Gigabyte RTX 2060 SUPER Windforce OC

Gigabyte RTX 2060 SUPER Windforce OC

Brže, bolje, jače

Dolazak SUPER kartica korisnicima je donio bolje performanse za istu cijenu ususret izlaska AMD-ove ponude.

SUPER serija grafičkih kartica počinje od 2060 modela, koji možda dobiva i najznačajnije promjene u usporedbi sa standardnom RTX 2060 serijom. Kao što smo već spomenuli, SUPER modeli su većinom zapravo oslabljene verzije grafičke ranga iznad.

Prva razlika je u DRAM memoriji jer je do sada RTX 2060 bila jedina kartica u RTX liniji sa 6 GB RAM memorije, no sada je zamjenjuje SUPER model, koji količinu RAM memorije podiže na 8 GB, što ovu karticu izjednačava s ostatkom RTX linije. Povećanjem dostupne memorije proširena je i memorijska sabirnica, što ubrzava i konačne performanse kartice.

RTX 2060S (SUPER), kako se većinom brandira, dolazi s u potpunosti otključanom verzijom Turing čipa pod šifrom TU106, dok je prijašnja RTX 2060 još imala nekoliko zaključanih jezgri. Tako se ukupna brzina memorije diže na 446 GB/s, dok se broj CUDA jezgri podigao s 1920 u standardnoj RTX 2060 na 2176 CUDA jezgri u SUPER modelu.

 

Gigabyte RTX 2060 SUPER 3

Standardna brzina je također podignuta s 1365 MHz na 1470 MHz za izravan boost, ponajviše u gaming performansama. Naravno, zbog načina na koji Nvidia implementira svoj Turbo Boost algoritam, koji gleda optimalne uvjete između temperature čipa, snage napajanja, kao i opterećenja da izračuna maksimalnu brzinu, ona će na kraju prijeći preko 1900 MHz, pogotovo u aftermarket rješenjima kakvo imamo kod nas.

Podsjetimo se, Nvidia svoju Turing arhitekturu proizvodi na nešto starijem 12 nm FinFET proizvodnom procesu te ne pokazuje ogromnu volju da implementira najnovije tehnologije proizvodnje, koje su, naravno, skuplje. Osim standardne grafičke jezgre, tu se nalaze još dva dijela, točnije RT (RayTracing) jezgre za ubrzanje RayTracing obrade podataka kako bi se dobila realnija konačna slika, primarno za gaming.

Imajte na umu da i sama igra mora podržavati implementaciju ovih RT jezgri. RTX 2060 SUPER ima 42 takve jezgre za ubrzanje RayTracing zadataka. Drugi set jezgri čine, naravno, AI jezgre, koje ubrzavaju “Deep Learning” algoritme te služe Nvidijinoj novoj DLSS tehnologiji supersamplinga na temelju prethodno naučenih slika kako bi neka scena “trebala izgledati” na višoj rezoluciji od one renderirane, uz minimalan utjecaj na performanse.

 

Gigabyte RTX 2060 SUPER 2

Gigabyte je za WindForce veziju ove kartice odlučio iskoristiti standardni hladnjak, koji se sastoji od dva ventilatora promjera 100 mm koji će krenuti u rad samo kada temperatura jezgre ili memorije bude zahtijevala. Sastoji se od velike metalne ploče oko samog GPU čipa te prekriva okolnu memoriju, kao i VRM.

Ploča je, naravno, povezana s radijatorom, a kroz nju do same jezgre prolaze dvije bakrene toplovodne cijevi koje su zadužene za održavanje optimalne temperature rada. Kako bi napajanje bilo stabilno, koristi se 6 + 2 fazni VRM, koji se neće pregrijati ni pod povećanim naporom rada poput overclockinga. Koristi jedan 8-pinski utor za napajanje, a Gigabyte savjetuje barem 550 W napajanje za cijeli sustav.

 

RTX 2060 Super

Na temelju našeg testiranja možemo sa sigurnošću reći da FullHD monitori, naravno, neće biti nikakav problem za ovu karticu, uključujući RTX efekte, koji imaju vrlo značajan utjecaj na performanse.

Naravno, 1440p monitori će s ovom karticom također imati odlične performanse, no ovisno o naslovu i vašim preferencama ipak će trebati limitirati RTX efekte kako bi se održala optimalna brzina, za koju mi smatramo da bi trebala biti barem iznad 60 FPS-a.

Kartica se grije, no ne pretjerano, pa ako nemate problema s nešto jačim radom ventilatora (ne pretjeranim, no čuju se), karticu je moguće pristojno overclockati, kako s GPU, tako i s DRAM strane.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Gigabyte RTX 2060 SUPER Windforce OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gigabyte RTX 2060 SUPER Windforce OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.