ClearBlack: Oštar i svijetao ekran nudi tamnu crnu, ali  unatoč ClearBlack oznaci, kontrast nije na razini AMOLED-a

Nokia Lumia 1520

Crveni “patuljak”

Windows Phone dobio je svoj prvi phablet

Nakon niza Lumia koje su se pojavile u posljednje vrijeme, Nokia Lumia 1520 napokon je model koji donosi nešto novo u Windows Phone platformi. U mnogočemu ovaj mobitel je prvi. Tako je na primjer prvi Windows mobitel s Full HD ekranom (do sada je maksimum bio 720p), prvi s četverojezgrenim procesorom, prvi koji spada u phablet kategoriju, te prvi mobitel uopće koji može fotografije snimati u RAW formatu.

Dizajn i izgled nisu se promijenili u odnosu na dosadašnje modele. Unibody kućište od polikarbonata na testiranom modelu obojano je u crveno, te presvučeno sjajnim lakom, što ovaj veliki mobitel mase veće od 200 g čini prilično skliskim u rukama. Kvaliteta izrade je beskompromisna, a 6-inčni ekran Full HD rezolucije sprijeda je vrlo oštar i zasićenih boja, no i dalje mu crna nije definirana kao kod AMOLED ekrana. Nokijina prilagodba sučelja donosi i mogućnost podešavanja topline i zasićenja boja, tako da se te stavke mogu podešavati po volji. Windows Phone 8 sučelje na 6-inčnoj dijagonali dobilo je dodatne redove pločica na početnom ekranu i unatoč mojem skepticizmu kako će se Windowsi snalaziti na tako velikom i razlučivom ekranu, stvar zapravo radi jako dobro. Zahvaljujući izrazito osjetljivom kapacitivnom ekranu, korištenje i navigacija izbornicima brzi su i ugodni.

Nokia Lumia1520 15

Rijetko viđen gost

Ugrađena tipka za okidanje fotoaparata danas je rijetka pojava u svijetu mobitela i svakako veseli kad je vidimo na uređaju. Ugrađena PureView kamera i Zeiss optika kombinacija su koja već naočigled puno obećava – i ne razočarava. Uz pomoć optičke stabilizacije i velikog senzora količina detalja u fotografijama od 20 megapiksela iznenađujuća je za jedan mobitel. Negativna strana jest ta što je fotografije moguće snimati samo u rezoluciji od 5 megapiksela i 20 megapiksela i eventualno RAW formatu ukoliko instalirate beta verziju Nokia Camera aplikacije.

Nokia Lumia1520 12

Detalji: Tipke ispod zaslona neujednačeno su osvijetljene što umanjuje dojam premium izrade

 

Konkurencija Nokia navigaciji

Većina korisnika drugih mobilnih OS-va plače kad vidi izbor aplikacija u Windows Storeu, no, čak i nije problem u količini aplikacija već u tome što besplatnih aplikacija ima manje u odnosu na Android i iOS, a kod predstavljanja novih aplikacija Windows Phone redovito je zadnja rupa na svirali – programeri se prvo pobrinu za iOS i Android verzije. Lumia 1520 zbog svojeg izrazito jakog hardvera u obliku Full HD ekrana, Snapdragona 800 i 2 GB RAM-a jednostavno previše odskače od prosjeka Windows telefona, tako da najbolje igre iz Xbox trgovine izgledaju pomalo smiješno – prenapredan hardver za ovu platformu.

Nije potrebno spominjati kako surfanje Internet Explorerom ide glatko, a tipkanje je ugodno na ovako velikom ekranu, kao i reprodukcija videa uz solidan zvuk. Nokia Here navigacija na ovako velikom ekranu još je funkcionalnija, ali sada je u Hrvatskoj dobila konkurenciju u obliku Google Maps turn by turn navigacije koju je Google napokon omogućio na Android telefonima. Ugrađena je baterija od čak 3.400 mAh koja ovaj phablet može pogoniti i nekoliko dana. Uglavnom, problema s baterijom nećete imati. Ukoliko planirate nabaviti Lumiju 1520, imajte na umu da koristi nano SIM karticu koja je skrivena iza poklopca, odmah uz utor za micro SD karticu.

Iako moram priznati da sam u početku bio sumnjičav prema Windows Phone phabletu, ispostavilo se da se radi o izvrsnom telefonu, s izvrsnim foto mogućostima, a jednostavnost i elegancija Windows Phone sučelja odlično se slažu s uglađenim i moćnim hardverom. Cijena je, očekivano, visoka, no i doživljaj je na visokoj razini.

Više informacija

  • Model: Nokia Lumia 1520
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Nokia
  • Operativni sustav: Windows Phone 8
  • Procesor: Snapdragon 800, 2,2 GHz, quad core
  • Memorija: 2 GB RAM, 32 GB ugrađeno
  • Ekran: 6 inča, 1080 x 1920 IPS LCD, 367 ppi, multitouch
  • Fotoaparat: 20 MP (5248 x 3936), autofokus, LED bljeskalica / video Full HD/30fps
  • Komunikacija: HSDPA 800 / 850 / 2100 / LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, USB
  • Baterija: 3.400 mAh
  • Dimenzije i masa: 162,8 x 85,4 x 8,7, 209 g
  • Ostalo: NFC, A-GPS, micro SD do 64 GB
  • Plus: Izvrsna kamera s optičkom stabilizacijom. Velik i oštar ekran. Moćna baterija. Kvalitetna izrada
  • Minus: Velike dimenzije. Teži od prosjeka klase. Skliska lakirana površina kućišta
  • Ustupitelj i cijena: Mobis Electronic, www.mobis.hr, cijena: 6.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Nokia Lumia 1520

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nokia Lumia 1520 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.