Lenovo Legion Y730

Lenovo Legion Y730

Dizajn gaming laptopa može se opisati na veći broj načina, no „atraktivan” nije jedan od njih. Lenovo tu činjenicu mijenja privlačnim dizajnom i odličnim ekranom.

Moderan gamer

Gaming laptopi po svom dizajnu ni ne mogu biti ništa drugo. Pašu jedino u gamerskom okruženju te ih je teško shvatiti ozbiljno. Omjeri zaslona i ogromnih rubova ne pomažu im previše da se uklope u moderan dizajn. Ispod gejmerske šarene plastike krije se hardver koji lako može biti korišten i u druge svrhe.
Tako dolazimo i do ponude Lenovo Legion, koja je gaming haredver ukomponirala u uistinu atraktivan dizajn. Model Y730 sa svojim 15-inčnim zaslonom nudi suptilan metalan dizajn s mat sivom bojom koja daje ugled inače dječjem izgledu gaming laptopa. Lako ga možete odnijeti i na sastanak a da vas nitko ne pogleda čudno, a na fakultetima će se savršeno uklopiti za ozbiljne, ali i one manje profesionalne aplikacije.

144 Hz monitor daje nam do znanja da ogromni rubovi gaming monitora nisu potrebni, a ni poželjni. Samo kada bi imao bolji grafički sustav da potjera tih 144 Hz.

Y730

Kako smo već spomenuli, laptop je cijeli metalan sa mat sivom bojom izvana i iznutra. Jedini dio kućišta koji odaje njegovu pravu svrhu jest natpis Legion straga koji ima i par suptilnih ledica kako bi se istaknuo. Ekran je za kućište povezan snažnom šarkom koja nije smještena na stražnjem rubu laptopa, već je uvučena neka dva centimetra. Tako je hardver laptopa dobio dovoljno mjesta da stane u kućište, a ekran ne treba imati debele rubove kako bi se pokrio u potpunosti kada ga zaklopite. Donji dio ekrana je i dalje nešto deblji kako bi ekran odmaknuo od kućišta, a opet imao mjesta za hardver koji je potreban za funkcioniranje zaslona. Ekran je pored veoma atraktivnog izgleda i funkcionalno drugačiji jer se radi o ekranu s brzinom osvježavanja od 144 Hz i ugrađenom G-Sync tehnologijom za gladak gaming bez potrganih frameova. S 300 nita svjetline spada u višu srednju kategoriju u tom segmentu, što će biti sasvim dovoljno za bilo kakvu upotrebu u zatvorenim prostorima, a korištenje na suncu možda i nije najbistrija odluka.

Dizajn se, izuzev logotipa, lako uklapa u sva okruženja i ne viče Gaming! svojim izgledom i bojama.

Y730 2

S donje strane imamo prostranu tipkovnicu. Ona nije idealna poput ekrana jer ima prilično plitke tipke, a zahvaljujući dodatnim funkcijskim tipkama s lijeve strane, cijela stvar doima se kao da nije centrirana pa će se trebati malo naviknuti na tipkanje, uz često slučajno pritiskanje dodatnih tipki umjesto tipki Control ili Shift. Tipkovnica je osvijetljena, a softverski se može kontrolirati i boja. Osim tipki i pozadine ekrana, osvijetljena je i unutrašnjost radijatora sa svake strane laptopa te će svjetlost padati na površinu na kojoj je laptop. Rashladni sustav također je dobro riješen jer više ne vuče zrak s dna laptopa, već ga vuče sa strane i ispuhuje iza laptopa, što znači da nećete prekriti ventilator kada ga stavite na neravnu površinu.

Laptop je pun IO utora te s desne strane imamo USB 3.1 Gen 2, dok je s lijeve strane Thunderbolt port, kao i utor za slušalice. Ostatak konektora nalazi se straga, a uključuje još dva USB porta, LAN port te HDMI i mini DisplayPort.

Konektori: Osim jednog USB-a sa svake strane, sve se nalazi straga, što će osloboditi dosta prostora na stolu.

Y730 4

Šarka je čvrsta te pomicanjem u naprijed omogućuje bolje konektore i tanje rubove ekrana. Sve u svemu, odličan potez, a lampice stanja vidite i kada je ekran preklopljen.

Y730 3

Unutrašnjost je ispunjena Intelovim i7 8750H sa 6 jezgri i 12 threadova koji podržava 16 GB RAM memorije i 128 GB NVMe SSD disk za brzinu i još tvrdi disk od 1 TB za pohranu podataka. Cijela stvar teži minimalno 2,2 kilograma. Problem je u grafičkom sustavu. U laptopu se nalazi GTX 1050Ti, grafička solidnih performansi, no kada se poveže na ekran od 144 Hz, postaje previše slaba za tjeranje modernih naslova s pristojnom kvalitetom detalja, pogotovo za traženu cijenu. Smatramo da je tu mogla biti ugrađena GTX 1060 radi boljih performansi, pogotovo uz odličan ekran koji dolazi s laptopom. Model grafičke ima 4 GB RAM memorije, što znači da će raditi još duže vrijeme na toj rezoluciji bez većih zastajkivanja. Trackpad je također solidne veličine te je izvanredno responzivan, no oni koji ga preferiraju umjesto nošenja miša s laptopom smatrat će ga premalenim za ugodno korištenje.

Mi smo laptop primarno testirali za gaming, no ni testovi ostalih radnih zadataka nisu izostavljeni. Tako je, primjerice, igranje manje zahtjevnih FPS igara poput Overwatcha prava uživancija, a na 144-hercnom ekranu možete s lakoćom pratiti i najluđu akciju. Nešto kompliciraniji naslovi će se vrtjeti na manjoj brzini osvježavanja, no zahvaljujući G-Syncu to neće biti problem. Procesor će igre vrtjeti bez problema, a laganim undervoltanjem ćete smanjiti i njegovo grijanje kako bi sustavu bilo lakše hladiti grafičku komponentu. Uz ovakav hardver, najveći udarac dobiva baterija, koja sa svojih 57 Wh neće moći držati sustav u pogonu više od tri sata. Naravno, oni s malo više volje to mogu produžiti isključivanjem Nvidijina grafičkog sustava i postavljanjem ostatka laptopa u štedljivi način rada za korištenje na duljim putovanjima kada gaming nije u fokusu, no i dalje ne očekujte da će baterija trajati kao na ultrabooku jer je sve na laptopu dizajnirano za performanse.

Više informacija

  • Model: Legion Y730 15
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: Intel i7 8750H
  • Memorija: 16 GB DDR4
  • Grafički sustav: Nvidia 1050Ti
  • Tvrdi disk: 128 GB NVMe SSD + 1 TB HDD
  • Zaslon: 15,6“ FullHD, 144 Hz + G-Sync
  • Baterija: 57 Wh, tri ćelije
  • Plus: Atraktivan i umjeren dizajn, tanki rubovi ekrana
  • Minus: Izgled i dizajn tipkovnice, za tu cijenu htjeli bismo još jaču grafiku
  • Ustupitelj i cijena: Lenovo Hrvatska, www.lenovo.com/hr, Cijena: na upit
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Legion Y730

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Legion Y730 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.