Asus Strix Scar II GL704GW laptop s RTX grafikom - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Asus Strix Scar II GL704GW laptop s RTX grafikom

Asus Strix Scar II GL704GW laptop s RTX grafikom

Light show

Asus nam se ovdje predstavio nadasve kompaktnim 17-inčnim gamerskim prijenosnikom koji plijeni pažnju atraktivno izvedenim RGB osvjetljenjem. RTX 2070 ima dovoljno snage za igranje na ultra detaljima, no rashladni sustav proizvodi pozamašnu količinu buke, a ugrađeni ekran, premda brz, nije osobito kvalitetan

Asus je očekivano bio među prvim proizvođačima koji su svoju seriju gamerskih prijenosnika visoke klase nadogradili novim Nvidijinim RTX grafičkim karticama. Svakako, najatraktivniji Asusovi gamerski modeli spadaju u sad već dobro poznatu seriju Strix Scar. Unutar ove serije gamerskih prijenosnih računala Asus nudi modele s 15 ili 17-inčnim ekranima, kao i nekoliko različitih hardverskih konfiguracija. Model koji je prošao našu testnu torturu nosi oznaku GL704GW i spada u sam vrh ponude Asusovih gamerskih prijenosnika. Odmah na početku u vezi s ovim – disclaimer! Naime, mi smo imali priliku testirati demo model s hardverskom konfiguracijom koja ne mora u potpunosti odgovarati onoj koja se trenutno nudi na domaćem tržištu. Stoga imajte na umu da su svi naši dojmovi vezani uz osobine testnog modela. Moguće je da će konkretni model ovog Asusovog prijenosnika koji ćete kupiti u našim trgovinama informatičkom opremom imati ponešto drugačije performanse.

Party ugođaj

Kad smo riješili ovaj službeni dio, možemo se pozabaviti Asusovim 17-inčnim gamerom Strix Scar II. Već smo vam otkrili kako ovaj prijenosnik spada u tešku kategoriju, odnosno sa svojim 17-inčnim ekranom i ukupnim dimenzijama nije namijenjen čestom prenošenju. Ipak moramo ustvrditi kako se radi o jednom o najkompaktnijih 17-inčnih prijenosnika koje smo imali priliku vidjeti. Dijelom je ovo posljedica tankog ruba oko ekrana, ali i prilično tankog kućišta za ovu klasu prijenosnika.
Krasi ga prepoznatljivi Asusov dizajn. Kućište je kompletno napravljeno od plastike, a kvalitetu izrade ocijenili bismo jednom solidnom trojkom. Asusova želja da ovaj 17-inčni model bude što kompaktniji prouzrokovala je smještaj kamere s donje strane ekrana. Rekli bismo nepotrebno jer ovdje se ipak moralo naći dovoljno mjesta da se kamera postavi tamo gdje bi trebala biti.

ASUS ROG GL704 body1
Bez okolišanja ćemo vam reći kako su nas dvije stvari posebno impresionirale kod ovog prijenosnika. Prva je jako dobra opremljenost. Nedostaje jedino podrška za Thunderbolt 3. Sve ostalo je na svojem mjestu, uz velik broj USB priključaka te HDMI i Display Port priključke s podrškom za 4K na 60 Hz.
Druga je super atraktivno izvedeno osvjetljenje prozvano Aura Sync. Ne mislimo isključivo na tipkovnicu. Ovo je pravi laptop light show. S prednje strane nalazimo dodatnu LED traku, a sa stražnje, dakako, ROG logo svijetli u raznim bojama. Podržano je nekoliko posebno atraktivnih svjetlosnih efekata kao što su RainBow, Cycle i sl. U večernjim satima jednostavno ugasite svjetlo u sobi, pustite glazbu i ovaj prijenosnik jamči pravi disko ugođaj.

Velik i odzivan ekran
Kad već spominjemo glazbu, možemo reći kako su ugrađeni zvučnici prilično dobri i sasvim će vam dobro poslužiti za neki kućni party. Osim osvjetljenja, jedan od ključnih prodajnih aduta novog Strix Scara trebao bi biti veliki ekran. Pritom je ugrađeni ekran i poprilično brz, uz osvježavanje slike od 144 Hz i brzinu odziva od 3 ms. Možda je velik i brz, no nije osobito kvalitetan. Asus u specifikacijama navodi korištenje LCD matrice temeljene na tehnologiji AHVA koja bi trebala biti usporediva s IPS-om. Nismo, međutim, pretjerano oduševljeni kvalitetom slike. Ovisnost prikaza o vidljivom kutu učinila nam se daleko izraženijom nego kod ekrana s IPS matricama. Nadalje, crna nije crna, već sivkasta. Istini za volju, u igrama ovi nedostaci i ne dolaze previše do izražaja jer je važnija brzina odziva.
Performanse bi trebale biti jača strana ovog prijenosnika. Konačno, 17-inčni prijenosnici svojim dimenzijama omogućavaju ugradnju moćnijih komponenti i više mjesta za adekvatno hlađenje. Asus je ovdje ugradio standardnu mobilnu verziju RTX 2070 kartice s boost radnim taktom od 1440 MHz i GDDR6 memorijom nešto višeg radnog takta od 3500 MHz. Zanimljivo je kako Asus ovdje koristi i tehnologiju Optimus, odnosno integriranu Intelovu grafičku karticu UHD 630 u kombinaciji s Nvidijinom.

