Troboj premium telefona: Apple iPhone 8 vs. Galaxy S8 vs. HTC U11

Troboj premium telefona: Apple iPhone 8 vs. Galaxy S8 vs. HTC U11

"Ovo je najbolji uređaj koji smo ikada predstavili.“ Tu rečenicu zasigurno ćete čuti na bilo kojoj konferenciji nekog proizvođača koji predstavlja najnoviji, najbrži i sigurno najskuplji uređaj u ponudi. Rečenica koja je pomalo smiješna jer nema baš smisla da nasljednik prošlog modela bude lošiji od prethodnika, barem u ključnim područjima.

Iako je tržište pametnih telefona doseglo zrelu fazu gdje će svaki novi model imati predvidljiv procesor, količinu radne i interne memorije, ekran te i te rezolucije i tu i tu verziju operativnog sustava, diferencijacija između modela postala je novi/stari fokus koji ovoga puta ide u drugom smjeru. I dok je do prije nekoliko godina fokus bio na broju megapiksela, frekvenciji procesora i što većem ekranu, izgleda da je sada na drugim detaljima. Tako će HTC na svom modelu U11 isticati zrcalno kućište i mogućnost pritiskanja bočnih strana, Samsung će se busati o prsa sa svojim velikim AMOLED ekranom koji zauzima ogroman postotak prednje strane, dok će Apple s iPhoneom 8 pokušati dokazati da su osnove dizajna i hardvera već odavno usavršili i da već gledaju desetljeće u budućnost.

iphone fotka


 

Dizajn i ergonomija

Ovaj troboj zanimljiv je zbog triju drugačijih vizija dizajna — HTC je odlučio u potpunosti okrenuti ploču te je umjesto aluminijskog kućišta odlučio predstaviti svoj flagship napravljen s visokoreflektirajućom stražnjom stranom. Testirani je model u plavoj boji oduzimao dah većini koji su ga vidjeli, kao onaj u vrijeme šarenih Lumia telefona kada su jarke i kričave boje bile novost. Bočne strane napravljene su od aluminija koji je obojan u boje stražnjeg stakla. Jedino je izražena kamera s bljeskalicom, no ona nije upadljiva niti narušava impresivnu demonstraciju HTC-ove hrabrosti. Prednja je strana potpuno crna, s kamerom i prorezom za zvučnik s gornje strane te malom ovalnom kapacitivnom home tipkom na dnu, omeđenu s bočnim kapacitivnim tipkama koje nisu vidljive sve dok ih se ne dodirne. HTC je odlučio koristiti standardni omjer, tako da će oni malo tradicionalniji cijeniti takav raspored. Dimenzije U11 veće su nego kod konkurencije i korištenje jednom rukom zajedno sa skliskim kućištem predstavlja dosta riskantnu situaciju. Uz to, čini se da postoji dosta praznog prostora unutar kućišta, pa tako obično kuckanje po uređaju daje dojam da komponente „vibriraju“ iznutra, tj. da imaju prostora to raditi.

iphone 2 svi
S druge strane, Apple iPhone 8 vrlo ćete teško razaznati od prošlogodišnjeg modela. Kada sam ga koristio u društvu, nitko nije uočio da koristim najnoviji model najpopularnijeg pametnog telefona i tek kad sam s namjerom išao pokazivati staklenu stražnju stranu bilo je jasno da nije „sedmica“ u pitanju. Apple je odlučio igrati na sigurno, pa je tako dizajn iPhonea 8 ostao identičan, toliko da su čak i pokrivala i futrole za iPhone 7 kompatibilna s osmicom. Tek okretanjem na stražnju stranu vidljivo je da je umjesto aluminijskog kućišta dominantno staklo, kao i pojednostavljen sitan tekst oko iPhone imena. Naravno, kvalitetna izrada i vrhunski materijali i dalje su tu, tako da će malo tko biti nezadovoljan završnom obradom. Korištenje jednom rukom ugodno je i lagano, a standardni omjer ekrana omogućuje dohvaćanje skoro svakog kutka ekrana i sučelja. Gornja strana otkriva slušalicu koja je ujedno i zvučnik.

