VIDILAB TEST: Da li je Apple Watch Series 5 najbolji pametni sat? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
VIDILAB TEST: Da li je Apple Watch Series 5 najbolji pametni sat?

VIDILAB TEST: Da li je Apple Watch Series 5 najbolji pametni sat?

Suputnik svakom iPhoneu

Uz nedavnu najavu novih iPhonea, najavljeni su i novi satovi serije 5 kao savršena kombinacija uz nove mobitele.

Serija 5 Appleovog sata donosi neke novosti nad prošlom, a novi korisnici ugodno će se iznenaditi sveobuhvatnim mogućnostima koje sat ima. Neke specifične aplikacije još ne rade pod našim podnebljem, no ako pogledamo unazad godinu dana, vjerojatno će doći s vremenom. Sat izvana ostaje isti kao i prijašnja serija, uz minimalne promjene zaslona.
Govorimo tako o dva modela – manjem, dimenzije ekrana od 40 mm, te onom većem od 44 mm. Razlika zvuči malo, no tih 10 % se primijeti na različitim rukama, ovisno o osobi. Do sada su Apple satovi koristili standardan OLED zaslon, iako se širila priča da imaju MicroLED tehnologiju, što je fizički nemoguće u ovom trenutku. No svi smo upoznati s malim nedostatkom OLED zaslona, a to je ako konstantno prikazuje istu sliku, ona se može “zapeći” na zaslonu.

Apple Watch Series WEB BODYTo je vjerojatno i razlog zašto su dosadašnji satovi uvijek imali ugašene ekrane, osim kada bi sat osjetio da zakrećete ruku kako biste na njega pogledali. U Seriji 5 to je i najveća promjena. Od sada će sat cijelo vrijeme zapravo pokazivati koliko je sati, zajedno s dodatnim informacijama, ovisno o licu sata za koje se odlučite. Korisnicima drugih pametnih satova možda ova novost zvuči smiješno, no tek sada dolazi kao feature.

Nove mogućnosti

Zanimljivo je kako unatoč tome što sada zaslon stalno, istina slabije, radi i kada u njega ne gledate, trajanje baterije nema neku primjetnu razliku u usporedbi s prijašnjim satovima. I dalje će ga biti potrebno puniti svaki dan ako ga nosite. Srećom, punjenje je bežično, pa smanjuje komplikacije spajanja na punjač, no voljeli bismo nešto dulje trajanje baterije. Zaslon je otporan na grebanje, no trebat ćete na njega paziti. Naime, većina drugih pametnih satova ima samo staklo udubljeno, gdje su rubovi izbočeni van te staklu daju svojevrsnu zaštitu. No Apple watch nema takvih rubova, što mu daje uistinu drugačiji premium dizajn, ali ostavlja staklo izloženo grebanju. Posebice ako niste do sada nosili satove, u početku ćete zapinjati ako ne pazite. S prednje strane nalazi se senzor svjetline koji će prilagoditi svjetlinu zaslona prema vanjskim uvjetima, to jest danu i noći. Lijeva strana sadrži mikrofon i zvučnik te sa satom možete, među ostalim, razgovarati sa Siri. Ako se kod nas pojavi verzija s integriranom eSim funkcijom, možete čak obavljati i pozive. Desna strana sadrži krunu za prolazak kroz postavke, kao i gumb za dodatne mogućnosti, paljenje i gašenje.

Apple Watch Series WEB BODY1Appleovo ikonsko vibriranje uređaja dok ga koristite uvelike će poboljšati osjećaj korištenja, a ovisno o postavkama, jači trzaj će vas obavijestiti i o novostima ili savjetima, primjerice za odmor i disanje. Jedna od funkcija je i EKG koji je došao s četvrtom serijom sata te je sada omogućen i kod nas. Osim što sat broji otkucaje, EKG aplikacija može precizno očitati ritam srca i dati vam svoje mišljenje. Naravno, ne smatra se medicinskim uređajem, no ako prepozna nepravilan rad srca, o tome će vas i obavijestiti te savjetovati posjet liječniku. Osim toga, u slučaju pada, ako ga pravilno postavite, sat može obavijestiti vaš kontakt u slučaju pada s vašom lokacijom za spašavanje. Naravno, kao i konkurentski satovi, ima brojne aplikacije koje sada više ne zahtijevaju instalaciju na mobitel, već sat dolazi s vlastitim app dućanom. Dolazi s brojnim materijalima, od aluminija, preko čelika, do premium keramike, no za sada se kod nas mogu kupiti samo aluminijski. Nov je i senzor kompasa koji je sam po sebi vrlo precizan, no druge aplikacije ga mogu koristiti kako bi proširile svoje mogućnosti. Naravno, i Apple Pay, koji je sada i kod nas dostupan u PBZ-u ili preko usluga poput Revoluta, funkcionira bez problema i na satu. Sada je lakše nego ikada ostaviti svoj iPhone kod kuće ako idete trčati te je sat upravo sve što vam treba, od plaćanja do slušanja glazbe zahvaljujući mogućnosti da se poveže sa slušalicama.

Više informacija

  • Model: Watch Series 5
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Apple
  • Procesor: Apple S5
  • Memorija: 32 GB
  • Ekran: LTPO OLED, 448 x 368 piksela, 1000 nits max
  • Plus: Touch daje odlične reakcije pri korištenju, intuitivno korištenje, zaslon
  • Minus: visoka cijena, slaba kompatibilnost s Android sustavom
  • Ustupitelj i cijena: iStyle https://istyle.hr/ 3.859,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za VIDILAB TEST: Da li je Apple Watch Series 5 najbolji pametni sat?

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VIDILAB TEST: Da li je Apple Watch Series 5 najbolji pametni sat? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.