Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE

Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE

Hibridni Grand Prix

Best buy mainstream hibridni prijenosnik koji se temelji na najnovijoj generaciji AMD-ovih Ryzen procesora. Odlikuju ga odlične performanse, iznenađujuće dobri zvučnici, jako dobar ekran osjetljiv na dodir i posebno dugo trajanje baterije

AMD je konačno s najnovijom generacijom 7 nm Ryzen procesora serije 4000 ponudio odgovarajuću mobilnu hardversku platformu koja uvelike konkurira Intelovoj ponudi. Barem na papiru. Stoga smo s nestrpljenjem dočekali priliku da testiramo prvi laptop s AMD-ovim mobilnim Ryzenom 4000. U ovom slučaju, riječ je Lenovovom mainstream hibridnom prijenosniku iz serije Flex koji posjeduje najnoviji AMD-ov 7 nm Ryzen 4500U. Radi se o poprilično zanimljivom procesoru sa šest jezgri, ali bez hyperthreadinga.

Move over Intel!

Lenovova Flex serija osmišljena je kako bi se ponudile sve prednosti hibridnih prijenosnika po znatno povoljnijoj cijeni. Ovdje je svakako zanimljivo da je riječ o 14-inčnom modelu ukupne mase 1,5 kg i debljine od oko 21 mm. Usprkos tome što možda i nije najtanji ili najlakši, ovo je dosta kompaktan hibridni prijenosnik pogodan za često prenošenje.

Lenovo IdeaPad Flex 5 14are manja2Srebrno kućište posebno je ugodno na dodir s obzirom na mekanu gornju površinu. Robusnost i kvaliteta izrade su na vrlo visokoj razini, posebno za prijenosnik koji bi cjenovno trebao pripadati mainstream kategoriji. Držači ekrana napravljeni su od metala i omogućuju jednostavno zakretanje i korištenje uređaja u preklopnom načinu ili s ekranom prema naprijed. Valja napomenuti da, s obzirom na dimenzije i masu, ovo nije uređaj koji bismo vam preporučili da koristite kao klasičan tablet. Svakako moramo izdvojiti i vrlo kvalitetnu tipkovnicu. Kod našeg testnog demo modela tipkovnica nije imala pozadinsko osvjetljenje, no prodajni primjerci bi trebali imati tipkovnice s pozadinskim osvjetljenje. Također bi trebali dolaziti s digitalnom olovkom koja bi dodatno trebala proširiti funkcionalnost Flexa 5, ali mi to ovdje nismo mogli isprobati jer nije bila dostupna.

Lenovo IdeaPad Flex 5 14are manja4
Ugrađeni ekran temelji se na LG-jevoj IPS matrici i subjektivno ostavlja jako dobar dojam što se tiče reprodukcije boja, vidljivog kuta i ukupne kvalitete prikaza. Jedino bi maksimalna svjetlina ekrana mogla biti malo više jer je čitljivost na vanjskom svjetlu prilično otežana.

Moćni Flex na krilima AMD-a

Veliko i ugodno iznenađenje bili su ugrađeni zvučnici. Prije svega, stvarno su glasni za ovako mali laptop. Nadalje, pružaju prilično dobru kvalitetu zvuka, što i nije tako uobičajeno kod mainstream modela.
Što se tiče performansi, uz spomenuti Ryzen 4500U, hardverska konfiguracija testnog Flexa 5 uključivala je 8 GB radne memorije u dual channel konfiguraciji, kao i Samsungov NVMe SSD. Performanse su odlične uzmemo li u obzir da je ovdje riječ o mainstream hibridnom prijenosniku.

Lenovo IdeaPad Flex 5 14are manjaAMD-ov Ryzen 4500U sa svojih šest jezgara i prilično visokim radnim taktovima omogućuje odlične performanse i u pravilu će bez problema nadmašiti sve najnovije Intelove Core i5 Ice Lake procesore. Nadalje, integrirani grafički čip Vega 8, premda koristiti nešto stariju arhitekturu, kod Renoir APU-a je dosta unaprijeđen i omogućuje sasvim pristojne performanse, pa je moguće igranje nešto starijih, manje zahtjevnih i eSport igara na Full HD rezoluciji uz visoku razinu detalja.

Lenovo IdeaPad Flex 5 14are manja3Najviše nas je, međutim, šokiralo vrijeme autonomije. Naime, Flex 5 je na ovom našem testu po tom pitanju doslovno pomeo svu konkurenciju. Ukupno gledano, Flex 5 s Ryzenom 4500U je impresivan mainstream hibridni prijenosnik kojemu je zapravo vrlo teško pronaći slabu točku i koji možemo samo preporučiti.


POGLEDAJTE KAKO JE OVAJ LAPTOP PROŠAO U USPOREDNOM TESTU DO 6000 KUNA

Svestrana klasa za sve namjene

U proteklom razdoblju prijenosna računala postala su dosta tražena roba. Provjerili smo stoga što se trenutno može pronaći na tržištu u ultrapopularnoj mainstream kategoriji laptopa do 6000 kn! Mogu li novi prijenosnici s AMD-ovim Ryzen procesorima serije 4000 konačno prekinuti Intelovu dominaciju u svijetu prijenosnih računala i ponuditi nam posebno isplative mainstream laptope?

Više informacija

  • Model: IdeaPad Flex 5 14ARE
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: AMD Ryzen 4500U
  • Memorija: 8 GB DDR4
  • Grafički sustav: AMD Radeon Vega 8
  • Tvrdi disk: 512 GB SSD
  • Zaslon: 14'', 1920x1080, IPS
  • Mreže: 802.11 ac/b/g/n, Bluetooth
  • Priključci: 1xUSB 3.1 gen 1 Type C, 2x USB 3.1 Gen 1
  • Sučelja: 1x HDMI, 4u1 čitač kartica
  • OS: Windows 10 Home
  • Dimenzije i masa: 322x218x20,9 mm/ 1,5 kg
  • Plus: dizajn, performanse, vrlo dobar IPS ekran osjetljiv na dodir, trajanje baterije, performanse integriranog grafičkog sustava
  • Minus: nešto slabija maksimalna razina svjetline ekrana
  • Ustupitelj i cijena:

    Lenovo

    www.lenovo-store.hr

    5.999,00 kn

  • 3DMark 11 Firestrike 3DMark Score: 2639
  • Baterija (1080p video reprodukcija) - vrijeme trajanja: 10:20 h
  • Grand Prix: 4,01
  • Best Buy: 3,00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.