Huawei Watch GT

Huawei Watch GT

Sportska elegancija

Cubotovoj ponudi koja se sastoji od povoljnih uređaja pridružio se i nešto skuplji uređaj namijenjen korisnicima koji traže uređaj s višednevnom autonomijom


Huawei Watch i Watch 2 među najpopularnijim su satovima na Googleovu sustavu WearOS te su velikim dijelom zaslužni za njegovu popularnost. Nažalost, isti taj WearOS tonući je brod koji je Google napustio zajedno s Qualcommom, koji je najveći proizvođač čipsetova za WearOS uređaje. Huawei je uzeo stvar u svoje ruke i razvio LightOS, koji, kao što njegovo ime sugerira, pokušava jednostavnošću ispraviti glavne mane WearOS-a: performanse i autonomiju.

Hardver

Iako je cijenom među povoljnijim pametnim satovima renomiranih proizvođača, Watch GT je vrhunski izrađen sat s kućištem od nehrđajućeg čelika i keramikom obloženim okvirom. Uz vrhunsku izradu ovaj sat ima i vodootpornost do dubine od 50 m, što će razveseliti plivače, ronioce i šeprtlje koji će se naći u blizini većih količina vode. Od samog unboxinga pa sve do inicijalnog uključivanja Watch GT ostavlja uistinu impresivan dojam.

Nažalost, taj dojam brzo je splasnuo kada smo počeli preuzimati ažuriranja. Ažuriranje veličine nepunih 12 MB gotovo se sat vremena prenosilo s telefona na sat Bluetoothom, tako da je pri prvom postavljanju potrebno strpljenje. Zaslon ugrađen u Watch GT među najboljim je zaslonima na pametnim satovima koje smo dosad imali priliku vidjeti. Zaslon je veliki AMOLED s dijagonalom veličine 1,39 inča i visokom rezolucijom 454 x 454 piksela uz visoku gustoću piksela od 326 piksela po inču. Odlična oštrina, široki kutovi gledanja i visoka svjetlina karakteristike su zaslona Watch GT-a.

 

Huawei Watch GT 4

Novi OS

Moramo Huaweiju čestitati na hrabrosti za izradu vlastitog operativnog sustava za pametne satove. Iako je hrabrost pohvalna, LightOS pokazuje svoja ograničenja i ako tražite savršeno ispoliran OS, ovaj definitivno nije za vas. LightOS je zatvoren, odnosno ne omogućava instaliranje dodatnih aplikacija, tako da ste zapeli s onim što vam Huawei isporučuje.

Iako se u LightOS-u nalaze mnoge korisne aplikacije, neke osnovne aplikacije poput one za daljinsko upravljanje glazbenim playerom na telefonu su odsutne, što će uporabu ovog sportski orijentiranog sata otežati sportašima koji vole slušati glazbu tijekom treniranja. Sama brzina, odnosno fluidnost operativnog sustava vrlo je dobra, uz tek pokoju grubu tranzicijsku animaciju. Huawei je ažurirao sustav kako bi ispravio spore animacije, no one su još uvijek grublje od onih na konkurentskim sustavima.

Zatvorenost sustava također sprječava instalaciju dodatnih lica satova, a ona koja su dostupna u sustavu uglavnom su identična onima na satovima Huawei WearOS. LightOS ima potencijala, ali Huawei će morati zasukati rukave želi li njime zauzeti dio tržišnog kolača.

Autonomija

Ako je ijedan aspekt ovog sata vrijedan hvale, to je definitivno autonomija. Prosječan WearOS sat izdrži tek nešto više od jednog dana, dok konkurentski pametni telefoni izdrže do tjedan dana. Watch GT ima deklariranu autonomiju od dva tjedna, uz tradicionalni asterisk koji vam poručuje da će autonomija ovisiti o načinu korištenja. Prilagodba načina korištenja uvelike je ograničena.

Nemoguće je trajno uključiti Always-on zaslon, koji je jedan od glavnih crpitelja baterije u satovima. Iako je Huawei ograničavanjem količina opcija prisilio korisnike na štedljiviji način rada, odlična autonomija koja time rezultira velik je plus i jedna od najimpresivnijih značajki ovog sata. Tijekom našeg testiranja u tjedan dana korištenja s kontinuiranim mjerenjem broja otkucaja srca kapacitet baterije pao je na 29 %, što je uistinu impresivan podatak.

Zaključak

Huawei Watch GT odličan je sat za sportske rekreativce ili tranzicijski sat za prijelaz iz svijeta klasičnih u svijet pametnih satova. Ažuriranjima Huawei može dalje optimizirati svoj sustav te mu podariti funkcionalnost koju ovaj sat zaslužuje, no ako Watch GT kupite sada, budite spremni na zatvoren sustav ograničenih mogućnosti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei Watch GT

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei Watch GT - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.