ASRock Z370 Pro4

ASRock Z370 Pro4

Kako još nema H modela matičnih ploča za Intelovu novu Coffee Lake generaciju procesora, svi su primorani kupiti matične više Z klase (i više cijene), no tu je sada ploča koja cilja na prosječne korisnike koje overklokiranje ne zanima.

 

Z ploča za povoljan gaming

Biti primoran kupiti Z seriju matičnih ploča, pa makar kupovao procesor koji se ni ne može overclockati, prilično je jadan potez od strane Intela, no sada vas još mame i nešto višim podržanim RAM brzinama kako bi kupnja bila što sočnija. Srećom, tu je ASRock-ova Z370 Pro4 s kojom cilja… zapravo sve prosječne korisnike računala kojima overclocking ne znači puno u životu, uključujući i 80 % gamera. To tvrdimo jer, premda Z čipset podržava overclockanje, matična nema dovoljno dobre mogućnosti hlađenja modula za regulaciju voltaže (VRM) koji nerijetko budu puno veći proizvođači topline od procesora što znači da bi mogli pregorijeti. Za verzije procesora bez slova K u nazivu ova ploča bit će savršen dom zbog veće brzine podržanog RAM-a koji će istisnuti još poneki fps iz igara.

ASrock Z370 Pro4 2

Mi smo ovu ploču koristili za testiranje performansi novog i3-8100 procesora te s njime nismo imali nikakvih problema, a rezultate možete vidjeti u njegovoj temi. Ploča je napravljena imajući na umu osnovnog gamera što znači da je podržano korištenje jedne grafičke kartice, a to je sasvim pristojna brojka s obzirom na stanje SLI i Crossfire scene. Tu su i ostali PCI i PCIe konektori za kompatibilnost i starijih mrežnih kartica ako se odlučite za iskorištavanje neke koju imate već duže vrijeme.  Na ploči ćete naći i dva M.2 utora. Jedan podržava PCIe x4 dok je drugi SATA III sučelje, sasvim solidan izbor jer sumnjamo da će velik broj korisnicima imati potrebu za više od jedne SSD kartice i jednog HDD diska za pohranu podataka. Imajte na umu da odjednom ploča podržava maksimalno šest diskova za pohranu podataka te će popunjavanje nekog M.2 utora onemogućiti SATA utor za klasične diskove. Za potrebe hlađenja tu su četiri utora za ventilatore dok je jedan prilagođen vodenim pumpama koje zahtijevaju više struje. Audio stranu kontrolira Realtekov ALC892 koji neće postavljati nove rekorde, no rijetki će prepoznati razliku u reprodukciji među različitim matičnim pločama. Za to će vam ipak trebati odvojeni zvučni sustav.

Matična ploča solidne je građe i nudi više nego što bi nudila H serija ploča kada bi postojala na tržištu za vrijeme pisanja ovog članka, no za nisku cijenu omogućuje slaganje gaming konfiguracije s fokusom na bitnije stvari poput grafičke kartice. Mršavo pasivno hlađenje VRM-a tjera nas da vam savjetujemo hladnjak za procesor koji ste dobili uz vaš Intel procesor ili, ako ste se već odlučili za atraktivniji model, neka on bude u stilu koji zrak tjera prema matičnoj ploči kako bi hladio ostatak komponenti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASRock Z370 Pro4

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASRock Z370 Pro4 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.