Huawei Mate 10 Pro: Telefon koji bi mogao postati iPhone X killer - 2.0 out of 5 based on 1 vote
Huawei Mate 10 Pro: Telefon koji bi mogao postati iPhone X killer

Huawei Mate 10 Pro: Telefon koji bi mogao postati iPhone X killer

Posljednji očekivani ovogodišnji flagship stigao je i do nas, a povezanost dizajna i mogućnosti očito su u Huaweiju pomno planirali i u tome su – uspjeli.

Jesmo li došli do tehnološke prekretnice gdje umjetnu inteligenciju možemo nositi doslovno u džepu ili je to puki marketinški trik? Apple je to dokazao predstavivši iPhone X s ugrađenim A11 Bionic čipom. Huawei je, pak, s Kirin 970 čipsetom na dobrom putu k potencijalnom tronu potpuno nove generacije AI-ready flagshipova. AI za ta dva giganta znači dvije potpuno različite stvari. Za Huawei znači praćenje na koji se način koristi uređaj te učenje preraspodjele resursa kako s vremenom ne bi došlo do usporavanja. S druge strane, Apple svoju AI tehnologiju koristi za više ili manje slavni Face ID i sad već legendarni „feces emoji“.

Borba za američko tržište u budućnosti će postati sve neizvjesnija, ali Huawei ima nekoliko aseva u rukavu, što su pokazali s novim Mate 10 Pro. Ogroman 6-inčni ekran s već standardnim uskim rubovima na prvi pogled podsjeća na Samsungov S8 (barem crna varijanta). Je li Huawei ekranom pogodio u sridu što se tiče „Pro“ inačice? Očekivali smo bolje. Daleko od toga da AMOLED panel zaštićen Gorilla Glassom u 18:9 formatu ne izgleda fenomenalno, ali čudno je kako su se upravo za ovu inačicu odlučili za 2,160 x 1,080 rezoluciju, dok na manjem (ali ne i slabijem) bratu Mate 10 možemo naći rezoluciju od 2,560 x 1,440. Uvelike podržavamo 2:1 format zbog split-screen modea koji će i mnogi multitaskeri objeručke prihvatiti, a i svojevrsni je gušt raditi na tako velikom podijeljenom ekranu. Ako ništa drugo, dodat će dojam profesionalnosti kad vam netko pogleda u mobitel u javnom prijevozu.

Otvorivši kutiju možemo naći samo Mate 10 Pro, punjač, USB-C kabel, slušalice i iglicu za SIM utor. I prozirnu gumenu zaštitnu masku, što je uvijek dobra ideja, pogotovo za nas malo nespretnije. Drugim riječima, nema nikakvih nepotrebnih papira, uputa, pozdrava proizvođača, newslettera itd. Je li tome tako zbog ekološke osviještenosti, ne zna se, ali svakako nam se sviđa taj minimalistički pristup pri pakiranju. Na kraju krajeva, sve se može naći na internetu, zar ne? Srećom, unatoč minimalizmu ubacili su 3,5 mm na USB-C adapter.

mate 10 pro 2

Hardver je ono čime se Mate 10 Pro zaista može podičiti. Dolazi u dvije varijante, sa 128 GB i 6 GB memorije te sa 64 GB i 4 GB memorije, a mi smo imali priliku isprobati top model. Iako sumnjamo da je velika razlika između ta dva modela u očima normalnog korisnika. Točnije, tipični poslovni korisnik koristit će simultano upaljene aplikacije poput Gmaila, Chromea, Google Drivea, dvije ili tri datoteke MS Officea i Paypala, što zauzima otprilike 2,9 GB RAM-a. Nešto zahtjevniji korisnici znat će što odabrati. Kirin 970, osmojezgrena zvijer, pogoni Mate 10 Pro koji u benchmarkovima u stopu prati Qualcommov ovogodišnji flagship 835 procesor i Exynos 8895. Izdržat će bez problema cijeli dan gotovo neprestanog korištenja zahvaljujući bateriji od vrtoglavih 4000 mAh-a. Usporedbe radi, iPhone X ima 2716 – to je 32% više! Slušalice koje dolaze u paketu su, blago rečeno, klon EarPodsa, ali vizualno uz smanjenu kvalitetu zvuka. To je šteta jer uređaj dolazi s podrškom za 32-bitni zvuk pri 384 kHz, pa su se, poput Samsunga, mogli odlučiti na nešto otmjeniji i kvalitetniji pristup s priloženim slušalicama. Zvučnici su, pak, druga priča. Natprosječno glasan i kristalno jasan stereo zvučnik može zaista poslužiti kao zamjena za manji prijenosni zvučnik. Mate 10 Pro iz kutije dolazi s najnovijim Android 8.0 Oreom, a fluidnost mu je, spojivši sav taj hardver i softver, vrlina.

