Uvodnik - Vidi 259

Uvodnik - Vidi 259

Generacijo Z,

Kad su neki marketinški magovi počeli iz nekog, čini se ne prepametnog razloga, u prošlom stoljeću različitim generacijama dodjeljivati slova s kraja abecede, dajući im pritom egzotične znakove X i Y, slutili smo svi da će ubrzo doći i to zlokobno posljednje slovo Z.

Tomislav 28 5

Promijenite i unaprijedite našu civilizaciju koristeći tehnologiju pametno"

Posljednje slovo abecede rezervirano za generaciju Z, označava i dio vas, čitatelja, koji ste rođeni sredinom devedesetih, kada je Hrvatskom, srećom, već tutnjao Internet, jer ga je tada, zamislite, zahvaljujući viziji nekolicine naših nadobudnih tehnoloških pionira, Hrvatska uvela među prvima u Europi.

Kao nativni „digitalci“, koji su odmah po rođenju bili dio digitalnog okruženja, bili ste označeni kao oni koji će promijeniti čovječanstvo kada nakon školovanja dođete na tržište rada i popunite radna mjesta u tvrtkama širom svijeta. Ove godine, odnosno baš ove jeseni, 22 godine poslije vašeg dolaska na planet, upravo se očekuje da se u značajnijem broju pojavite na tržištu rada, spremni da pokrenete promjene.

No, kako stvari stoje, izazov za vas, dragi moji Z-ovci, nisu takozvani „milenijalci“ rođeni u novom mileniju, koji bi trebali biti sljedeći uzurpatori novih radnih mjesta, već je pitanje jeste li vi zadnja generacija koja će masovno ući na tržište rada. Pitanja su samo hoće li vas i kada zamijeniti generacija R (Robota) ili će možda neki magovi pokrenuti novu klasifikaciju generacija te početi novi ciklus generacijom A, koja će označavati Artificial Intelligence. Sve je sada na vama. Promijenite i unaprijedite našu civilizaciju koristeći tehnologiju pametno, ali sačuvajte nas od nâs samih i upotrebe tehnologije koja će nas učiniti suvišnima na Zemlji. Mi u Hrvatskoj srećom, radi naše abecede, valjda imamo mjesta još i za generaciju Ž, na čemu će nam Ameri pa i Rusi vjerojatno zamjeriti, pa ćemo spretno odgoditi dolazak robota i umjetne inteligencije za koju godinu :-) Već deset godina pripremamo naš jedinstveni prilog VIDI.edu koji promiče STEM obrazovanje, predstavljajući zanimljiva hrvatska tehnološka učilišta i njihove informatičke kolegije, pa kroz to vrijeme možemo pratiti njihov nevjerojatan napredak u kojemu su neki od bazičnih tečaj-školica postali inovativna mjesta za usvajanja najnovijih tehnoloških spoznaja.

Najbolji studenti spomenute generacija XYZ, školovani na hrvatskim tech učilištima, zapošljavaju se naravno u ponajboljim hrvatskim tehnološkim tvrtkama, kao što je tvrtka Microblink, koje srećom daju priliku ljudima željnim svjetskih izazova i vrhunskih radnih uvjeta da ostanu u Hrvatskoj.

Baš takvim tvrtkama koje imamo na svega petnaest minuta vožnje od redakcije željeli smo uputiti tehnološki izazov kakvog se ne bi posramili niti u Silicijskoj dolini. Kako smo u zadnjim vrućim ljetnim danima dobili u Vidilab novi AMD-ov ponos Threadripper, nismo vam htjeli istresti samo suhe brojke koje vam neće puno značiti, a i koje ste možda već pronašli na Internetu, već smo željeli napraviti potpuno jedinstven test.

Željeli smo biti zaista originalni, pa smo zamolili osnivača Microblinka, Damira Sabola, da probamo kreirati i složiti našu VIDILAB AMD konfiguraciju koja će se nositi sa teškim zadacima kakvima su izloženi Intel Xeoni u svakodnevnom kompajliranju MicroBlinkovog zahtjevnog source codea za sve njihove planetarne uspješnice kao što su BlinkBarcode, PhotoPay, BlinkID... Nakon kompajliranja napravljeni su unit i integration testovi koji se vrte prije releasea njihovih proizvoda. Dakle, stavili smo naš stroj na prave i realne muke i nismo, kako mnogi rade, puštali sintetičke testove skinute s Interneta, čiji rezultati vam ne govore ništa korisno. Da biste vidjeli kakav smo posao napravili, pogledajte temu i zaključite sami. Mislim da se Intelu neće svidjeti rezultati testa u kojem je naša mrcina „preznojila“ MicroBlinkov build server s dva Intel Xeon E5-2650 v2 procesora sa sveukupno 16 fizičkih core-ova i 32 threada. Na sličan test koji je tako slikovito ogolio performanse nismo naišli nigdje u svijetu.

Osim ove hard core teme koja će zanimati sve one koji prate taj višegodišnji lov mačke i miša između AMD-a i Intela, potrudili smo se napraviti i gejmersku konfiguraciju snova, koju nećete naći na policama hrvatskih trgovina hardverom. Kao i obično, ima još puno toga radi čega ćete se razveseliti, a posebno ističemo fotke čitatelja sa nevjerojatnh mjesta na kojima su ponosno pokazali svoj omiljeni časopis. VIDImo se u idućem vrlo, vrlo posebnom broju!

Sadržaj časipisa Vidi 259 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.