svi 3

Samsung Galaxy S8 svojevrstan je miks novog i starog. I dok dizajn vuče neke korijene još od Galaxyja S6, koji je nagovijestio drastičnu promjenu smjera u dizajnu tada plastičnih i neuglednim Samsungovih telefona, prednja strana dobila je prekrasan AMOLED ekran tankih rubova koji pomalo podsjeća na komunikacijske uređaje u znanstveno fantastičnim filmovima. I dalje je tu staklo na stražnjoj strani i aluminijske bočne strane, no ekran je onaj najčešće korišteni faktor pa je time i najupečatljiviji pri normalnom korištenju. Bez obzira na to, bilo je mjesta za smještanje prednje kamere u gornji rub, zajedno sa infracrvenim senzorom koji se koristi za prepoznavanje zjenice i otključavanje uređaja. Očekivana izvrsna završna obrada podiže granicu vrlo visoko, a ergonomija je poboljšana zbog užih dimenzija, pa je tako lako moguće držati mobitel u jednoj ruci. Korištenje ekrana ipak je malo teže, tako da će oni s kraćim prstima morati „plesati“ s mobitelom kako bi uspjeli povući traku s obavijestima na vrhu.

POBJEDNIK: Galaxy S8

 



Ekran, multimedija

Svaki model ima i prednosti i mane što se ekrana i konzumacije sadržaja tiče. Da se razumijemo, svaki model dat će vrlo dobro ili izvrsno iskustvo gledanja slika i videa.

Galaxy S8 s 5,8-inčnim Super AMOLED ekranom i podrškom za HDR sadržaj dinamičnog kontrasta omogućit će fantastično iskustvo gledanja Netflixa ili filmova iz alternativnih izvora. Međutim, mono zvučnik smješten na donjoj bočnoj strani nije baš kvalitetan i vrlo lako se blokira rukom, pa za dobar zvuk preporučujem korištenje slušalica ili Bluetooth zvučnika. Također, omjer ekrana od 18,5:2 nije baš pogodan za rašireni 16:9 format, tako da će sa obje strane ekrana postojati vertikalna crna linija, što će nekima smetati. Neočekivano, ali prednost je Galaxyja S8 i u posjedovanju 3,5-milimetarskog utora za slušalice, kojeg nema na ostalim dvama modelima, pa će tako klasične slušalice i dalje biti kvalitetan izbor zbog dobrog čipa za zvuk te će za razliku od Bluetooth slušalica baterija ipak malo manje patiti.

Appleov iPhone također nudi vrlo dobro iskustvo gledanja zbog kvalitetnog i sjajnog ekrana. Ipak, dijagonala od 4,7 inča više ne predstavlja dijagonalu koja će biti dovoljna za sve, pogotovo kada su modeli od 5,5 i 6 inča kod konkurenata postali normalna stvar. IPS ekran u tamnim će scenama pokazati svoje nedostatke, no zato će vjerne boje i dobar kontrast biti užitak. Uza sve to, stereo zvučnici puno su glasniji i kvalitetniji u odnosu na iPhone 7 i predstavljaju sam vrh zvučnika ugrađenih u neki pametni telefon. Naravno, u odnosu na neki kvalitetan Bluetooth zvučnik, nedostaje glasnoće i basa, ali u odnosu na stereo zvučnike ostalih telefona, izlazi kao pobjednik. U slučaju malo privatnijeg korištenja, preporuka je koristiti bežične slušalice jer iPhone 8 ne sadrži 3,5-milimetarski utor za slušalice, dok će Lightning konektor biti zauzet punjenjem jer baterija pri gledanju filmova nije baš najizdržljivija.

HTC U11 namjerno je stavljen kao zadnji jer predstavlja najbolji kompromis za multimedijalno iskustvo u troboju. Kvalitetni i glasni stereo zvučnici zajedno s 5,5-inčnim Super LCD ekranom koji prikazuje lijepe i realne boje čine dobro zaokruženu cijelinu koja će ispuniti zahtjeve velikoj većini korisnika. Naravno, voljeli bismo vidjeti AMOLED ekran sa HDR podrškom, malo bolju bateriju kao i utor za 3,5-milimetarske slušalice, no u odnosu na ostala dva modela djeluje kao najbolji izbor. HTC-ov BoomSound moguće je prilagoditi ovisno o tome kada se koriste, pa je tako moguće podesiti posebno zvučnike za glazbu, a posebno za takozvani „Theater“ mod u slučaju gledanja YouTubea ili filmova.

