Sapphire AMD R9 Fury Nitro - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Odličan hladnjak Sapphireov Nitro  aftermarket hladnjak odradio je vrlo dobar posao, a pod opterećenjem je posebno tih

Sapphire AMD R9 Fury Nitro

Fury na zraku

Slabiji brat Fury X dolazi s klasičnim zračnim hlađenjem, a u slučaju Sapphirea, s ni manje ni više nego Nitro verzijom

Otkako je izašla AMD-ova R9 Fury X kartica, a odmah nakon nje i njen slabiji brat, nismo imali prilike sve do sada probati njezin nusprodukta i slabijeg brata Furya. Baš kao i njen uzor, ovaj model puno obećava, a njezin potencijal smo iskusili kroz Sapphireov R9 Fury Nitro model

Umjesto vode - zrak

Odmah na prvi pogled možete primijetiti da za razliku od katice Fury X, Fury nije hlađena vodom, već zrakom. AMD je to tako i zamislio, a referentni dizajn kao takav zapravo i nije postojao, već su po tom pitanju dali odriješene ruke proizvođačima grafičkih kartica. Tako je Sapphire na nju odmah “zakeljio” svoju općepoznatu Nitro seriju hladnjaka, a osim te verzije postoji još i Tri-X varijanta. Kartica je s ovim hladnjakom stvarno masivna i teška prije svega, što se matičnoj ploči baš neće svidjeti, ali i estetski neće lijepo izgledati, budući da će vrlo vjerojatno visiti s jedne strane. Ovo se može donekle riješiti ukoliko malo nategnte PCI-express power kablove i provučete ih s gornje strane kartice. Njih je u ovom slučaju dva komada (8-pinski), a takvi su sposobni dostaviti 300 W snage. Još 75 W dolazi s PCI-express slota.

Razlog zašto je kartica toliko teška jesu dva masivna aluminijska bloka, kao i nekoliko toplovodnih cijevi koje hlade čip, memoriju i ostale komponente koje ih okružuju, poput naponskog sklopa. U tom hlađenju im pomažu i tri 80 mm ventilatora koja rade u polupasivnom načinu rada, gdje su tokom mirovanja grafičke kartice potpuno ugašeni. Štoviše, ugašeni su čak i kada je grafička kartica pod laganim opterećenjem, a pale se tek iznad kakvih 60 °C. Pri tome su gotovo nečujni, a maksimalna temperatura ne prelazi 76 °C u FurMark Stress testu, dok je u igrama i nešto niža. No, na stranu tihog rada ventilatora i dobrih performasni hladnjaka, coil whine koji kartica ispušta doslovno je nesnosan.

Sapphire Nitro R9 Fury 5

Rado viđen Aluminijski backplate čini karticu još čvršćom, ali i ljepšom. Doduše, gotovo četvrtina  aluminijskog bloka visi preko “guzice” PCB-a, tako da je kartica nešto dulja nego što je možda mogla biti

 

Jest da je autor ovog teksta silent freak, pa možda i nije u potpunosti objektivan, ali to je bilo toliko izražajno da je nadglašavalo buku bilo kojeg drugog ventilatora na našem test bedu. Kod coil whinea je problem u tome što on čak i ne mora biti glasan da bi bio naporan, jer ipak je riječ o visokom, high-pitch tonu koji ispušta. Stražnja strana kartice otkriva golemi backplate koji bi potencijalno mogao biti i nešto duži, budući da sam hladnjak četvrtinom visi preko “guzice” PCB-a kao što možete vidjeti na slikama.

Prisutnost backplatea uvijek pozdravljamo, jer osim što pomaže kartici da bude rigidnija, također dodatno pomaže u odvođenju topline, a uz sve to i izgleda cool, pogotovo s ovim Sapphireovim Nitro logom i ostalom grafikom. Od ostatka zanimljivosti, Fury Nitro na sebi nosi dedicirani prekidač za šaltanje između UEFI i legacy BIOS podrške, te naravno set video izlaza koji se sastoji od tri DisplayPorta 1.2a, jednog HDMI 1.4a (da, nažalost, to je jedina mana ove arhitekture) i jednog DVI-D-ija.

Performansi na pretek

Fury i Fury X serija AMD-ove high-end GPU postave prije svega donose sumanut broj stream procesora koji s lakoćom dostavljaju vrlo visoke performanse dostojne bilo koje igre i rezolucije. U slučaju Fury X taj broj seže do 4096, dok je Fury okljaštrena verzija svojeg većeg brata sa 3584 stream procesora. Možda najbitniji novitet koji Fury kartice nosi jest svakako High Bandwidth Memory (HBM) koja mijenja klasični GDDR5 VRAM. Iako ova 4 GB memorije (čija je veličina ujedno i ograničenje prve generacije HBM-a) kuca na vrlo niskih 500 MHz (1000 MHz efektivno), ne dajte se praviti, jer ista pruža daleko bolje performanse od svojeg prethodnika. Istina da se ista za sada ne može overclockirati, propusnost koju postiže (512 GB/s) uz 4096-bitnu sabirnicu i više nego dovoljno govori o njenim mogućnostima.

