NOA N10 - 3.0 out of 5 based on 2 votes
NOA N10

NOA N10

Element linija dobila je novog člana u ponudi, model NOA N10, koji izgledom lako može konkurirati puno skupljim modelima.

Novo ruho

Dugo smo čekali da NOA Element N10 dođe i do korisnika, koji su je ranije imali priliku isprobati na raznim međunarodnim sajmovima, na kojima je i pokupila koju nagradu.

Riječ je o domaćem brandu pametnih telefona koji se ističe cjenovno prihvatljivim modelima s funkcijama uređaja iz viših cjenovnih kategorija. Nakon par tjedana s njime “na terenu”, možemo reći da se radi o solidnom uređaju s možda jednom manom.

Prođimo tako uređajem počevši od možda i najimpresivnije prednje strane. S omjerom ekrana i tijela od 82% te omjerom dimenzija samog ekrana od 19:9 i veličinom od 6.2 inča, možemo reći da su svi moderni trendovi na broju. Rubovi ekrana jednaki su sa svih strana, osim donje gdje još uvijek ima manju bradu. S gornje strane nalazimo i “notch”, urez u ekran koji sadrži kameru, zvučnik i ostale senzore koje standardno nalazimo s prednje strane mobitela. Selfie kamera ima 16 megapiksela i kvalitetom stvarno neće nikoga razočarati čak ni u zahtjevnijim večernjim scenama, gdje će ispasti dovoljno svijetla, no malo mekša u detaljima, u nama realnim omjerima. Osim kamere, s prednje strane je samo ekran i radi se o IPS panelu rezolucije 2246 x 1080, što znači FullHD+ jer ima više piksela zbog dužine uređaja. Reprodukcija boje je solidna i gubi bogatstvo boja pod oštrijim kutovima, no kada se ekran gleda direktno, može se mjeriti i s višom klasom. Svjetlina također neće razočarati, pa se na danjem svjetlu sve jasno vidi. Po defaultu su ikone veće, u četiri reda, no to se lagano promijeni ako volite više stvari na ekranu. Za vrijeme gledanja videa “notch” i rub oko njega bit će zatamnjeni kako ne bi rezali u video.

Notch: Urez u ekran sadrži kameru, zvučnik i ostale senzore koje standardno nalazimo s prednje strane mobitela

NOA N10 3

Rubovi mobitela su metalni i svi se gumbi nalaze s desne strane. Gumbi glasnoće, kao i onaj za zaključavanje, također su metalni s vrlo odlučnim i jasnim klikom pri korištenju. Gornja strana ima rupicu za mikrofon, a donja zvučnik, drugi mikrofon i, naravno, USB tip C konektor. Tako je, nema utora za slušalice i trebat će vam adapter, a slušalice koje dobivate s uređajem već imaju USB C utor, no nedostaje im jasnih niskih tonova kako bi bile uistinu ugodne za slušanje.

Telefon dolazi sa slušalicama koje imaju USB-C konektor, a ako želite priključiti svoje trebat će vam adapter.

NOA N10 5

Stražnja strana je također staklena te na sredini gornje polovice uređaja nalazimo dvije kamere sa 16 megapikselnim Sonyjevim senzorima i čitač otisaka prstiju. Krenimo tako od kamera. Standardnih 16 megapiksela pri slikanju po danu dat će vam jasne i čiste slike pod uvjetom da umirite ruku i da se vaš subjekt previše ne vrzma. Reprodukcija boja nije pretjerana i daje konzistentne rezultate. Osim standardnih modova i “uljepšavanja”, kamere nude i slikanje s dodavanjem bokeh efekta zamućivanja pozadine i slikanja slike s oba senzora, koji zajedno mogu proizvesti sliku od nevjerojatnih 96 megapiksela. Bokeh efekt još nije 100% precizan, čemu uzrok može biti i snaga procesora, dok ćete za 96 megapikselnu sliku trebati stalak kako bi ispala savršeno. Takvu sliku je, naravno, moguće daleko više zumirati, no postoje realni limiti koliko će se detalja moći razaznati. Samo imajte na umu da morate biti pripremljeni za slikanje takvih slika. Rad stražnje kamere u mraku proizvest će prilično mutnu sliku bez oštrih detalja. Ispod kamera je senzor otisaka prstiju koji nas je, nažalost, razočarao s obzirom na to da mu trebaju gotovo pune dvije sekunde od dodira do ulaska u početni zaslon. Svakako preporučujemo da isprobate otključavanje licem koje je ugrađeno u uređaj.

Ispod kamera sa stražnje strane nalazi se čitač otiska prsta kojem treba prilično dugo vremena dok vas “pročita”

NOA

Tako dolazimo do samog hardvera. Ovaj model ima 4 GB RAM memorije, koja će biti dovoljna za sve radnje mobitela u narednih nekoliko godina. Interna memorija ima kapacitet od 64 GB, a ako vam to nije dosadno, moguće ju je proširiti MicroSD karticom za do 128 GB eksterne memorije.
Zvučnik je solidan te ima DTS certifikat kvalitete, kao i njihovu aplikaciju, koja služi kao equalizer za isticanje određenog spektra zvukova. Sasvim je solidan za gledanje YouTubea, no za ozvučenje sobe bluetooth zvučnik će vam mnogo pomoći.

Tako dolazimo do samog procesora i nama jedinog negativnog aspekta telefona. Naime, kada držite telefon koji sa svim ostalim dijelovima izgleda kao skuplji model, usporene reakcije izbornika, slabe performanse u igrama i ostale značajke slabog procesora, poput iskustva korištenja kamera, malo nas spuštaju na zemlju. Riječ je o Mediatekovom Helio P23 procesoru koji ima 8 ARM Cortex-A53 jezgri, koje su same po sebi dizajnirane da budu sporije i manje troše kod premium procesora. Ovdje ih četiri radi na do 2.5 GHz, dok su ostalih 4 “slabijih” na 1.65 GHz, no ne uspijevaju uređaju dati brze reakcije poput jačih procesora.

Procesor je nama jedina mana uređaja, pa ako vam apsolutna responzivnost nije najvažnija stavka, svi ostali aduti stvarno će vas iznenaditi svojom kvalitetom za traženu cijenu.

Više informacija

  • Model: Element N10
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: NOA
  • Operativni sustav: Android 8.1 (Oreo)
  • Pohrana: 64GB, MicroSD
  • Memorija: 4GB
  • Ekran: IPS FullHD+
  • Stražnja kamera: 2 x 16 megapiksela
  • Prednja kamera: 16 megapiksela
  • Plus: Dodatne mogućnosti kamere, impresivan ekran, atraktivan dizajn
  • Minus: Spor procesor, spor senzor otiska prsta, performanse stražnje kamere u mračnim situacijama
  • Ustupitelj i cijena: Hangar 18, https://megastore.hr/, 2.599,00 kuna
  • Dojam: 5
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za NOA N10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

NOA N10 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.