Pobjednik: HTC U11

 


Performanse

Sva tri modela kao high-end pametni uređaji rade brzo i nemaju problema s pokretanjem bilo koje aplikacije. Međutim, u ovom rangu, kada su uređaji oboružani najbržim memorijama i najjačim procesorima, očekivano je da će operativni sustav i servisi raditi pouzdano i glatko. U tom segmentu Apple je zbog integriranog razvoja iPhonea, prilagođavajući hardver softveru, ali i softver hardveru, dugo vremena bio na samom vrhu. Situacija je danas i dalje slična, no s puno manjom razlikom nego prije.

iphone 8 tablica

Kada smo već spomenuli Apple, iPhone 8 na papiru se čini kao inferioran uređaj. Samo 2 GB radne memorije i 6 jezgri procesora ne izgledaju obećavajuće kraj 8 jezgri i 4 GB radne memorije Androida. No baš zbog toga što Apple kontrolira i hardver i softver, rezultati su u velikom broju slučajeva obrnuti. iOS 11 većinu vremena radi glatko i brzo, s aplikacijama koje bez problema ostaju u memoriji dulje vrijeme i spremno čekaju nastavak interakcije. Igre rade glatko i bez štucanja, a potrošnja baterije u stand-by modu među najmanjima je na tržištu. Naravno, manja rezolucija ekrana ne opterećuje grafički procesor koliko na U11 i S8, no iPhone X koristi isti taj procesor koji ima i veću rezoluciju, tako da je to prilično velik dokaz optimiziranosti.

htc u11 tablica 2

HTC U11 i S8, s druge strane, ne zaostaju puno, ali ipak nisu toliko ispolirani. Operativni sustav Android baziran je na kompatibilnosti i radi sa tisućama i tisućama kombinacija komponenti, pa je tako gotovo nemoguće prilagoditi ga da u potpunosti iskoristi hardverski kapacitet komponenti. Google je uložio znatne resurse u optimizaciju, pa tako Android 7 Nougat radi brzo i pouzdano. Međutim, Samsung je već tradicionalno dodao svoje sučelje i mogućnosti koje opterećuju OS, pa će tako češći slučaj trzanja animacija biti vidljiv na S8. HTC pak koristi noviju verziju Androida 7, točnije Android 7.1.1, koji sadrži dodatne optimizacije, dok je HTC Sense sučelje lakše nego Samsungov GraceUX, pa će tako i raditi glađe. No osobno sam nekako više uživao u korištenju S8 jer je odaziv ekrana u odnosu na prst bio bolji. Izgleda da je Samsung poradio na brzini odaziva ekrana, pa će tako animacije i objekti brže pratiti prst, što daje dojam boljih performansi. Zbog toga će Samsung reagirati nekoliko milisekundi brže kod otvaranja aplikacija nego HTC ,što mnogi možda neće niti zamijetiti, ali razlika postoji. Ukratko: HTC U11 radi glađe, ali malčice sporije, dok S8 radi brže, no s malo više trzanja.

S8 tablica
Pobjednik: Apple iPhone 8


Kamera

Vječna tema svake usporedbe pametnih telefona kvaliteta je kamere. Većina nas postepeno je zamijenila svoje kompaktne fotoaparate pametnim telefonima jer su uvijek „tu negdje“, pa su preuzeli ulogu brzog i sposobnog pomagala za ovjekovječenje raznih trenutaka u životu. Naravno, sa svakom novom generacijom apetiti rastu, pa su tako osim kvalitete fotografija postale bitne i ostale komponente — brzina pokretanja, kvaliteta snimanja zvuka, filteri, prednja kamera za selfije... Zadovoljno mogu potvrditi da su kamere na svim trima uređajima izvrsne i da ni s kojim modelom nismo pogriješili. Eh, kad bi sve bilo tako jednostavno...

