Sapphire Radeon RX 590 Nitro+

Sapphire Radeon RX 590 Nitro+

Crveno plavetnilo

AMD-ova tradicija rebrandiranja nastavila se i ove godine rebrandiranjem kartice koja je rebrand modela RX480, koji je još uvijek među najboljim karticama srednjeg segmenta

 

AMD je i ove godine, čini se, ostao bez ideja jer su nam ponovno servirali stari proizvod u novom paketu. Prvi rebrand modela RX 480 došao je u obliku modela RX 580, koji je donio nešto viši radni takt, koji je rezultirao blagim rastom performansi. AMD-ov drugi rebrand ponovno donosi nešto viši radni takt i manji, 12-nanometarski FinFET proizvodni proces. Novi proizvodni proces osim višeg radnog takta daje i bolju energetsku učinkovitost, no to poboljšanje je tek marginalno i u najboljem slučaju iznosi oko 40 W.

Cool izvana, cool iznutra

Sapphireova verzija ove kartice dijeli hladnjak s Nitro+ Special Edition verzijom modela RX 580. Iako će se estetski uklopiti malen broj konfiguracija, moramo priznati da nam se sviđa prilično jedinstvena shema boja koju je Sapphire odabrao. Osim plave boje kućišta ova kartica ima i plavo osvjetljenje ventilatora te osvijetljeni logo na boku.

Kvalitetom izrade ova kartica je iznad konkurencije: hladnjak je iznimno kvalitetan, kao i backplate, koji osim estetike poboljšava i čvrstoću kartice, odnosno sprječava savijanje ploče. Tijekom testiranja se hladnjak ove kartice pokazao vrlo sposobnim po pitanju njezina hlađenja, pa temperatura kartice nije prelazila 65 stupnjeva, uz prilično nisku radnu buku. Sapphire je napravio odličan posao kod izrade ove kartice te ponovno opravdao titulu najpopularnijeg AIB partnera AMD kartica.

Clockanje i igranje

Testiranje kartice ne može proći bez overclockanja, u kojemu nas je testni primjerak ugodno iznenadio. Moramo napomenuti kako je kartica maloprodajni primjerak, odnosno nije uzorak dobiven iz AMD-a, a ASIC quality naše kartice je 87%. Već prilično gladnoj kartici povisili smo power target za maksimalnih 50%, što nam je omogućilo da s tvorničkog takta od 1545 MHz dođemo do stabilnog overclocka od čak 1670 MHz, što je impresivan overclock za Polaris arhitekturu.

 

AMD RX 590X 2

 

Ova kartica namijenjena je prvenstveno igranju na 1080p rezoluciji, na kojoj čak i zahtjevne naslove pokreće na visokim framerateovima. Tijekom testiranja igrali smo Forza Horizon 4 i Battlefield V, obje prilično zahtjevne igre, no isto tako prilično dobro optimizirane. U Forzi Horizonu 4 smo uz Ultra preset u FullHD rezoluciji ostvarili framerate od 79 sličica u sekundi, dok smo u 4K rezoluciji ostvarili 46 sličica u sekundi, što dokazuje da je ova kartica sposobna čak i za 4K gaming, ako ste voljni poigrati se s postavkama.

U Battlefieldu V ova kartica se također pokazala vrlo sposobnom, s prosječnim framerateom u FullHD rezoluciji od 76 sličica u sekundi, dok smo u 4K rezoluciji ostvarili manje impresivne 32 sličice u sekundi. Čak je i Battlefield V, jedan od grafički najimpresivnijih naslova, igriv u 4K, ako se spustite na Medium ili Low preset kvalitetu grafike.

Zaključak

Koliko god nismo obožavatelji rebrandiranja, moramo priznati da je Sapphire RX 590 Nitro+ Special Edition odlična kartica, no ona je tek blaga nadogradnja na RX 580, pa ako posjedujete RX 580 ili RX 480, ova kartica jednostavno nije isplativa. Za sve ostale koji kupuju novu karticu, ovaj model je odličan izbor, samo pripazite da shemu boja ostalih komponenti prilagodite ovoj plavoj kartici.

Više informacija

  • Model: Radeon RX 580 Nitro+ Special Edition
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Sapphire
  • Proizvodni proces: 12nm FinFET
  • Stream proccesors/ROPs/Texture units: 2304
  • Frekvencija GPU-a / shadera / memorije: 1560 MHz (Boost)/2100 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR5
  • Memorijska sabirnica: 256-bit
  • Video izlazi: 2x HDMI 2.0b, 2x DisplayPort 1.4, DVI-DL
  • Plus: Performanse, odlične termalne i akustične performanse, dodatni HDMI za VR, kvaliteta izrade
  • Minus: Estetski se ne uklapa u mnogo konfiguracija, ograničena isplativost
  • Ustupitelj i cijena: Futura-IT www.futura-it.hr Cijena: 2.439,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sapphire Radeon RX 590 Nitro+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.