Sony Xperia Z5 Premium - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1080p Sučelje Iako Z5 Premium posjeduje 4K ekran, sučelje se renderira u 1080p te je u potpunosti jednako kao na Z5

Sony Xperia Z5 Premium

4K u džepu

Nakon što su mobilni telefoni stekli mogućnost snimanja 4K videa, samo je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti prvi model koji će moći i prikazivati 4K sadržaj na svojem ekranu bez downsampleanja

Premium model Sonyjeve Z linije u ovoj generaciji unio je mnogo kontroverzi i pomutnje na tržište. Imali smo prilike čitati mišljenja da su 4K ekrani na ovako „malim“ ekranima čista glupost, kako se golim okom ne može vidjeti razlika spram 1440p, pa čak niti spram 1080p ekrana. Drugi su pak prihvaćali 4K ekran kao sljedeći korak u razvoju ekrana, kao jedan veći tehnološki podvig, makar slabije korisnosti. Jedno je sigurno, proizvesti 4K ekran u 5,5 inčnoj dijagonali je čin vrijedan divljenja, pa tako, svaka čast Sonyju.

Sony Xperia Z5 Premium 16

ZLATNA POLUGA Zlatna boja kućišta dodatno podiže premium dojam

 

Nije sve u rezoluciji

3840 x 2160 je čarobna brojka koja se navodi kao glavni faktor kod ovog mobitela, a kada uračunamo 5,5-inčnu dijagonalu dolazimo do monstruoznih 806 ppi, znatno više od sljedećeg na listi, Samsungovog Galaxyja S6 s 576 ppi. Godinama se već vodimo riječima Stevea Jobsa, koji je naveo da je 300 ppi granica pri kojoj ljudsko oko može primijetiti razlike. Međutim, novije studije su dokazale da ta brojka i nije previše točna. Mogućnost razlikovanja broja ppi-ja ovisi od zdravlja vida te time od čovjeka do čovjeka pa se čak navodi da ljudsko oko može razlikovati i 700-800 ppi-ja. U našem testiranju neku veću razliku spram QHD ekrana jednake dijagonale, onog na LG G3/G4, nismo primijetili.

Razlog tome je zanimljiv trik kojeg je Sony iskoristio u svojem softveru. Xperia Z5 Premium naime, ne renderira prikaz u 4K rezoluciji tijekom cijelog korištenja. Prikaz se renderira u tipičnijoj 1080p rezoluciji, s par iznimnih situacija kada se rezolucija podiže na 4K, o čemu ćemo u daljnjem dijelu tekstu. Glavni razlog tome je produljenje autonomije te suzbijanje zagrijavanja internog hardvera.

Time možemo zaključiti kako i Sony sam zna da se u svakodnevnom korištenju, dakle čitanju poruka i dopisivanju ne može primijetiti četverostruka količina piksela na ekranu spram 1080p rezolucije. Druga zanimljiva činjenica je da Android Lolipop, koji se pogoni na Z5 Premium, ne podržava renderiranje sustava u 4K rezolucijama već „samo“ do QHD rezolucija. Time se Sony i riješio glavobolja oko implementacije promjena na Android sustavu koje bi mogle omogućiti renderiranje UI-ja u 4K rezoluciji. U svakodnevnom korištenju ekran broji 400 ppi, što je respektabilna brojka. Ono što se nama pak činilo bitnije nego 4K rezolucija je vjernost bojama i odličan kontrast, koji nam je nedostajao na regularnoj verziji Z5. Nestao je lagani crveni odsjaj sa Z5 pa iako boje nisu u razini AMOLED ekrana, prikaz na Z5 Premium je vrlo dobar.

Sony Xperia Z5 Premium 1 2
4K Pogonjen je samo u nekim slučajevima, kao primjerice pri gledanju 4K videa unutar Sonyjeve galerije

 

Gdje je 4K?

Situacije u kojima se pokreće 4K renderiranje su uglavnom medijske te se 4K nativno može prikazivati unutar galerije i pri gledanju videa. Unutar galerije, dojam 4K je vidljiv. Iako smo očekivali mnogo veći wow-efekt, jasno primjećujemo da na slikama možemo vidjeti nešto više detalja, no ipak, nije tolika razlika kao pri uspoređivanju Full HD i QHD ekrana. Slike se doimaju nešto oštrijima, budući da se, primjerice 23-megapikselne slike s kamere ne moraju downsampleati toliko mnogo kao kad se prikazuju u Full HD rezoluciji, što pak može prouzročiti neka zamućivanja i greškice u renderiranju. Sa videom, situacija je nešto drugačija. 4K video je moguće gledati samo u Sonyjevoj video aplikaciji. U drugim aplikacijama pak, maksimalna rezolucija iznosi 1080p što je i slučaj s VR aplikacijama koje smo isprobali; dakle, nema 4K prikaz kad se koristi kao ekran za VR-ove.

