Fractal Design Ion+ Platinum 860P i 560P

Fractal Design Ion+ Platinum 860P i 560P

10 godina garancije

Kvalitetno napajanje jednako je važno za stabilnost vaše konfiguracije kao i kompatibilnost ostalih komponenata u vašoj kanti.

Fractal Design očito kao cilj ima osvojiti High End tržište napajanja za PC računala. Do tog zaključka smo došli kad smo pored vrlo dugačkog vijeka trajanja garancije zavirili u ostatak specifikacija Fractal Design napajanja.

Kako bismo potvrdili tu tezu, na test smo uzeli najslabije i najjače napajanje iz Ion+ Platinum serije, a to su napajanja od 560 W te od 860 W.

Već pri pregledavanju žica koje treba spojiti na matičnu ploču uočili smo kako ih neće biti problem provući kroz kućište jer su jako fleksibilne. Zaista, pri nekim drugim napajanjima bilo je potrebno „boriti se“ s velikim 24 pinskim konektorom ne bismo li ga savladali i uspjeli ugurati na predviđeno mjesto.

 

Na ovim napajanjima nema tih problema te je priložene kablove moguće saviti u krivulju serpentine zatreba li vam takva savitljivost. Želite li imati ultra čistu situaciju s kablovima unutar kućišta konfiguracije, fleksibilnost kablova jedna je od vrlo bitnih stavki. U pakiranju su priložene i tri vezice za pričvršćivanje kabela za kućište računala.

Nakon što ste sve lijepo složili modularnim kabelima te napajanje stavili u pogon, možete primijetiti da je ventilator vrlo tih. Ventilator je nešto veći od prosjeka i promjera je 140 mm, a možete ga kontrolirati uz pomoć gumba koji će pokrenuti ultra tihi mod rada.

Za napajanje od 560 W to znači da će ventilator ostati ugašen do potrošnje od 220 W, a kod napajanje 860 W ventilatori ostaju ugašeni do potrošnje od 330 W; nakon toga lagano kreću s hlađenjem. To je idealna opcija za one koji žele imati vrlo tihu konfiguraciju.

Ako niste koristili tu opciju, ventilatori hlade napajanje pri 500 okretaja u minuti u trenutcima niske potrošnje, što je dovoljno tiho da ih ne čujete po danu, dok se po noći u potpunoj tišini mogu čuti, no svakako je topla preporuka kupiti baš ovaj tip napajanja za postizanje velike tišine računala.

Ako imate računalo bez dedicirane grafičke kartice, lako je moguće da će trošiti manje od spomenutih 330 W, a nabavite li model Ion+ Platinum 860P, na računalu možete raditi bez potrebe za hlađenje ventilatorom.

Imate li pak gamerski stroj kojem većina električne energije odlazi na grafičku karticu, tada ne računajte na taj mod rada, bez vrtnje ventilatora, no svakako ćete uloženu, visoku cijenu napajanja opravdati garancijom u trajanju od 10 godina. I, naravno, Platinum certifikatom.

 

Fractal Design ne boji se kvarova jer su koristili japanske premium kondenzatore otporne na temperature do 105°C koji osiguravaju dugovječnost napajanja. Znate li da je najčešći kvar napajanja upravo propadanje kondenzatora?

80 Plus Platinum certifikat znači da će napajanje pri opterećenju od 20% iskoristiti 92% el. energije, dok će samo 8% biti pretvoreno u toplinsku energiju. Za 50% opterećenja taj postotak iskoristivosti iznosi 94%, dok se samo 6% pretvara u toplinsku energiju, a pri 100% opterećenja taj omjer je 90% naprama 10%.

Samo još jedan certifikat bolji je od 80 Plus Platinum certifikata, a to je 80 Plus Titanium, dok su Gold, Silver i Bronze smješteni ispod Platinum certifikata, no svima je zajedničko da se takva napajanja ne zagrijavaju previše te ih je moguće pretvoriti u gotovo nečujna napajanja.

 

 

Više informacija

  • Model: Ion+ Platinum 860P i 560P
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Kvaliteta: 4
  • Proizvođač: Fractal Design
  • Nazivna snaga napajanja: 860 W / 560 W
  • Učinkovitost, certifikat: 80+ Platinum
  • Modularna izvedba: Da
  • Ventilator: 140 mm FDB ležaj ventilator Fractal Design Dynamic serije
  • Konektori: ATX 24-pinski - 600 mm, ATX12V 4 + 4 pin - 700 mm, EPS12V 8-pin - 600 mm, PCIe 6 + 2 pin - 550 + 120 mm x2, SATA - 400 + 120 + 120 + 120 mm & 650 + 120 mm, periferni - 120 + 400 120 + 120 mm
  • Dimenzije / masa: 150 x 150 x 86 mm
  • Minus: cijena
  • Plus: učinkovitost, izrada, snaga, modularnost, 50°C maksimalno zagrijavanje, kompaktan dizajn
  • Ustupitelj i cijena: Microline www.microline.hr Cijena: oko 1.330,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Fractal Design Ion+ Platinum 860P i 560P

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Fractal Design Ion+ Platinum 860P i 560P - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.