EKWB Classic P360 kit

EKWB Classic P360 kit

Apsolutne performanse

Iako se ne radi o AiO hladnjaku, EKWB-ov set P360 odličan je za usporedbu performansi s ostalim hladnjacima na testiranju kako bi se dobila potpunija slika performansi ostalih modela na testu.

EKWB poznata je svjetska firma koja je svoje tržište našla među PC entuzijastima, upravo onima koji performanse svojih komponenti žele dići do maksimuma. Još se ne bave AiO hladnjacima, ali nude setove koje sami morate spojiti, napuniti i uključiti.

Rezultat su performanse neusporedive s ostatkom rješenja, no naravno dolaze s vrlo visokom cijenom koja može dignuti mid-range PC u high-end. Takvi su hladnjaci namijenjeni onima koji planiraju hladiti procesore poput AMD-ovog 3950X, a ne neki i5 procesor.

P360 Classic model, koji smo uključili u test, nudi osnovni EKWB set s komponentama dizajniranima za vrhunske performanse, s dodanim RGB osvjetljenjem. Set čine radijator, ventilatori, pumpa i rezervoar, CPU blok te dva metra savitljive cijevi.

 

Počnimo s radijatorom. Riječ je o divu od 360 mm “standarda”, što znači da koristi 3 120 mm ventilatora za hlađenje. Dimenzije od 393 x 120 x 40 mm najviše iskaču s obzirom na dubinu radijatora te zbog veće mase ima i daleko veću površinu krilaca od, primjerice, AiO modela.

Dok su AiO radijatori debljine 25 mm (s nekoliko dodatnih milimetara za držače ventilatora), to im na kraju ograničava mogućnosti hlađenja.

Veliki radijator od EKWB-a osigurava tihi rad u gotovo svakoj prilici, a jednom kada dođe vrijeme da procesor pokaže zube, ventilatori brzo riješe taj problem pritom minimalno prizvodeći buku.

EKWB P360 RGB Classic 1

 

 

Jedan od dodatnih čimbenika je i činjenica kako je ovaj radijator u potpunosti napravljen od bakra koji ima superiorna termalna svojstva u usporedbi s aluminijskim radijatorom. Zbog toga nam je vidljiv razlog superiornih mogućnosti hlađenja.

Sam sustav jednak je AiO hladnjacima, voda prolazi jednom polovicom uzduž radijatora bakrenim žljebovima, te se drugom polovicom vraća do izlaza. Ventilatore je moguće postaviti s bilo koje strane hladnjaka, a smjer puhanja ventilatora neće previše utjecati na performanse.

Naravno, push/pull način rada solidna je opcija za još tiši rad sa superiornim hlađenjem, no maksimalne performanse neće biti značajno veće.

 

Volumen vode u sustavu je ključ

EK Vardar 120 ventilatori koji se koriste uzduž EKWB ponude, fokusirani su na performanse i možemo reći da solidno obavljaju posao. Dizajnirani su za statični pritisak jer ipak moraju potiskivati zrak kroz veliki radijator, no to im ne predstavlja problem s obzirom na maksimalnu brzinu od 2200 okretaja u minuti.

Za razliku od AiO rješenja, ovi ventilatori si mogu priuštiti sporiji rad jer se koriste bolji materijali za radijator, a velika količina vode osigurava sporije zagrijavanje kompletnog sustava.

Ovaj je hladnjak najtiši na testu, no pri maksimalnim performansama se, očekivano, ipak malo čuje. Ventilatori su mliječno bijele boje kako bi LED rasvjeta, koja se nalazi u motoru ventilatora, mogla atraktivno obasjavati sustav.

 

 

LED-ice nije moguće zasebno osvijetliti, već sve svijetli jednakom bojom i jačinom. Dakako, rasvjetu je moguće kontrolirati softverom matične ploče.

Za usmjeravanje vode zadužena je dva metra duga i prozirna PVC cijev. Morate je sami razrezati na odgovarajuće dijelove kako bi sve glatko prošlo. Materijal neće gubiti svoj izgled stoga je moguće atraktivno obojati sustav vodenog hlađenja za dodatni efekt.

Cijevi se pričvršćuju na komponente fitinzima koji ih drže na mjestu te osiguravaju od curenja, no provjerite kako se točno montiraju da ne dođe do zabune. Budite pažljivi kod montiranja kako se cijev ne bi presavinula ili zagrebala o neki dio kućišta.

EKWB Classic RGB vodeno hlađenje 1

 

Zatim imamo set vodene pumpe i rezervoara za koje morate pronaći mjesto u kućištu. Cilj rezervoara je da olakša punjenje, ali i da poveća masu vode u sustavu kako bi se povećao ukupni toplinski kapacitet sustava.

Tako ni nagli rad procesora neće brzo zagrijati cijeli sustav, pa ni hladnjak ne mora naglo dizati brzine ventilatora s obzirom na to da će sve promjene upiti voda. Sustav se zagrije samo kod dugog rada procesora na maksimumu, pa ventilatori uistinu moraju raditi svoj posao, iako su i dalje tiši od ostalih načina hlađenja.

Veliki je dio ove komponente proziran jer ima RGB rasvjetu koja se kontrolira sukladno ventilatorima zato što su povezani na jedan sustav. Pumpa u ovom setu nema ekstremne performanse, ali i dalje bez problema može hladiti procesor i još jednu komponentu.

 

Na kraju imamo i sami CPU blok koji je podosta manji od onih na AiO hladnjacima. Proziran je, pa jasno možemo vidjeti tok vode. Ona jednostavno ulazi u sredinu hladnjaka, širi se po pocinčanim bakrenim žljebovima te odmah izlazi van prema radijatoru.

Ima i nešto RGB rasvjete da upotpuni dojam, a nanesena je i termalna pasta s donje strane. Naravno, kada već kupujete ovakav sustav, predlažemo da kupite i vlastitu pastu solidnih performansi ili se čak odlučite za korištenje tekućeg metala, no svakako se informirajte oko rizika.

Ovakav sustav sami morate spojiti, kao što morate u njega natočiti vodu miješanjem obične destilirane vode sa 100 ml tekućine koju dobivate sa sustavom, a osigurava da se u njemu ne počnu stvarati alge.

Ovakav je sustav namijenjen entuzijastima, dok će većinu korisnika zadovoljiti standardan AiO hladnjak s obzirom na traženu cijenu.

EKWB P360 RGB Classic

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za EKWB Classic P360 kit

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

EKWB Classic P360 kit - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.