Premium Konačno i u Android segmentu imamo premium izradu koja odlično konkurira Appleovom iPhoneu

Samsung Galaxy Note 5

Smartfon za tron

Novi Note 5 naglasak stavlja na premium izradu i 4 GB radne memorije. Kad nam stiže?

Telefon obavijen tajnom, tako bismo mogli u prvi mah opisati novi Galaxy Note 5, ili kraće samo Note 5. Naime, nakon predstavljanja telefona u New Yorku Samsungovci su odlučili Note 5 (za sada) ne prodavati u našim krajevima. Ali su nam istovremeno ponudili svojevrsni zakrivljeni Note (S6 edge+), odnosno nadograđeni Galaxy S6 edge s dijagonalom od 5,7 inča, isto onoliko koliko ima Note 5.

Jasno, nema olovku, ali vjerojatno se i sami pitate tko uopće nakon prvog dana koristi tu inače odlično zamišljenu olovku - možda umjetničke duše? Jasno, poslovnjacima bi ta olovka trebala olakšati dan jer se putem nje mogu raditi prezentacije, kropati dijelove ekrana kada nam netko nešto pošalje mailom, lakše je i kopiranje dijela teksta. Ali, sve se to može napraviti i prstima, uz malo vježbanja. Rad s dvije aplikacije na ekranu postoji još od prije, ali pitanje je koliko se i ta funkcionalnost koristi. Hm, možda da su u olovku ugradili Bluetooth, mikrofon i slušalicu pa da služi kao Bluetooth slušalica?!

Slažemo se kako je trenutno nama dostupni Note 4 i više nego odličan uređaj te uspješno konkurira svim najnovijim telefonima na tržištu, a i novom Noteu 5 (isti ekran u rezoluciji i dijagonali, ista stražnja kamera, čitač otiska prsta), a u nekim je detaljima prethodni Note čak i na papiru jači po specifikacijama - baterija je na starom većeg kapaciteta za 220 mAh, interna memorija na starom Noteu je proširiva dok novi nema utor za memorijske kartice. U suštini, pogled na specifikacije otkriva kako je jedino radna memorija na Noteu 5 veća za jedan gigabajt. OK, tu je i čipset Exynos 7420, ali istovremeno ista grafika. Za sada će i 3 GB memorije biti sasvim dovoljni za sve što pred Note stavimo za obaviti, ali u budućnosti ipak očekujemo kako će taj dodatni gigabajt puno značiti. U budućnosti!

 

Premium izrada

Ipak, u nečemu je novi Note 5 ipak superiorniji, ne samo u radnoj memoriji, a to je izrada kućišta. Plastika koja na Noteu 4 dobro izgleda, ali je to ipak plastika, zamijenjena je staklom dok je na bočnoj strani i dalje ostao metal. Vizualno se Note 5 naslanja na Galaxy S6, a razlika je u dodanoj olovci s nešto drugačijim sistemom izvlačenja. Dakle, novi Note 5 sada izgleda kompletno dobar, i u dizajnerskom i u hardverskom dijelu, a svidjet će vam se sigurno i boje kućišta (Platinum Gold, White Pearl, Silver Titanium i Black Sapphire).

Jako dobro leži u ruci zbog zakrivljenosti kućišta telefona. Ipak, s druge strane je i sklizak u ruci pa treba biti oprezan ako koristite telefon u pokretu. Zaštitna maska je imperativ. Prvi kontakt s Noteom 5 izaziva oduševljenje jer se telefonu nema što zamjeriti. Niti nakon korištenja telefonu nemamo mu što zamjeriti (ako ste mislili na veličinu samog telefona, zaboravite na takve kritike jer uređaj bez problema stane u svaku ruku).

Kamera od 16 megapiksela je vrhunska, dobre fotografije smo dobili i u pokretu tako da optička stabilizacija odlično obavlja svoj posao. Novost je live stream videa direktno s telefona na Youtube. Prednja kamera je sada nešto jače megapikselaže, ima 5 megapiksela.

 

Slabija baterija - ili ipak nije slabija?

Samsung Galaxy Note 5

Skupo i kvalitetno Metal i staklo nas asociraju na vrijeme kada su takvi mobiteli koštali i po nekoliko tisuća eura


Baterija je slabija što se tiče kapaciteta, ali optimiziranost je učinila svoje tako da se u praksi dobije isto vrijeme autonomije kao i s prethodnikom, a to je da na kraju dana možete očekivati 30-40% preostalog kapaciteta baterije. Šteta što se išlo na stanjivanje telefona radi boljeg dizajna, a na uštrb baterije. Da se više ne ide samo na stanjivanje telefona dokaz je novi iPhone 6S koji je u odnosu na prethodnika iPhone 6 deblji za 2 mm. Jasno, uvijanje tankog aluminija natjeralo je Apple da u nasljednika ugradi kvalitetniji aluminij koji je istovremeno i deblji, a time nismo dobili bateriju većeg kapaciteta.

Preostaje nam (pri)čekati dolazak ovog vrhunskog telefona koji je za dva koplja bolje dizajniran od Notea 4, a Samsung je istovremeno sam sebi stvorio gužvu u dvorištu, iako su nedavno izjavili da će smanjiti broj dostupnih modela na tržištu. Ili ćete se odlučiti za kupnju 18 grama lakšeg S6 edge+ modela koji samo nema olovku S Pen, ali ima zakrivljeni ekran? Što biste radije kada biste morali birati - olovku ili zakrivljeni ekran?

Više informacija

  • Model: Samsung Galaxy Note 5
  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 5.1.1
  • Procesor: 1,5 GHz + 2,1 GHz, 8 jezgri, čipset Exynos 7420
  • Memorija: 4 GB RAM / 32 GB
  • Ekran: 5,7’’, 1440 x 2560 px, kapacitivni, 16,7 mil. boja, 518 ppi
  • Fotoaparat: 16 megapiksela, 4K video, LED bljeskalica, prednji 5 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, HSDPA, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • Baterija: Li-ion 3000 mAh
  • Dimenzije i masa: 153.2 x 76.1 x 7.6 mm / 153 g
  • Ostalo: S Pen olovka, bežično punjenje, ANT+, senzor otiska prsta
  • Plus: Izrada, ekran, kamera, boje kućišta, baterija
  • Minus: Napredna olovka se rijetko koristi, neproširiva memorija
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.com, cijena: nije forimirana (u trenutku pisanja)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Note 5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Note 5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.