XFX Radeon RX 590 Fatboy

XFX Radeon RX 590 Fatboy

Ukorak s konkurencijom

AMD-ova nova kartica predstavlja evoluciju u svijetu grafičkih kartica, ne toliko u arhitekturi koliko u samim tehnologijama koje je okružuju.

Radeon RX 580, a i prijašnji modeli kojima je manje-više samo mijenjano ime, dugo su izdržali s obzirom na brzinu razvoja tehnologije. No dok Navi ne bude u rukama kupaca, AMD ne može svu pažnju prepustiti konkurenciji. Tako su posudili trik iz Intelove priče i komponentu namijenjenu profesionalnoj upotrebi prepakirali u proizvod za mase. Nastao je Radeon VII, nasljednik Vega arhitekture, koji pomoću novih tehnologija Radeon liniji daje konkurentne performanse.

Debeljuca: Ovog puta od milja, a razlog za ovaj nadimak su extra cijevima koje služe za hlađenje

XFX RX 590 Fatboy otvor

Nova Radeon VII kartica bazira se na unaprijeđenoj Vega arhitekturi te koristi naziv Vega 20. Riječ je o grafičkom procesoru bez novijih tehnologija poput Nvidijine AI i tensor alternative koji se fokusira na najbolje što može ponuditi s postojećim tehnologijama. U našem 2K testu, pri rezoluciji 2560 x 1440 piksela, taman postiže nešto iznad 100 fps-a, što ga stavlja otprilike u blizinu RTX 2080 grafičke kartice, no kao što smo već spomenuli, bez dodatnih novih tehnologija. Najveći problem za korisnike je jednaka cijena kao i Nvidijina ponuda, za što se najviše optužuje HBM2 memorija i to nje 16 GB. S druge strane, vrlo stabilni frametime bez većih spikeova na našem testu osigurava gaming bez ikakvih zastajkivanja. Ako planirate zaslon od 144 Hz, svakako uzmite neki poput našeg testnog AGON-a koji dolazi s Freesync 2 tehnologijom kojom garantira čistu sliku u svakoj prilici, bez trganja. Kako se zapravo radi o profesionalnoj kartici u gaming ruhu, ne iznenađuje nas činjenica da je Radeon VII pobijedio sve druge kartice u zadacima poput 3D renderiranja u novom Blenderu 2.8, na Classroom benchmarku.

Najsloženije hlađenje: Kartica zbog overclockanja ima bolje performanse, ali je zato dobila i bolji sustav hlađenja

XFX RX 590 Fatboy 2

Kartica je doživjela značajne promjene u usporedbi s prijašnjim Radeon generacijama. Stil hlađenja u kojem jedan ventilator upuhuje zrak kroz cijelu karticu bio je efikasan način da se toplina izbaci van iz računala, no sada ipak imate kartice od 300 W snage i zvuk usisivača nije poželjan u vašem računalu. AMD se, poput Nvidije, odlučio na klasične ventilatore, njih tri, kako bi karticu održao na stabilnoj temperaturi. U našim testovima to joj, naravno, i uspijeva te se lagano zujanje i dalje čuje kada je kartica na 100%, no ono je uvelike manje od starijih referentnih modela, a pri tome i daleko efikasnije u svom zadatku; premda sva toplina sada završava u računalu, ovo smatramo boljom opcijom. Prostor ispod aluminijskog oklopa je maksimalno iskorišten za radijator grafičke, koji se proteže cijelim unutarnjim prostorom , a toplina se širi zahvaljujući plosnatim toplovodnim cijevima s donje strane. Sa stražnje strane nalaze se tri DisplayPort 1.4 utora te jedan HDMI 2.0b, što bi trebalo zadovoljiti gotovo svakog korisnika. Općeniti dizajn daje dojam da je kartica izrezana iz jednog bloka aluminija, što joj daje vrlo atraktivan i moderan izgled, za razliku od vrlo „gaming“ dizajniranih grafičkih kartica drugih kompanija.

Glajtanje u 2k rezi: Ova kartica izvukla je više od 60 FPS-ova u većini igara na maksimalnim postavkama

XFX 3

Konkretnije, čip ima 60 CU jedinica sa sveukupno 3840 jezgri, a 4 CU jedinice su onemogućene. Frekvencija je dobila najveći porast te sada s 1400 MHz osnovne brzine ide sve do 1750 MHz turbo ubrzanja s maksimalnom brzinom od 1800 MHz. Brzine su izravni rezultat smanjenja proizvodnog procesa na 7 nm, što ovu karticu čini prvom na svijetu proizvedenom u toj veličini. Memorija kartice sastoji se od četiri HBM2 čipa od kojih svaki ima 4 GB za sveukupno 16 GB RAM memorije. Ako mislite da je to puno, pa možda i previše za trenutne gaming potrebe, rekli bismo da ste u pravu, no sjetite se kako se ipak radi o profesionalnoj kartici prenamijenjenoj za gaming publiku. Četiri čipa znače i veću propusnost podataka te brzina ove memorije iznosi ogromnih 1 TB/s podataka. Glavna mana ovog setupa je cijena samih HBM2 RAM čipova za koje na internetu procjenjuju da AMD mora platit oko 350 dolara po kartici.

Više informacija

  • Model: AMD RX 590
  • Performanse: 3,08
  • Proizvođač: XFX
  • Proizvodni proces: Polaris 30/12 nm
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 2304/144/32
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1580/2000 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: GDDR5/8GB
  • Memorijska sabirnica: 256 bit
  • Memorijska propusnost: 256 GB/s
  • TDP: 190 W
  • Video izlazi: 1xDVI-D, 1xHDMI, 3xDisplayPort
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT, 2.199,00 kn
  • Grand Prix: 3,26
  • Best Buy: 3,98
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za XFX Radeon RX 590 Fatboy

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

XFX Radeon RX 590 Fatboy - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.