Brz i glasan
Naš testni model također je posjedovao jedan modul od 16 GB DDR4 memorije, što znači da je memorija radila u single channel konfiguraciji. U pojedinim slučajevima ovo znači i nešto slabije performanse, ali na brzinu u igrama nema nikakav utjecaj.
Performanse ugrađenog procesora Core i7 8750H su prilično postojane u kraćim razdobljima kada uz puno opterećenje svih jezgri bez problema održava radni takt od 3,8-3,9 GHz. Nažalost, limiti rashladnog sustava dolaze do izražaja kod dugotrajnijeg opterećenja kada dolazi do snižavanja radnog takta. Zabilježili smo i prilično čudnu anomaliju vezanu uz performanse procesora u scenarijima kada je  opterećena samo jedna ili dvije jezgre. U tom slučaju boost takt ne dostiže predviđenih 4,1 GHz.

strix scar gl704gw fire strike
Performanse u igrama su, u skladu s očekivanjima, više nego dobre. Jedino se, očekivano, Metro Exodus s uključenim Ray tracingom pokazao kao pretežak zadatak za RTX 2070 karticu.
Ključni problem je, međutim, buka rashladnog sustava. Već je nakon nekoliko minuta u bilo kojoj igri primjetno osjetno zagrijavanje ključnih komponenti, kao i jako izražena buka koju proizvodi rashladni sustav, s obzirom na to da se ventilatori vrte blizu 6000 rpm. Temperature glavnog i grafičkog procesora pritom su također dosta visoke, pa možemo zaključiti kako sustav hlađenja nije osobito efikasan. Malo smo ostali zatečeni ovom činjenicom, s obzirom na veličinu ovog prijenosnika. Čini se kako je Asusov R&D tim previše vremena posvetio raskošnom osvjetljenju, a premalo sustavu hlađenja.

Kompaktni 17-inčni gamer
Sve u svemu, novi Strix Scar u 17-inčnom izdanju počastit će vas vrhunskim performansama u igrama, ali i pozamašnom količinom isporučene buke. Preporučujemo korištenje slušalica prilikom gaminga, a možda ne bi bilo naodmet nabaviti i neki od onih dodatnih stalaka s hladnjakom koje su kolege testirali u prošlom broju.
Ukupno gledajući, ovo je prijenosnik s jasno izraženim dobrim i lošim stranama. U dobre spadaju: vrhunske performanse, dizajn, atraktivno osvjetljenje i dobra opremljenost.

ASUS ROG GL704 body2U loše bismo ubrojili: buku rashladnog sustava, smještaj kamere, kvalitetu ekrana. Nismo pretjerano oduševljeni ni relativno malim i ne osobito brzim SSD-om te anemičnim tvrdim diskom u konfiguraciji prijenosnika koji će vam iz džepa izbiti gotovo 20 000 kuna. Ovaj će model prije svega biti zanimljiv onima koji žele isključivo 17-inčni gamerski prijenosnik s moćnom RTX karticom, a, realno gledajući, ovakvih modela trenutno na tržištu baš i nema u izobilju.

Više informacija

  • Model: Strix Scar II GL704GW
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Cool Faktor: 4
  • Proizvođač: Asus
  • Procesor: Intel Core i7 8750H 22 GHz/41 GHz boost clock
  • Memorija: 16 GB DDR4
  • Grafički sustav: Nvidia RTX 2070 8 GB GDDR6
  • Tvrdi disk: 256 GB SSD M2 NVMe + 1 TB SSHD
  • Zaslon: 17,3'' FullDH, 144 Hz
  • Mreže: GB LAN, Intel 802.11 ac, Bluetooth 5.0
  • Priključci: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type C, 1 x USB 3.1 Gen 2, 3 x USB 3.1 Gen 1, 1 x HDMI 2.0b, 1 x mDP 1.4, čitač SD kartica, priključci za slušalice i mikrofon
  • OS: Windows 10
  • Dimenzije i masa: 399,8 x 273,5 x 24,9-26,4 mm/ 2,9 kg
  • Plus: Kompaktne dimenzije s obzirom na veličinu ekrana, atraktivna izvedba osvjetljenja, performanse u igrama, brzi 144 Hz ekran, vrlo dobra opremljenost, solidni zvučnici
  • Minus: Zagrijavanje i buka pod opterećenjem, kvaliteta ugrađenog ekrana, SSD manjeg kapaciteta, izostanak podrške za Thunderbolt 3, kamera se nalazi ispod ekrana
  • Ustupitelj i cijena:

    Asus

    www.asus.com

    19.788,00 kn

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus Strix Scar II GL704GW laptop s RTX grafikom

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus Strix Scar II GL704GW laptop s RTX grafikom - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.