HP Pavilion Gaming 15-ec0016nm - 5.0 out of 5 based on 1 vote
HP Pavilion Gaming 15-ec0016nm

HP Pavilion Gaming 15-ec0016nm

Jedini AMD procesor

Za AMD je segment prijenosnika... nepokoreno tržište u najmanju ruku. Desktop tehnologije ZEN 2 arhitekture tek se očekuju u seriji 4000 mobilnih procesora, no za sada se koristi ZEN+ arhitektura na 12 nm proizvodnom procesu

AMD u zadnje vrijeme dominira vijestima na hardverskom segmentu vrlo impresivnih desktop procesora. No u mobilnom svijetu Intel ipak drži glavnu riječ zahvaljujući odličnim performansama koje postižu, a pri tome troše vrlo malo energije.

AMD se također muči s proizvođačima koji su prije stavljali njihove proizvode u plastične laptope ili ih prodavali po cijeni jednakoj Intelovoj ponudi, iako je AMD imao slabije performanse. Priča se polako mijenja te noviji Ryzen mobilni procesori dolaze u značajnijem broju na gaming laptope.

 

HP Pavilion Gaming 15 ex0016nm 3

Za pravu mjeru novoj Intelovoj seriji uzeli smo jedan AMD kako bi imali referentnu točku na trenutačnu ponudu iz suparničkog tabora. Problem kod AMD-a je taj što za mobilnu ponudu već tradicionalno koriste stariju generaciju kako arhitekture tako i proizvodnih procesa te tako uvijek zaostaju za Intelom.

Često stavi najnoviju tehnologiju u mobilnu ponudu prije desktop komponente uopće izađu na tržište, kako je to primjer i sa desetom generacijom procesora. No AMD se sada sve više pojavljuje i u mainstream brendovima i mainstream linijama laptopa, te ovdje imamo HP-ov Pavilion laptop u čije su kućište ubacili AMD-ov Ryzen 5 3550H procesor.

 

HP Pavilion Gaming 15 ex0016nm 1

Baziran na starijoj ZEN+ arhitekturi te otisnut na 12 nm proizvodnom procesu, ovaj čip ima četiri jezgre sa osam threadova. Standardni TDP iznosi 35W za cijeli paket koji uključuje i Vega 8 grafičku komponentu.

 

Veći i teži

Malo smo razočarani činjenicom da ni Ryzen 4000 neće implemetirati novu Navi grafičku tehnologiju. No Ryzen 3550H nije slab procesor, a HP ga je upario s Nvidijinom GTX 1650 mobilnom grafičkom karticom koja zajedno s procesorom može pružiti solidne gaming performanse na FullHD zaslonu ovog Pavilion laptopa.

 

HP Pavilion Gaming 15 ex0016nm 5

Uz to HP laptop šalje sa dvokanalnih 16 GB DDR4 RAM-a optimalnih za bilo kakav rad u današnje vrijeme, no zato limitiraju pohranu na svega 256 GB NVMe SSD diska. Za njih je ugrađeno i snažnije hlađenje koje će biti primjetno ako igrate bez slušalica. Zapravo, cijeli laptop svojim dizajnom pokazuje kako sadrži snažniji hardver što znači i da je veći kao i teži od većine ostalih koje smo imali na ovom testu.

To daje priliku i Bang and Ofulsen zvučnicima koji se nalaze na vrhu gornje strane dovoljno snage kao i dodatnu dubinu zvuka koju možemo nazvati zadovoljavajućom za konzumiranje medija na laptopu, no naravno ne očekujte da ćete ispuniti sobu glazbom.

Ispod zvučnika se nalazi full size tipkovnica koja je pristojno stala s obzirom na veličinu laptopa. Ima i domaći set slova što je svakako plus, no zeleno osvjetljenje, dok je iznimno ugodno oku, kao i ujednačeno implementirano gdje se ne vide “hotspoti”, koristi curenje svjetla sa strane tipki kao dizajnersku odluku koja se odlično uklapa u gamerski dizajn, no neće se svima svidjeti.

 

HP Pavilion Gaming 15 ex0016nm 7

Tipke su velike i imaju dovoljno mjesta da se izbjegne slučajno pritiskanje krivih znakova. Ispod tipkovnice je maleni touchpad te vjerujemo kako HP cilja publiku koja planira koristiti miša jer dok je touchpad zadovoljavajuće koristiti, klikanje ima iznimno plastičan osjećaj kao i zvuk koji ne ulijeva dugogodišnje povjerenje da će besprijekorno raditi.

 

IPS ekran

Iznad tipkovnice dolazimo do zaslona. Riječ je o pristojnom FullHD IPS zaslonu, no dok su boje daleko bolje od TN matrice, ovaj IPS ima nešto slabiju svjetlinu. Rubovi zaslona su neobičan miks modernih tankih rubova te ogromne brade koja se nikako ne uklapa u laptop za 2020. godinu.

 

HP Pavilion Gaming 15 ex0016nm 4

Na vrhu je zadovoljavajuća HD kamera, kao i dual mikrofoni za izolaciju pozadinske buke tijekom pričanja. Imajmo na umu da je laptop plastičan, no poklopac ima modernizirani logo HP-a u obliku zelenog kroma koji predstavlja Pavilion gaming seriju laptopa.

Unatoč velikoj količini prostora, utori sa strana su prilično skromni. Svaka strana dobiva po jedan USB tip A utor, a desna strana ima još HDMI, USB C te mrežne izlaze, kao i čitač kartica i naravno audio izlaz. Dno laptopa koristi standardne vijke te bi bilo lagano servisirati ga ili nadograditi neku komponentu.

 

HP Pavilion Gaming 15 ex0016nm 2

Pri vrhu na dnu kućišta je i značajan izrez za usis zraka od strane ventilatora kojih ovaj laptop ima dva te su oba blizu sredine. Glavni izvor topline nalazi se na desnoj strani laptopa blizu numpad tipaka. Sve u svemu radi se o gaming ponudi sa solidnom baterijom, no kao i svaki gaming laptop, ne očekujte dug vijek između punjenja.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP Pavilion Gaming 15-ec0016nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP Pavilion Gaming 15-ec0016nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.