HTC se u velikom stilu vratio među najbolje, barem što se kamere tiče. Nakon prijašnjih modela iz serije One i eksperimentiranja s velikim senzorima niske rezolucije, izgleda da je iskustvo izrade kamere za originalni Pixel izašlo na vidjelo. Stražnja kamera rezolucije 12 megapiksela doživjela je velike promjene — veličina senzora doživjela je smanjenje u odnosu na HTC 10, no zato je otvor blende povećan, čime kamera prima više svjetlosti odjednom. Zajedno s optičkom stabilizacijom, kamera je u mogućnosti prihvatiti puno više svjetla na dulji period, što se odrazilo na kvalitetu fotografija u noćnim uvjetima. Kvaliteta fotografije izvrsna je, s realnim prikazom boja i oštrinom u detaljima, dok je šum kontroliran i vidljiv tek u lošim uvjetima. Fotografije su dobre svjetline i vrlo se rijetko dogodilo da su bile presvijetle ili pretamne. HDR način fotografiranja u biti spaja više slika u jednu te na taj način izvlači detalje iz tamnijih i svjetlijih dijelova slike, što omogućuje da se, primjerice, ne izgube detalji u sjenama kada je sunce u kadru. Izgleda da je iskustvo razvijanja kamere za Google Pixel pomoglo jer HTC koristi istu tehnologiju za HDR snimke. Sučelje kamere jednostavno je, no s mnoštvom opcija kontrole koje će biti zanimljive naprednim amaterima. Ne očekujte fotografije na razini DSLR-a, ali sasvim su prihvatljive.

Prednja kamera rezolucije je čak 16 megapiksela te za razliku od prethodnika HTC-a 10 nema autofokus. Ipak, fotografije su dobre kvalitete i oštrine, no zbog malenog senzora i visokog broja megapiksela u uvjetima slabije osvijetljenosti fotografije su mutnije i s više šuma.

Kao nedostatak spomenuo bih performanse. Kamera je malo sporija u pokretanju te postoji lag od kojih pola sekunde od pritiska gumba pa do slikanja. Iako je zapravo cjepidlačenje u pitanju, iPhone 8 i Galaxy S8 imaju brže pokretanje kamere, kao i manji zastoj.

fotke u11
Apple je koristio dobro poznatu formulu iz iPhonea 7, pa nije radio nikakve revolucionarne promjene. U pitanju je senzor jednake rezolucije (12 megapiksela), iste veličine piksela (1.22 um, manji od HTC-a U11 koji ima veličinu 1.4 um) no ovoga puta, uz pomoć brzog čipa A11 i digitalnog procesora, softver na pomalo drugačiji način procesuira informacije koje senzor dobiva. Tako je uz snimanje 4K videa u 60 FPS moguće i snimanje slow-motion Full HD videa u čak 240 sličica u sekundi. Autofokus je brz, iako sporiji nego U11 i S8, koji koriste Dual Pixel tehnologiju, no zato je precizan i vrlo rijetko promaši.

Kvaliteta je fotografija vrlo dobra, boje su vjerno prikazane, bez dodatno pojačanog kontrasta, kao što to radi Samsung. Detalji u sjenama i tamnijim dijelovima slike očuvani su i mogu se izvući pri uređivanju, no nemojte očekivati čuda s JPG-om. Otvor blende od f/1.8 omogućuje hvaćanje više svjetla, tako da su noćne fotografije dosta kvalitetne i s relativno puno detalja. Inače, sam mobitel sprema fotografije u HEIC formatu koji omogućuje manju veličinu slika bez žrtvovanja kvalitete. Kada se slike šalju ili prebacuju računalom, iPhone ih automatski konvertira u JPG, tako da su čitljive i na ostalim uređajima. Razlika u veličini prilično je velika, i do 50 %, stoga bi u teoriji na istu količinu memorije trebalo stati dvostruko više fotografija.

