planiraju igrati nešto manje zahtjevne naslove kao što je PUBG Mobile bit će vrlo zadovoljni performansama ovog uređaja. Cubot Power ima čak 6 GB radne memorije, što je impresivna količina memorije za uređaj srednjeg segmenta, no unatoč tome, zbog agresivnog gašenja pozadinskih aplikacija dobar je dio te memorije neiskorišten. Naime, tijekom testiranja pratili smo količinu korištenje memorije te primijetili da pri prelasku 3 GB iskorištene memorije sustav počinje obustavljati aplikacije, koje se pri novom otvaranju ponovno pokreću. Nadamo se da će Cubot ažuriranjima popraviti ponašanje aplikacija u pozadini te u potpunosti iskoristiti svu dostupnu memoriju. Za pohranu Cubot je ovom uređaju dao čak 128 GB memorije, tako da je Power odličan izbor za ljubitelje multimedije jer je bez dodatne memorijske kartice na njega moguće pohraniti mnogo glazbe, filmova i ostalog sadržaja.

Svaki uređaj srednjeg segmenta ima slabu točku, a kod Cubot Powera to su kamere. Sustav kamera mu je vrlo jednostavan, a baterija nas vraća u neka prošla vremena, no ovoga puta u negativnom smislu. Stražnja kamera ima senzor rezolucije 20 megapiksela, dok prednja ima senzor rezolucije 13 megapiksela. Fotografije snimljene objema imaju manjak oštrine i uzak dinamički raspon, dok su boje blago podzasićene. Kamere ovog uređaja neće vas impresionirati, no ako vam kamera treba tek povremeno kao alat za spremanje podsjetnika ili snimanje dokumenata, tu će zadaću uspješno izvršiti.

Autonomija i software

Ključna komponenta Cubot Powera je baterija. Njezin kapacitet iznosi impresivnih 6000 mAh. Prosječan uređaj ima bateriju kapaciteta oko 3000 mAh, što u teoriji znači da bi Power trebao pružiti dvostruko dulju autonomiju od prosječnog uređaja sa sličnim komponentama. Autonomija nije dvostruka, ali nije ni daleko od toga, tako da bi uz prosječno korištenje ovaj uređaj mogao pružiti i do četiri dana korištenja, što nas je natjeralo da se s nostalgijom prisjetimo klasičnih mobitela koje smo punili svakih nekoliko dana. Pri intenzivnom gamingu tijekom testiranja uspjeli smo postići dvodnevnu autonomiju, što je impresivno uzmemo li u obzir da je prosječnim telefonom teško postići jednodnevnu autonomiju i da gameri često moraju posegnuti za eksternom baterijom kako bi mogli nastaviti s igranjem. Autonomija pak dolazi s negativnim učinkom velikih fizičkih dimenzija – uređaj je debeo čak 10,8 milimetara, što ga čini prilično neuglednim u svijetu ultratankih uređaja, no nemoguće je toliku bateriju ugraditi u uređaj sa zaslonom dijagonale 6 inča a da ne bi imala utjecaj na fizičke dimenzije. Dolaskom novih tehnologija doći će i nove baterije više gustoće, no zasad moramo pretrpjeti debljinu ovog uređaja. Cubot Power dolazi s operativnim sustavom Android 8,1 Oreo, i to u njegovu tvorničkom obliku s tek par predinstaliranih aplikacija, što je pohvalno jer je tvornički Android jedan od zahtjeva većine zahtjevnih korisnika kojima je ovaj uređaj i namijenjen.

Zaključak

Cubot Power utažit će žeđ onih traže moderan smartphone srednjeg segmenta s odličnom autonomijom, no ne i korisnika koji traže najnovije čipsetove ili pak premium kvalitetu izrade s tankim kućištem. Za one koji traže uređaj koji traje i traje, Cubot Power mogao bi biti idealan izbor.

Više informacija

  • Model: Power
  • Ukupna ocjena: 4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Cubot
  • Memorija: 6 GB / 128 GB
  • Ekran: 6“ IPS LCD, 2160 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 6000 mAh
  • Ostalo: USB 2,0 Type-C, 3,5 mm
  • Plus: Autonomija, količina radne i memorije za pohranu
  • Minus: Prilično debeo, performanse kamera
  • Ustupitelj i cijena: Se-Mark, www.se-mark.hr, 2.499,00 kn
  • SoC: MediaTek Helio P23
  • Dojam: 4
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Cubot Power

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Cubot Power - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.