Samsung 950 Pro NVMe M.2 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung 950 Pro NVMe M.2

Samsung 950 Pro NVMe M.2

Budućnost SSD-ova

NVMe standard i M.2 format u kombinaciji s PCI-express sučeljem omogućuju lude visoke performanse SSD-ova

Problem male propusnosti SATA sučelja već je odavno prestao hipotetsko smetalo, već i pravi trn u oku koji je proizvođače SSD-ova praktički zaustavio u daljnjem razvoju, a korisnicima oduzeo mogućnost da si nabave consumer orijentirane modele brže od onih uobičajenih 550 MB/s brzine čitanja i pisanja podataka. Iako su PCI-express SSD-ovi uvijek bili na opciju ukoliko su nekome stvarno trebale veće performanse od onog što klasičan 2,5” SSD može ponuditi, oni su od svog postojanja bili dosta skupi i ne praktični. Dolaskom M.2 standarda stvari su se polako počele mijenjati, a iako je i dalje neizvjesna priča se barem zaokrenula u nekom drugom smjeru koji na prvu ruku obećava. Uz to smo sada dobili i novi standard protokola pod nazivom NVMe (staviti link na vidipediu) koji bi trebao zamijeniti klasični i već sad debelo outdated AHCI standard. Upravo sve objedinjuju novi Samsungovi SSD-ovi 950 Pro serije koji su našli svoje mjesto na našem test bedu.


Brz i brži

Na test smo dobili dva kapaciteta koji su ujedno trenutno i jedini dostupni, 256 i 512 GB. Pomalo je šteta što nema većih kapaciteta poput 1 TB, ali obzirom da se dobro cijene (512 GB košta skoro 3.000 kuna) možda je Samsungu to bio i dobar potez. Riječ je o izgledu prilično standardnim modelima M.2 Socket 3 SSD-ova 2280 formata, koji na sebi osim Samsungove naljepnice zapravo nemaju ništa drugo. Naravno, to nije jedino što se nalazi na ovom malom PCB-u širine jedva 2 cm. Ispod naljepnice krije se nekoliko čipova, točnije Samsungov 40 nm V-NAND flash i također Samsungov trojezgreni ARM UBX kontroler koji zajedno u paru s flash memorijom donosi performanse koje su gotovo šest puta brže od onih u klasičnih 2,5” SSD-ova. Tako je veći 512 GB model dosegnuo brzine od gotovo 2,6 GB/s sekvencijalnog čitanja i 1,5 GB/s sekvencijalnog zapisivanja podataka. 256 GB je bio tek nešto sporiji, ali i dalje jednako impresivan.

Samsung 950 PRO M 2

Ključ svega: U kombinaciji s PCI-express sučeljem (kojeg koristi M.2 utor) i njegovom visokom propusnošću ovaj SSD u potpunosti može dostaviti performanse koje nudi

 

Čitanje i zapisivanje u sklopu sektora manjih veličina također opisuje performanse debelo iznad prosjeka dok su IOPS brojke sezale gotovo do 300.000. Naravno, sve ovo zvuči divno, krasno i super, no kome zapravo ovo sve treba jer prosječnom korisniku sigurno ne. Da, možda bi osjetili kakvu razliku u obliku tek nešto bržeg podizanja aplikacija, a vjerojatno najveći pomak u usporedbi s klasičnim 2,5” SSD-ovima primijetili bi korisnici programa poput Premiere Pro ili Photoshop, pogotovo ako je riječ o većim i po datotekama “težim” projektima. Očekivano ovakav svojevrsni prestiž košta i to otprilike duplo više nego što bi platili jedan mainstream 2,5” SSD istog kapaciteta. M.2 format je sam po sebi i dalje dosta rijetka pojava na tržištu pa su tako modeli standardnih performansi bazirani na ovom formatu također nešto skuplji od svojih 2,5” predstavnika.

tablica S950 pro SSD

No, kao i svi tehnološki noviteti, pogotovo oni koji su rijetki i kojeg možda proizvode jedan ili dva proizvođača, viša cijena ne zavrjeđuje čuđenje, a jedino čemu se možemo nadati jest da ovakav tip hardvera obuhvate i drugi proizvođači kako bi ga što prije ugurali u mainstream vode s ciljem da čim prije postanu cijenom široj masi korisnika što dostupniji.

Očekivana cijena:
1.606,51 kn (256 GB)
2.844,56 kn (512 GB)

Više informacija

 • Model: Samsung 950 Pro NVMe M.2
 • Ukupna ocjena: 4,0
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 4
 • Dojam: 4
 • Proizvođač: Samsung
 • Format: M.2, 2280
 • Kapacitet: 256 / 512 GB
 • Formatirani kapacitet: 238 / 477 GB
 • Sučelje: M.2 (PCI-express)
 • Memorijski kontroler: Samsung UBX
 • Vrsta flash memorijskih čipova: V-NAND (Multi-layer cell), Samsung 40 nm
 • Plus: Visoke performanse kroz sva područja testiranja, podrška za NVMe protokol, M.2 standard izuzetni malih dimenzija
 • Minus: Cijena, 512 GB je za sada najveći kapacitet
 • Ustupitelj i cijena: eKupi, www.ekupi.hr, Očekivana cijena: 1.606,51 kn (256 GB), 2.844,56 kn (512 GB)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung 950 Pro NVMe M.2

Pretraži recenzije hardvera

HARDVER
HARDVER
   Laptopi
   Računalo
   Procesor
   Grafička kartica
   Matična ploča
   Hladnjaci
   Kućište
   Monitor
   Hard disk/SSD
   Mrežna oprema
   Miš
   Tipkovnica
   Napajanje
   Audio
   USB/kartice/prijenosni HDD
   Televizori
   Pametni telefoni
   Tablet
   Projektor
   Printer/MFC
   Ostalo
   Pametni satovi
   Fotoaparati
   RAM
   Akcijske kamere
   Igraća konzola
   Gamepad

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung 950 Pro NVMe M.2 - VidiLAB - QR Code Friendly

Zadnje testirano u VIDILAB-u...