Maksimalna Full HD rezolucija unutar drugih streaming aplikacija, poput Youtubea je na koncu i logična, uzmemo li u obzir da se sav ostali prikaz na Z5 Premium renderira u 1080p. Time ustvari aplikacije niti ne vide da se radi o 4K ekranu već kao da je riječ o „običnom“ 1080p. Sony pak koristi dodatni algoritam pri prikazu 1080p na 4K ekranu pa bi se prikaz trebao čišće skalirati na 4K. Iz Sonyja se nisu još oglasili o temi suradnje sa streaming servisima na implementaciji 4K prikaza, no naša pretpostavka je da ćemo morati čekati širu prihvaćenost Androida 6.0 Marshmallow koji podržava nativni 4K prikaz.

Srećom, upgrade na Marshmallow za Z5 Premium je planiran. Što se samog prikaza tiče, kao i kod drugog videa, razlika ovisi o kvaliteti samog video zapisa. 4K video snimljen s kamerom i ne nudi toliku razliku u prikazu spram 1080p. Razlike tek primjećujemo kada na uređaj postavimo visoko-bitrateni video zapis. 12,3 GB video zapis duljine 12 minuta nije bio nikakav problem za pokretanje, a nismo primijetili niti jedan ispali frame. Interna 32 GB memorija spram Z5 nije povećana, ali Z5 Premium nudi mogućnost korištenja microSD kartice do 200 GB koja će svakako dobro doći ako se snima i gleda 4K video.

Sony Xperia Z5 Premium 7

SENZOR OTISKA Odlično pozicioniranje s desne bočne strane preneseno je i na Z5 Premium

 

Povećani Z5

Ostatak dojma kojeg smo imali s Z5 Premium gotovo je jednak s Z5. Ono što nam je pak činilo razliku je nešto drugačija ergonomija. Navikli smo koristiti nešto veće uređaje, kao primjerice iPhone 6S Plus, koji je gotovo jednakih fizičkih veličina kao Z5 Premium.

Razlika je u skliskosti kućišta. Sony je umjesto matirane stražnje stranice kao na Z5 i Z5 Compact na Premium postavio stražnju stranicu koja djeluje poput zrcala, a uvelike nas podsjeća na onu sa Z3. Bočne stranice su također sjajnije te time skliskije. Uračunamo li uz skliskost i veće gabarite uređaja, Z5 Premium je jedan od skliskijih modela koje smo imali prilike koristiti. Međutim, uz Sonyjevu legendarno dobru kvalitetu izrade te nešto otmjeniji dojam pod prstima zaista imamo osjećaj kao da u ruci držimo komad premium hardvera.

Dojmu pridonosi i zlatna boja kućišta koja Z5 Premium ponovno gura stepenicu više. Prisutan je i jednaki senzor za otisak prsta s ostatka Z5 linije koji se ponovno nalazi na desnoj bočnoj stranici uređaja. Softver i brzina rada identični su Xperiji Z5. Uz Snapdragon 810 i 3 GB RAM memorije, Z5 Premium je munjevito brza, bez ikakvih usporavanja u korištenju. Jednaka je ostala i kamera koja radi odlične dnevne fotografije, s odličnom oštrinom i kontrastom boja. Čini nam se da je Sony poradio na softveru kamere pa su noćne fotografije nešto unaprijeđene, s mnogo bržim fokusom i manjom količinom šuma. Ono što nam i dalje nedostaje su bežično punjenje i infracrveni port kojeg nalazimo na mnogim drugim top-modelima.

Brzo punjenje nam stiže kao utjeha za nedostatak bežičnog punjenja, a Sony tvrdi da se do 60% baterijskog kapaciteta može doći za 30 minuta. Normalnim punjenjem, 3430 mAh baterija se puni duže od 2,5 sata, no nakon tog punjenja postiže odličnu autonomiju, s duže od 2 dana korištenja i 4,5 sati uključenog ekrana na automatskom osvjetljenju.

Više informacija

  • Model: Sony Xperia Z5 Premium
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 5.1.1 Lolipop
  • Procesor: Snapdragon 810, Quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 i Quad-core 2 GHz Cortex-A57
  • Memorija: 3 GB RAM / 32 GB pohrane (max 200 GB microSD)
  • Ekran: 5,5“, 2160 x 3840 px, 806 ppi, kapacitivni, IPS LCD, 16 mil. boja, X-Reality Engine, Triluminos display
  • Fotoaparat: 23 megapiksela, LED, HDR, prednja kamera: 5,1 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
  • Baterija: 3430 mAh
  • Dimenzije i masa: 154,4 x 75,8 x 7,8 mm / 180 g
  • Ostalo: Vodootporan do 1,5 m na 30 minuta
  • Plus: Kamera, izrada, baterija, brzo punjenje
  • Minus: Sklisko kućište, nema bežično punjenje niti IR
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile, www.sonymobile.hr, maloprodajna cijena: 6.649,05 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia Z5 Premium

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia Z5 Premium - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.