NZXT Kraken X72

NZXT Kraken X72

Prethodnik rasvjete i dalje na vrhu

NZXT već godinama ima istu ponudu kad je riječ o vodenim hladnjacima, a tu i tamo se pojavi neka pridošlica. Kraken X72 je bio impresivan kad je izašao na tržište, a i danas vrlo solidno drži svoje mjesto.

X72 je najveća verzija Kraken serije te sukladno tome drži takvu cijenu. S obzirom na to da dolazi s garancijom od 6 godina, vjeruju u svoj proizvod. Obilježava ga upadljiv efekt na CPU bloku, koji je i jedini svjetleći dio na hladnjaku. Ostatak proizvoda fokusiran je više na performanse.

Radijator ovog hladnjaka ima impresivne dimenzije od 394 x 120 x 27 mm, popularnije nazvan “360 mm”. Drugim riječima, dizajniran je tako da se na njega mogu montirati tri ventilatora jedan do drugoga, a svaki mora biti promjera 120 mm.

Naravno da u kutiji dobivamo sve što je potrebno za postavljanje i rad, uključujući tri NZXT-ova “performance” ventilatora. Širina je jednaka ventilatorima od 120 mm, dok hladnjak, kao i ostali na testu, ima dubinu od 27 mm koja osigurava kompatibilnost s maksimalnim brojem kućišta.

NZXT Kraken X72 4

 

 

Ventilatori su također standardne debljine od 25 mm. Dvanaest tankih izduženih cijevi prolazi po dužini hladnjaka, a kroz njih kružno teče voda koja služi za prijenos topline s procesora. Odmah zapažamo vrlo gusto postavljena radijatorska krilca od aluminija.

Kao i kod svih hladnjaka, minimalne su moguće debljine te ih je nevjerojatno lagano savinuti, a gotovo nemoguće vratiti u originalni položaj. Moguće je da i na prvi pogled bude malo nepravilnosti i u tvorničkom pakiranju, no par savinutih krilaca neće imati utjecaj na performanse.

Kako smo rekli, na ovom su hladnjaku krilca vrlo gusto složena te će samim time hladnjak imati solidne performanse hlađenja, no cijena toga je glasnoća rada ventilatora, te će se oni morati brže vrtjeti.

NZXT Kraken X72 1v2

 

Naravno, ako to želite i imate dovoljno mjesta, moguća je i push/pull konfiguracija sa šest ventilatora, no morat ćete ih sami pospajati. Neka vas ne brine činjenica da su hladnjaci obojeni u crno jer to neće imati utjecaj na temperaturu s obzirom na to da se radi o specijalnoj boji.

Ventilatori spadaju u Performance seriju, što znači da je njihova maksimalna brzina nešto viša od 2000 okretaja u minuti. Kako smo spomenuli, jednom kad upregnete procesor, ventilatori će se i te kako čuti jer NZXT-ov program nakon 55 °C diže brzinu ventilatora na 100 %.

Dizajnirani su kako bi imali maksimalan statički pritisak za optimalno tjeranje zraka kroz hladnjak. Naravno, sami možete postaviti performanse na temelju topline, a mi smo na testu zaključili kako gaming ne zahtijeva više od 30% snage, dok će najzahtjevniji 3D Blender renderi biti stabilni na 50-80 % performansi.

 

 

Teško je staviti jedan definitivan broj jer ipak testiramo u jesenskim mjesecima, a temperatura sobe je oko 20 °C. Jednom kad se dignu ljetne temperature, bit će teže hladiti cijeli sustav. Ovi se postoci kod ventilatora odnose na overclockani Ryzen 3800X.

Ako procesor pustite da radi svoje bez overclocka, računalo može raditi i bez velike glasnoće, no i dalje će biti čujan kad se napregne. Ventilatori na mjestima gdje idu i vijci imaju gumene prstenove kako bi upili dobar dio vibracija koje proizvode pri radu.

NZXT Kraken X72 8

 

Minimalna rasvjeta

Sve se to može kontrolirati s CAM aplikacijom koja zahtijeva Windows 10 OS, a neke podatke vraća na servere kompanije. Moguće je kontrolirati i rad pumpe, kao i RGB osvjetljenje. Pumpa, koja se nalazi u CPU bloku, ne proizvodi puno buke te cijeli sustav dolazi sa šest godina garancije.

Istaknimo atraktivnu rasvjetu na vrhu CPU bloka, za koju je NZXT iskoristio “vječno ogledalo” o kojem možete više saznati na internetu te proizvodi atraktivan efekt s relativno jednostavnim dizajnom.

Krug od LED-ica, kao i NZXT Logo, također se mogu kontrolirati, a aplikacija ima brojne načine rasvjete, uključujući i temperaturu procesora.

 

Instalacija hladnjaka je vrlo jednostavna, a uključuje već postavljenu pastu na CPU bloku, tako da ga samo morate pričvrstiti na procesor. Kako dolazi sa svime potrebnim za montiranje na Intelov procesor, a naš testbed je baziran na AMD-u, bilo je vrijeme za zamjenu držača.

Samo primite metalni prsten te ga zakrenite za dvadesetak stupnjeva kako bi se otkvačio. Zatim uzmite AMD metalni prsten te ga na jednak i obrnuti način pričvrstite.

Sustav je takav da prsten možete postaviti pod brojnim kutovima, kako biste mogli usmjeriti cijevi na optimalnu stranu, no ako ste osjetljivi, pazite da vam NZXT logo ne završi naopako. AMD instalacija je nevjerojatno lagana jer koristi standardne AMD držače.

NZXT Kraken X72 2

 

 

Jednostavno vijak s prstenom stavite na jednu kvačicu, a za drugu zakvačite sam hladnjak. Pritisnite ga dok vijak ne prođe kroz rupu na metalnom prstenu i pričvrstite ga maticom koju je najbolje učvrstiti odvijačem, no tehnički se to može i prstima.

Cijeli sustav napaja se preko SATA konektora (poput diskova) koji ide u CPU blok. Na njega se zatim spajaju i ventilatori. Imate i dodatnu žicu za spajanje u unutarnji USB izlaz na matičnoj ploči koji omogućuje RGB rasvjetu te softversku kontrolu sustava.

Jedan konektor ide i na izlaz za CPU ventilator na matičnoj ploči radi dodatne kontrole. U slučaju da hladnjak stavljate na krov kućišta, imajte na umu da je poželjno imati barem toliko ventilatora za usis zraka koliko vam treba da ne nastane negativan pritisak u kućištu.

NZXT Kraken X72v2

 

 

Negativan pritisak vuče zrak iz različitih rupa na kućištu koje nemaju filtre zraka te tako povlači prašinu u kućište.

Imajte na umu da ovakav hladnjak savjetujemo samo za najgladnije procesore koje ujedno i overclockate. Također budite sigurni da ga vaše kućište može udomaćiti. Cijena i dalje ostaje glavna prepreka, no duga garancija mogla bi vam olakšati premišljanje.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za NZXT Kraken X72

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

NZXT Kraken X72 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.