Uvodnik - Vidi 242

Uvodnik - Vidi 242

Pogled odozgora

Kao i svaki mjesec povela se rasprava u našoj maloj ali moćnoj redakciji što je tehnološki događaj koji je obilježio protekli mjesec i moram priznati da je ovaj puta bilo nekoliko sjajnih događaja koji će zasigurno promijeniti naš svijet, a u dva takva događaja od mnogih drugih upleten je Elon Musk.

urednikTaj poduzetnik sretne ruke i još sretnijih veza u američkom kongresu pokazuje što se može napraviti čak i ako ti na početku tvog sna pomogne država s par milijardica zelembaća. Naime, takva golema potpora pokazala se višestruko korisnom gestom. Musk nije uspio samo radi početnog povjerenja američke vlade već radi njegove goleme energične predanosti cilju da ostvari svoj san ponude dopadljivog i svima dostupnog električnog automobila. On sada utire put onim smjelim potezima koje velike korporacije kojima upravljaju ekonomski stručnjaci, odjenuti u mišje-siva odjela, nikad neće napraviti.

Oni će uvijek sebi i dioničarima htjeti pružiti siguran i ustaljeni priljev zarade i bonusa skrivajući se u hladovini velikih i dobro podmazanih korporativnih mehanizama koje ionako nitko ne može lako uzdrmati niti ih tako lako srušiti. Mnogi od njih ipak prespavaju tu ključnu promjenu i tada daju priliku mnogim novim nepoznatim vizionarima da stupe na scenu svjetske slave.

Dakle, Muskova raketa SpaceX bila nam je ovaj mjesec baš to, najbitnija stvar koja se dogodila u tehnološkom smislu, koja će čini se učiniti kao i kad se Intel 1971. godine pojavio s prvim komercijalnim i svima dostupnim mikroprocesorom 4004 kada vjerojatno nitko nije vjerovao koliko će to promijeniti svijet u idućih par desetaka godina.

Mnogi prespavaju promjenu i onda daju priliku novim vizionarima da stupe na scenu

Na jednaki način ovo privatno i ekonomski daleko jeftinije svemirsko prometalo nego li su to do sada nudile NASA, ESA i drugi pruža mogućnost jeftinog i čestog prijevoza tereta u zemljinu orbitu, što će možda i manje razvijenim zemljama poput Hrvatske pružiti priliku da sudjeluju u svemirskoj ekonomiji koja se upravo rađa. Za sve je naravno osim mnogih drugih stvari zaslužno i jedno superračunalo koje je jedino bilo sposobno platformu na uzburkanom moru namjestiti u milisekundu da raketa ima sigurno slijetanje i vrati se u jednom komadu. Opet su jedno računalo i mikroprocesor u njemu pokazali svu svoju moć kojoj čovjek sam nije mogao parirati.

Imamo i mi našeg potencijalnog Muska i mi ga u VIDI-ju često spominjemo, a to je Mate Rimac. Naravno, on još ima tu sreću što je u Hrvatskoj pa mu se svaki uspjeh mora odvagnuti nekoliko puta iako je čovjek već pokazao koliko hrabrosti ima u svojim ambicijama pa da sada i prestane raditi i preseli se u daleki Timbuktu, ostavio je trag u nevjerojatno ogromnom knowhowu kojeg je stvorio, tom zamršenom klupku znanja kojeg posjeduju njegova tvrtka i ljudi.

Nije baš orbitalna letjelica, ali DRON se kao tehnološko „čudo“ vrlo brzo iz aviomaketarskih krugova preselio u istraživačke odjele velikih pa i hrvatskih tvrtki. Iako se ljudi bave razvojem mini bespilotnih letjelica već duže vrijeme, tek je čini se najava Amazona od prije nekoliko godina da će svoje dostave početi raditi dronovima uzburkala maštu ostalih koji su brzo prionuli i sami u razvoj različitih verzija ne bi li ponudili baš svoju verziju najletjelice koja poput svestranog švicarskog noža može činiti baš sve što od nje u zraku očekujete. Samo ga treba znati dobro kontrolirati da čini ono što želimo kako ne bi postalo oružje u rukama onih s lošim namjerama.

U Hrvatskoj se razvilo desetak tvrtki koje ozbiljno rade na razvoju dronova jer njihovu upotrebu najavljuju i pošta, vojska, geodetska uprava, GSS, hitna pomoć, trgovačke kuće, turističke zajednice, poljoprivrednici, sportaši, zabavna industrija, vatrogasci, policajci itd. itd... Bit će puno posla u idućim godinama, a na vama je da možda uđete u to područje i mi vam naravno nudimo ono radi čega postojimo. Sve što za početak trebate znati da se odlučite krenuti u čarobni svijet posjedovanja vlastitog drona.

Tamna strana interneta - Black patterns, odabir prave telke za „posebne namjene“, test gaming miševa, ljetna IT studentska praksa u hrvatskim IT tvrtkama samo su neke od uspješnih tema koje smo za vas pripremili i koje će vas i ovaj mjesec zabaviti. Sigurni smo u to. VIDImo se.

 

Izdvojeno iz sadržaja:

 

ivek spaja 2

Pametni dom

Ugradite mnoštvo senzora (za vodu, otvorene prozore ili vrata...) i povežite ih u siguran pametan dom kojeg možete kontrolirati smartphoneom

 

Grundig

Najbolji televizori

Približava se Europsko nogometno prvenstvo, što znači da stižu akcije za kupnju televizora. Vidilab vam donosi pregled najboljih modela

 

Miševi zajedno 3

USPOREDNI TEST: Gaming miševi do 400 kn

U Vidilabu smo priveli čak 20 gaming miševa u rasponu od 100 do 400 kuna i nakon baterije testova donijeli naš pravorijek o apsolutno najboljem i najisplativijem mišu. Tu je naravno i pregled tehnologije kao i opis svakog pojedinačnog modela

 

drawer

Softver: Android N

Na Nexus uređajima dostupan je developer preview novog Android OS-a, pa smo pojurili isprobati koje to novitete donosi

 

dron 3

TEMA broja: Dronovi

Donosimo vam vodič za slaganje vlastitog drona uz detaljan opis svih potrebnih komponenti. Testirali smo u Vidilabu i najnoviji DJI Phantom, ali i iskušali profesionalne dronove za ozbiljnije poslove, kao i za utrke dronova. Istražili smo koji su najpopularniji modeli i za koje se sve svrhe koriste dronovi te za vas proučili zakonsku regulativu za let bespilotnim letjelicama

 

HTC 10 2

HTC 10

 

 Sadržaj časopisa Vidi br. 242 pročitajte na ovoj poveznici.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.