HP 17-ca1024nm

HP 17-ca1024nm

Retro 17-ica za mase!

Za sve koji žele jeftini prijenosnik s velikim ekranom, ovaj bi HP-ov model mogao biti zanimljivo rješenje. Uz dobru opremljenost, dolazi i s vrlo brzim SSD-om, što mu omogućuje bolje performanse u svakodnevnom radu

HP već godina kod svojih jeftinijih modela laptopa reciklira jedan te isti dizajn. Mogli bismo ga prozvati retro dizajnom jer testirani 17-inčni prijenosnik ipak dosta podsjeća na prošla vremena, prije svega povećim dimenzijama i prilično širokim obrubom oko ekrana. Retro dizajn, međutim, ima i svoje dobre strane. Subjektivno govoreći, ovo HP-ovo kućište koje pamtimo unatrag zadnjih 10 godina, poprilično je čvrsto i robusno, tako da s te strane ima svoje prednosti.

Jeftinih 17 inča!

Osim toga, ukupna masa ovog 17-inčnog prijenosnika je prihvatljivih 2,5 kg. Kome je namijenjen? Pa npr. svima koji žele osobito jeftin prijenosnik s većim, 17-inčnim ekranom. Sigurni smo da ima dobar broj poslovnih korisnika kojima će ovaj model biti zanimljiv i kojima još uvijek trebaju optički uređaj i čitač SD kartica.

HP 17 ca1024nm body
Ugrađeni 17-inčni ekran nažalost nije osobito kvalitetan. Temelji se na TN matrici, što znači da ima nešto slabiji vidljivi kut i lošiji kontrast. Rezolucija je također dosta niska za današnje pojmove i iznosi 1600x900 piksela. S druge strane, ovakva rezolucija znači da je tekst vrlo lako čitljiv, pa će zasigurno biti korisnika koji će preferirati ovakvo rješenje. Mi smo ipak mišljenja da bi Full HD rezolucija bila primjerenija veličini ekrana. Za razliku od tipkovnice, touchpad ostavlja daleko bolji dojam. Touchpad bi možda mogao biti nešto veći, ali posjeduje dvije zasebne tipke i prilično je precizan. Tipkovnica je dosta prostrana i ugodna za svakodnevni rad.

HP 17 ca1024nm body2
Već smo spominjali da je ovaj laptop primjerice opremljen DVD snimačem i čitačem SD kartica. Ukupno gledano, opremljenost je standardna, ali i vrlo dobra s obzirom na ukupnu cijenu. Bežična mreža po standardu ac i Bluetooth omogućuje nesmetanu bežičnu komunikaciju, a na raspolaganju su vam HDMI videoizlaz i dva USB 3.1 priključka.

Spor procesor i brz disk

Hardverska platforma je AMD-ova i uključuje popularni Picasso APU koji se ugrađuje u velik broj jeftinih laptopa. Koliko para, toliko muzike? Pa, moglo bi se reći. Pritom je ugrađeni 15-vatni 3500U poprilično slobodan dosegnuti limit svojih performansi u relativno prostranom kućištu 17-inčnog laptopa. Međutim, HP ima dodatni adut u rukavu. Ovdje su ni manje ni više ugradili vrlo brz Samsungov NVMe PCIe SSD kapaciteta 256 GB.

HP 17 ca1024nm body3 Ugradnja ovako brzog diska se iznimno pozitivno odrazila na ukupne performanse tijekom svakodnevnog korištenja. Podizanje sustava ili buđenje iz sleep moda je vrlo brzo, a i performanse u uobičajenim aplikacijama su uzorne. Međutim, ovo je relativno spor laptop kada govorimo o sirovoj procesorskoj snazi. Nadalje, memorija radi u single channel načinu, što se jako negativno odrazilo na performanse integriranog grafičkog sustava. Od igara ćete moći zaigrati isključivo manje zahtjevne casual popularne naslove.
Moramo priznati da smo očekivali i dulje trajanje baterije. Naime, ovako velik laptop omogućuje ugradnju baterije većeg kapaciteta. Međutim, izgleda da se HP nije odlučio na ovu varijantu, pa je vrijeme autonomije među najlošijim od svih laptopa koje smo testirali. Na kraju bismo rekli da je ovaj prijenosnik pogodan isključivo za nezahtjevne korisnike koji žele što je moguće jeftiniji laptop sa 17-inčnim ekranom.


POGLEDAJTE KAKO JE OVAJ LAPTOP PROŠAO U USPOREDNOM TESTU DO 6000 KUNA

Svestrana klasa za sve namjene

U proteklom razdoblju prijenosna računala postala su dosta tražena roba. Provjerili smo stoga što se trenutno može pronaći na tržištu u ultrapopularnoj mainstream kategoriji laptopa do 6000 kn! Mogu li novi prijenosnici s AMD-ovim Ryzen procesorima serije 4000 konačno prekinuti Intelovu dominaciju u svijetu prijenosnih računala i ponuditi nam posebno isplative mainstream laptope?

Više informacija

  • Model: 17 ca1024nm
  • Proizvođač: HP
  • Procesor: AMD Ryzen 3500U
  • Memorija: 8 GB DDR4
  • Grafički sustav: AMD Radeon Vega 8
  • Tvrdi disk: 256 GB SSD, 1 TB HDD
  • Optički uređaj:: da
  • Zaslon: 17,3“ HD+ 1600x900
  • Mreže: 802.11 ac/b/g/n, Bluetooth
  • Priključci: 2x USB 3.1 Gen 1, 1x USB 2.'
  • Sučelja: HDMI,čitač kartica
  • OS: Free DOS
  • Baterija: Li-Ion, 3 ćelije
  • Dimenzije i masa: 414,8x272,2x24,5 mm/ 2,45 kg
  • Plus: cijena, velik 17-inčni ekran, solidna opremljenost, brz SSD
  • Minus: loš ekran, performanse procesora i grafičkog sustava, kratko trajanje baterije, zastarjeli dizajn
  • Ustupitelj i cijena:

    HP

    www.hp.com

    4.131,00 kn

  • Baterija (1080p video reprodukcija) - vrijeme trajanja: 5:03 h
  • Grand Prix: 2,70
  • Best Buy: 3,55
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP 17-ca1024nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP 17-ca1024nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.