Sučelje kamere standardno je kao i na prošlim modelima, s jednostavnim swipeanjem između različitih načina i formata. Brzina je okidanja zadovoljavajuća i malo je vjerojatno da ćete zbog nje propustiti važan trenutak, no čini se da je Galaxy S8 ipak malčice „brži na okidaču“. Snimanje 4K videa u 60 FPS nevjerojatno je detaljno i lijepo, no za prikaz takvog videa potrebno je imati malo noviji mobitel i računalo s hardverskim dekodiranjem. 4k sadržaj u 60 FPS gotovo je nemoguće naći na YouTubeu, no vjerojatno će se situacija promijeniti kada iPhone 8 postane zastupljeniji na tržištu.

fotke iphone 8
Samsung Galaxy S8 također nije razočarao. Kao jedan od prvih proizvođača Android pametnih telefona s kamerom koja je konkurirala Appleu, Samsung je svake godine ulagao velik trud u nove senzore, leće i procesuiranje fotografije kako bi našao najbolji kompromis. S8 nastavlja se na dosadašnji trud, pa je tako kamera rezolucije 12 megapiksela pogonjena Samsungovim senzorom ISOCELL. Otvor blende od f/1.7 omogućuje ulazak velike količine svjetlosti, pa senzor tako može uhvatiti detalje čak i u slabijim svjetlosnim uvjetima. U pomoć priskače i optička stabilizacija koja smanjuje vibracije. Rezultat su lijepe i kvalitetne fotografije po danu, ali u uvjetima slabije osvjetljenosti. Boje su jarče i kontrastnije nego na U11 i iPhoneu 8, no to je zaštitni znak Samsungovih kamera. Živost boja u kombinaciji s AMOLED ekranom zbilja izgleda prekrasno i kao takva spremna je za momentalno dijeljenje na društvenim mrežama. U slučaju da su ipak potrebne vjernije boje i kasnija obrada u nekom alatu kao što je Photoshop, moguće je slikat i u RAW formatu koji onda omogućuje vrlo napredno i detaljno obrađivanje i izvlačenje još više detalja. Imajte na umu da je veličina takvih slika i veća od 30 MB i da je potrebno računalo za otvaranje i uređivanje tog formata.

Sučelje je kamere intuitivno i prosječan korisnik ne bi trebao imati problema sa snalaženjem. Sve osnovne opcije dostupne su swipeanjem dok je u „Pro“ načinu rada moguće podesiti ekspoziciju, ISO vrijednost, balans bijele, fokus, način mjerenja svjetlosti kadra itd. Na taj je način moguće staviti 10 sekundi dugu ekspoziciju, što je korisno ako je mobitel na stalku jer se onda mogu uhvatiti kadrovi dugačkih svjetala automobila ili zvijezda na vedrom nebu.

Sve u svemu, mislim da su sva tri modela izuzetno dobra, no malenu prednost dao bih Galaxyju S8. Kvaliteta je fotografije najbitnija, ali Samsungu pripadaju plusevi u obliku intuitivnog sučelja, brzine pokretanja kamere i okidanja fotografije, kao i procesuiranje koje je spremnije za instant objavu na Facebooku, Instagramu ili Snapchatu. Dvostruki pritisak home tipke za pokretanje kamere u bilo kojem trenutku jednostavno nema konkurencije.

fotke S8
POBJEDNIK: Galaxy S8

 



Zaključak

Danas je jako teško izabrati loš mobitel jer su gotovo svi proizvođači „pogodili“ u osnovnim mogućnostima i performansama. Sada se otkrivaju nova područja gdje će Samsung, Apple, HTC, Sony, Google ili netko treći naći svoju glavnu prednost, pa smo dobili modele za svakog od nas — netko će preferirati prekrasan i neobičan dizajn – HTC U11 je pravi izbor. Netko će htjeti optimiziran operativni sustav koji jednostavno radi — za njega će Apple ponuditi odličan izbor. Netko treći trebat će kompaktan uređaj s velikim ekranom i utorom za 3,5-milimetarske slušalice — taj ne treba gledati dalje od Galaxyja S8.

Pobjednik ovog troboja bio bi upravo Galaxy S8, ali za stvarno sitnu mrvicu.

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Troboj premium telefona: Apple iPhone 8 vs. Galaxy S8 vs. HTC U11

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Troboj premium telefona: Apple iPhone 8 vs. Galaxy S8 vs. HTC U11 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.