MSI GTX 1080 Ti Lightning Z

MSI GTX 1080 Ti Lightning Z

MSI donosi verziju GTX 1080 TI za najokorjelije entuzijaste s fokusom na ekstemni overcloking.

Za one kojima najbolje nije dovoljno dobro

GTX 1080 Ti kartica je namijenjena entuzijastima, no među njima postoje oni kojima obična Founders Edition ili neka osnovna custom kartica jednostavno neće biti dovoljna. MSI je upravo za njih napravio Lightning Z verziju koja je impresivna u gotovo svakom pogledu i predstavlja sami vrh ponude GTX 1080 Ti kartica.

Prva impresivna stvar su dimenzije: 320 milimetara duljine i čak 61 milimetar debljine, što možda ne zvuči mnogo na prvu, no kada shvatite da je MSI Gaming verzija GTX 1080 Ti, koja je ionako podeblja (čitaj centimetar tanja od Lightning Z verzije), shvatite da se radi o pravom monstrumu od kartice koji će vam uzeti čitava tri slota za ekspanziju. Uz dimenzije dolazi i prikladna masa od čak 1707 grama, što je 450 grama više od mase „obične“ Gaming verzije 1080 Ti.

Za napajanje MSI GTX 1080 Ti Lightning Z koristi tri 8-pinska konektora kako bi ostvarila maksimalni overclocking potencijal. Proveli smo nekoliko sati overclockirajući GTX 1080 Ti Lightning Z i došli do vrlo razočaravajućeg offset rezultata od +70 MHz na jezgri i +400 MHz na memoriji. Taj nas je overclock pogurao preko čarobnog praga od 2 GHz, no isto tako nije nam donio značajno bolje rezultate. Da, ova kartica ima masivan overclocking potencijal, ali ne sa zračnim hladnjakom koji dolazi s karticom. Čak i sa zatvorenim vodenim hladnjacima rezultati nisu mnogo bolji i većina vlasnika bori se kako bi prešla prag od +100 MHz offseta, tako da se jednostavno ne isplati modificirati karticu na taj način. Ova kartica nije za obične smrtnike i tek kada se odlučite na LN2 hlađenje (tekući dušik) možete iskoristiti puni potencijal ove kartice.

MSI GTX 1080Ti Lightning Z 6

O hladnjaku ne moramo previše pričati, već samim pogledom na njegove dimenzije lako je zaključiti kako i više no dobro radi svoj posao. Uz overclock tijekom stress testiranja maksimalna temperatura iznosila je tek 65 stupnjeva na našem otvorenom testbedu, što je odlično uzmemo li u obzir da su ventilatori većinu vremena radili na tek 1200 okretaja, tako da je kartica pri maksimalnom naporu bila gotovo nečujna.

Kako se radi o flagship modelu, RGB je must-have, tako da MSI GTX 1080 Ti Lightning Z ima RGB osvijetljeni backplate i traku na bočnoj stranici te je sve osvjetljenje moguće sinkronizirati s uređajima koji imaju podršku za MSI Mystic Light. Zbog loših overclocking rezultata karticu smo testirali na tvorničkim postavkama te smo u 3DMark Time Spy ostvarili 9601 bod, dok smo u 3DMark Fire strike ostvarili jednako impresivan rezultat od 23165 bodova.

1 3

Benchmarking Unigineovim alatima, kao i testiranje performansi u igrama, radili smo na 1440p i 4K rezolucijama jer su to idealne rezolucije za igranje na ovoj kartici. U Heavenu na Ultra postavkama na 1440p rezoluciji ostvarili smo prosječni framerate od 97 FPS, dok smo na 2160p, odnosno 4K ostvarili 62,5 FPS. Impresivni rezultati nastavili su se i u Valleyu, gdje smo na 1440p rezoluciji ostvarili 97,9 FPS te 66,2 FPS na 2160p rezoluciji. Superposition smo drugačije testirali tako da smo na 1440p odabrali Extreme postavke i ostvarili prosječnih 24,00 FPS-a, dok smo 4K testiranje radili na 4K Optimized postavkama i ostvarili vrlo visokih 7,4 prosječnih FPS-a.

MSI GTX 1080Ti Lightning Z 4



Testiranje u igrama dalo nam je jednako impresivne rezultate te se MSI GTX 1080 Ti Lightning Z pokazala vrlo kompetentnom za 1440p gaming s prosječnim framerateovima iznad 120 FPS-a u Overwatchu i Battlefieldu 1, dok smo u Deus Ex: Mankind Divided zbog loše optimizacije ostvarili tek 72,4 FPS-a. Kod 4K testiranja rezultati su bili jednako dobri, tako da smo u Overwatchu ostvarili 112,22 FPS i 89,14 FPS u Battlefieldu 1. Deus Ex nas je nastavio razočaravati lošom optimizacijom uz 39,1 FPS i dokazao nam je kako i najbolje kartice ne vrijede mnogo ako developeri ne ulože trud u optimizaciju. Za kraj smo pokrenuli Final Fantasy XV benchmark na 4K rezoluciji sa Standard presetom i ostvarili rezultat od 4639 bodova uz „Fairly High“ ocjenu performansi, što znači da je igra potpuno igriva uz rijetke padove ispod 30 FPS-a.

1080ti lightningi

MSI GTX 1080 Ti Lightning Z je impresivna kartica za one koji žele apsolutno sve i nije im problem platiti cijenu za isto. Oni koji samo žele performanse GTX 1080 Ti za svoj će novac daleko više dobiti kupnjom klasičnog MSI Gaming modela.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI GTX 1080 Ti Lightning Z

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI GTX 1080 Ti Lightning Z - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.