ASUS ROG STRIX RTX 2060

ASUS ROG STRIX RTX 2060

Budget RTX

Nvidijin RTX 2060 model trenutno je najnovija kartica koju su izbacili i može se pohvaliti najnižom cijenom u RTX liniji, gdje u paketu i dalje dobivate RayTracing tehnologiju, kao i AI Tensor jezgre.

Tradicionalno je da Nvidia prvo izbaci najjače kartice, a zatim polako proširi ponudu mid-range karticama te naposljetku entry-level verzijama. RTX 2060 kartica je ugodno iznenadila jer su ljudi vjerovali kako Nvidia uopće neće implementirati novu tehnologiju na ovu karticu, što se pokazalo netočnim. RX 2060 ima sve mogućnosti jačih verzija, uz slabije performanse, naravno. Ako želite iskoristiti sve tehnološke mogućnosti ove kartice, Nvidia preporuča QHD rezoluciju od 2560 x 1440 piksela te su kao primjer naveli Battlefield V. Igra podržava obje nove tehnologije, DXR i DLSS, kako bi se poboljšala slika te se istovremeno performanse zadržale na solidnoj razini. Za ugodnih 60 FPS-a Nvidia predlaže visoku grafičku kvalitetu te srednju kvalitetu RayTracinga iliti DXR.

Agresivan: Stardandno agresivan gaming dizajn, možda je i pretjeran za ovu karticu sa obzirom na TDB kojim raspolaže, no nikada vam zato neće zasmetati glasnoća ventilatora.

ASUS RTX 2060 1

Mi smo u usporednom testu isključili te mogućnosti kako bi test bio pošten prema ostalim karticama, ali i ovoj s obzirom na to da novi efekti utječu na performanse. Sve tri igre su se vrtjele na maksimalnoj grafičkoj kvaliteti, s rezolucijom od 2560 x 1440 piksela. Po performansama ju je najlakše usporediti s 1070Ti modelom, koji, primjerice, u igri Apex Legends ipak odnosi malu pobjedu. No, na svim igrama pri ovoj rezoluciji može pružiti oko 60 fps-a, što bi trebalo zadovoljiti većinu igrača.

Model koji je došao do nas verzija je ASUS-ove ROG STRIX ponude s poprilično impresivnim hladnjakom za ovakvu karticu. On ne samo da osigurava izvrsno hlađenje, već ventilatori neće imati potrebu biti bučni. No, zato prekriva i dio trećeg PCIe utora, što u današnje vrijeme većini neće biti problem, no dobro je znati ako vam je prostor u kućištu limitiran. Njegova tri ventilatora ostaju ugašena većinu vremena te se pokreću jednom kada krene i gaming. Iako je možda pretjerano, ASUS se odlučio za 1x8 + 1x6 napajanje, pa imajte na umu da vaš PSU podržava tu konfiguraciju. Sama kartica je ojačana metanim potporama kako ne bi došlo do savijanja pod teretom hladnjaka kroz godine stajanja u kućištu.

Obilan hladnjak bez problema drži karticu na pristojnoj temperaturi uz praktično nečujan rad.

ASUS RTX 2060 2

Specifikacije ostaju više-manje jednake onima kao kod referentnog modela, osim laganog overclocka jezgre kako bi se izvukle dodatne performanse. Kartica je otisnuta na TSMC-ovom 12 nm procesu, što pozitivno utječe na njezinu potrošnju energije u odnosu na prijašnju seriju, pogotovo ako uključimo nove tehnologije koje je Nvidia implementirala. Tako Nvidia računa na TDP od 160 W, vrijednost koja nije puno veća ni kod ASUS-ovog modela. ASUS preporučuje napajanje od 500 W ukupne snage. Sami čip ima 1920 CUDA jezgri, 240 Tensor jezgri za AI te 30 RT jezgri za RayTracing. Brzinu čipa teško je specificirati zbog načina na koji ga Nvidia koristi u smislu da će većinu vremena raditi daleko brže od osnovne brzine, pa i boost brzine. No, kartica je specificirana na 1680 MHz boost te 1365 MHz standardno, pa da padne tako nisko za vrijeme rada, morali biste praktički otkinuti hladnjak. Za vrijeme testiranja držala se malo ispod 2 GHz radnog takta. RAM se sastoji od 6 GB GDDR6 memorije koja će biti zadovoljavajuća za QHD gaming, no 4K bi mogao prilično kašljucati, ovisno o naslovu. Kada gledamo korisnost grafičke, primjerice, u 3D alatu Blender, na našem testu pobjeđuje 1070Ti, karticu koja joj je najbliža u gaming performansama.

Apex: FPS igre uvijek su zahtjevale brzu grafiku jer se svaka milisekunda vrijedi iskoristiti za akciju

apex RTX 2060

Više informacija

  • Model: nVidia GeForce RTX 2060
  • Performanse: 3,73
  • Dojam: 4,5
  • Proizvođač: ASUS
  • Proizvodni proces: 12 nm
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 2944/184/64
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1680/1750 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: GDDR6 / 6GB
  • Memorijska sabirnica: 192 bit
  • Memorijska propusnost: 336 GB/s
  • TDP: 160
  • Video izlazi: DVI-D, HDMI, 3xDisplayPort
  • Ustupitelj i cijena: M-San, 3.791,00 kn
  • Grand Prix: 4,15
  • Best Buy: 3,54
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASUS ROG STRIX RTX 2060

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASUS ROG STRIX RTX 2060 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.