Sapphire Nitro R9 Fury 3

Puno daje, ali i uzima Dva 8-pinska PCI-express konektora za napajanje i otprilike 300 W potrošnje

 

Kada se sve ovo nabaca na jednu hrpu dobijete izuzetno sposobnu grafičku karticu koja može podnijeti bilo koji aktualni naslov i u visokoj rezoluciji. Mi smo konkretno testirali u 2560 x 1600 (i u 1920 x 1200), a tamo se također pokazala dovoljno jakom da pogura dobar dio najzahtjevnijih naslova današnjice preko 60 FPS-a, tako da prema svemu sudeći niti 4K ne bi trebao biti problem.

Plaćanje premije

Fury i Fury X nisu baš najdostupniji modeli na tržištu. Počevši od raznolikosti brandova koji su ih podržali, pa na kraju krajeva i zalihe koja je gotovo nepostojeća, ovi modeli kao pioniri svojih tehnologija i trenutno najjači AMD-ovi predstavnici single GPU-a grafičkih kartica, sve su samo ne cijenom pristupačni. Na stranu te visoke cijene od malo ispod 5.000 kuna koja je naravno opravdana zakonom ponude i potražnje, a i konkurencija se postavlja na isti način kada su u pitanju high-end modeli, očigledno je da negdje zapinje po pitanju proizvode.

Sapphire Nitro R9 Fury 4

Bez analognog Video izlazi su klasičnoga rasporeda i broja za Fury karticu, te su svi isključivo digitalni

 

Što je točno posrijedi možemo samo nagađati, a AMD je još onda kada je Fury X izašao, i odmah nakon toga bio nedostupan, rekao da su se kartice jednostavno rasprodale poradi potražnje, no situaciju se nije promijenila ni dan danas. Osobno bismo uprli prst u HBM, jer je njegova
proizvodnja i dalje vrlo skupa i nesistematizirana. Možda je AMD svoj fokus prebacio na Polaris, a Fury X je bio svojevrsni djelomični technology showcase i uvertira za ono što tek dolazi, no kao što smo i rekli, možemo samo nagađati.

Sapphire Nitro R9 Fury 7

Sakriveni dodatak Prekidač za UEFI i Legacy BIOS podršku

 

Na sreću AMD ima veliki portfelj grafičkih kartica koje su vam na izbor, pa tako možete otići na jeftinije opcije koje će biti jednako dobre ukoliko ne igrate na rezolucijama većim od 1080 / 1200p, poput R9 390 ili R9 380.

Maloprodajna cijena:
4.700,00 kn

Rezultati benchmarka u igrama na 1200p / 1600p s prosjekom FPS-a:

Dragon Age Inquisition Benchmark (Graphics Quality Ultra Preset) - 45 FPS / 22 FPS

Crysis 3 (High Quality, FXAA)  - 68 FPS / 47 FPS

Fallout 4  (Ultra benchmark) - 90 FPS / 60 FPS

Far Cry 4  (Overall Quality Ultra, 4 x MSAA) - 78 / 57 FPS

Dragon Age: Inquistion (Ultra Quality, 0 x MSAA) - 57 /  39 FPS

Metro LL Benchmark (Very High,  AF 16x, Adv. PhysX Off, Tess. Normal , SSAA Off) - 120 / 84 FPS

Grand Theft Auto V (High Quality, FXAA) - 123 / 106 FPS

Witcher 3 (Ultra) - 58 / 42 FPS

Dirt Rally (Ultra Settings) - 127 / 106 FPS

Star Wars Battlefront - Overpower (Ultra Settings Preset) - 115 / 81 FPS

Više informacija

  • Model: Sapphire AMD R9 Fury Nitro 4 GB
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 5
  • Bundle: 5
  • OC potencijal: 4
  • Proizvođač: AMD / Sapphire Technology Limited.
  • Proizvodni proces: 28nm, Fiji
  • Stream proccesors/ROPs/Texture units: 3584 / 64 / 224
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1050 MHz / 500 MHz (1000 MHz efektivno)
  • Količina i vrsta RAM-a: 4 GB HBM
  • Memorijska sabirnica: 4096-bit
  • Memorijska propusnost: 512 GB/s
  • TDP: ~ 275 W
  • Dodatno napajanje: 8-pin + 8-pin
  • Video izlazi: DVI-D + 3 x DisplayPort + HDMI
  • Plus: Performanse, kvaliteta izrade, performanse hladnjaka i njegov iznimno tihi rad
  • Minus: Slab overclocking potencijal, uvjetno rečeno cijena
  • Ustupitelj i cijena: Sapphire, www.sapphiretech.com, maloprodajna cijena: 4.700,00 kn
  • Futuremark 3DMark Graphics Score - Fire Strike / Fire Strike Ultra: 15460 / 3794
  • Potrošnja grafičke kartice (Voltcraft Energy Check 3000, Watt) - Mirovanje / Opterećenje (Geeks3D Furmark v1.10.6): ~10 W / 279 W
  • Testna konfiguracija: Intel Core i7 – 6700K @ stock, Asus Maximus VIII Ranger, Kingston HyperX Fury 2 x 4 GB DDR4 2400 MHz, ADATA SP550 240 GB, Corsair HX 1000, AMD Catalyst Crimson Hotfix, Windows 8.1 64-bit
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sapphire AMD R9 Fury Nitro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire AMD R9 Fury Nitro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.