Kvaliteta izrade je vrhunska. Stražnji dio neće se svidjeti svima, no tu ciljamo samo na staklenu površinu (to će najčešće tjerati strah u kosti onoj već spomenutoj vrsti ljudi). Kamera (koju ćemo, bez brige, obraditi), vizualno je odvojena od ostatka kućišta nešto tamnijom nijansom sive, što zaista daje dodatni dašak premium izrade, a uz to naglašava dvije leće s potpisom Leice. Valja napomenuti kako je poleđina magnet za „packe“, a prozirna maska nije ništa bolja u sprečavanju nastanka istih. Ukoliko želite, možete ga poslije baratanja oprati pod vodom jer ima IP67 certifikat. Ljudi s manjim rukama malo će se morati snalaziti u rukovanju uređajem (ne postoji bez razloga izraz Phablet), a čak i s maskom grip nije najbolji. Iako, čitač otiska prsta lako je dohvatljiv. Aluminijski rubovi zaokružuju izuzetno elegantan dizajn, a tipke za glasnoću i zaključavanje vrlo su taktilne i ugodne za korištenje. Dugo nismo na smartphoneima renomiranih proizvođača vidjeli infracrveni port. U posljednje dvije godine tu već pomalo zastarjelu tehnologiju u mobitele ugrađuju samo Xiaomi i Huawei. Ukoliko ste šaljivdžija, njome možete u kafiću mijenjati program na televizoru i zbunjivati prijatelje te sve okupljene! Šteta je što nisu unaprijedili Bluetooth s 4.2 na 5.0.

Kod kamere, tj. kamera, zaista su se potrudili. U već višegodišnjoj suradnji s Leicom ugradili su 20-megapikselni monokromatski senzor uz 12-megapikselni senzor u boji, a oba imaju otvor blende od f/1,6. Jednako kao, primjerice, LG V30. Kada se takve leće spoje s umjetnom inteligencijom mogu se dobiti zanimljivi rezultati. Čak i kod portreta prednjom kamerom (od 8 MP) izolira se subjekt, a nepotrebna pozadina se automatski zamuti. Također, AI prepoznaje 13 tipa subjekata, među kojima su biljke, hrana i neke životinje. Noćne fotografije mogu se pohvaliti iznenađujuće dobrom oštrinom, ali se rubovi osvijetljenih dijelova poput građevina ponekad razliju, tj. pikseliziraju. Što se fotografiranja na dnevnom svjetlu tiče, uspjeli su napraviti jednu od najboljih kamera koju možete naći na flagship uređaju. Od modova postoji i skeniranje dokumenata, koje se pokazalo relativno nepotrebnim, i monochrome, koji će obožavati ljubitelji Instagrama, ali i oni koji jednostavno vole crno-bijelu fotografiju. LED flash osvijetlit će i u Auto modeu iznimno dobro uhvatiti veću dnevnu sobu sa isto tako iznimnom reprezentacijom boja.

Mate10 Pro 5

Kada sumiramo sve vrline i mane, ovo je uređaj koji je začinio flagship ponudu pred kraj 2017. Može se naći po dvostruko nižoj cijeni od rivala iPhonea X, a daje gotovo jednake rezultate, zbrojivši i oduzevši krucijalne karakteristike.

Više informacija

  • Model: Mate 10 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Cijena: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Huawei
  • Operativni sustav: Android 8.0 Oreo
  • Procesor: Hisilicon Kirin 970 Octa-core (4 x 2.4 GHz Cortex-A73 & 4 x 1.8 GHz Cortex-A53)
  • Memorija: 4 / 6 GB RAM / 64 / 128 GB
  • Ekran: 6”, 1080 x 2160, AMOLED, kapacitivni, 16 mil. boja, 402 ppi
  • Stražnja kamera: 12 MP (f/1.6, 27 mm, OIS) + 20 MP (f/1.6, 27 mm), Leica optika
  • Prednja kamera: 8 MP, f/2.0
  • Komunikacija: GSM, HSPA, LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • Dimenzije i masa: 154.2 x 74.5 x 7.9 mm / 178 g
  • Ostalo: P67 zaštita, fast charging, USB Type-C, stereo zvučnik
  • Plus: Kamera, fluidnost, kvaliteta izrade, softver, baterija, AI čip
  • Minus: čini se krhkim (staklo na obje strane), Bluetooth 4.2
  • Ustupitelj i cijena: Huawei, www.huawei.com, 5999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei Mate 10 Pro: Telefon koji bi mogao postati iPhone X killer

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei Mate 10 Pro: Telefon koji bi mogao postati iPhone X killer - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.