Recenzija: Intel Core i7-8700K

Recenzija: Intel Core i7-8700K

Za one koji ne znaju, i7 linija najbolje služi onima koji računalo koriste za više od gaminga ili ne znaju da im za gaming i7 procesori nisu bili potrebni.

i7 procesori su imali četiri fizičke i još četiri virtualne jezgre s ukupno osam threadova i jeli su svaki zadatak postavljen pred njih. No za te je performanse trebalo dati novca. No, s obzirom na izlazak Ryzen procesora, klubu su se pridružila još dva procesora s četiri threada.

I5 i I7 ptocesori 6

Na kraju tu je i i7 linija sa 6 fizičkih i 6 virtualnih jezgri za one koji se nikako ne mogu zasititi performansi te s 12 jezgara obaraju rekorde. Naravno, ovo nisu prvi Intelovi procesori s ovakvim performansama, no u prijašnjim generacijama oni su bili astronomski skupi, pa neće biti dio ovog članka.


Coffee Lake ne uvodi velike arhitekturne promjene u dizajn procesora, pa kako bi se dodatne jezgre mogle napajati procesori u prosjeku imaju nešto niži radni takt od svojih generacijskih prethodnika. No Boost performanse su im i dalje impresivne i Intel ih je optimizirao gotovo do savršenstva.

 

Untitled 2

Mi imamo verziju koju je moguće overclockati, to jest povećati performanse iznad onoga za što su predviđeni, pa nas zanima koja je maksimalna snaga ovih procesora. Verzije koje je moguće ovako prilagođavati imaju na kraju imena slovo K te za svoj rad trebaju matičnu ploču s početnim slovom Z. Naravno, za sobom vuku i cjenovni premium zbog kojeg ih je često teško preporučiti. Uz skuplji procesor  i matičnu ploču, morate samo kupiti i odvojeni hladnjak za procesor kako bi sve moglo funkcionirati jer K modeli dolaze bez vlastitog hladnjaka. Mi smo imali MSI-jev Frozr L, relativno nov model coolera koji sa procesorom u standardnoj konfiguraciji nema previše problema s grijanjem, no overclockan, i7 je bio previše za ovaj cooler, pa je procesor sam sebe usporio kako bi zadržao maksimalnu dozvoljenu temperaturu.

Treba li vam doista i7?

Prema rezultatima, i7 liniju isplati se uzeti ako uistinu koristite procesor, primjerice za editiranje video sadržaja ili većeg broja fotografija, ako se bavite 3D modeliranjem i animacijom ili ostalim sličnim zadacima. No imajte na umu da ćete to, naravno, i platiti, pa vrijedi izvagati utrošeno vrijeme i cijenu za te performanse.

tablica



Sa 6 jezgri performanse su odlične, no dodavanjem još šest ne dobiva se neka značajna prednost, što i7 čini nepotrebnom investicijom nad i5 verzijom, ako vam je cilj samo gaming.

U nadolazećim mjesecima očekuje se dodatna ponuda procesora koja će ispuniti rupe između K i ne K verzije koja trenutno postoji, pa će ponuda postati još primamljivija.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Recenzija: Intel Core i7-8700K

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Recenzija: Intel Core i7-8700K - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.