Uvodnik - Vidi 235 - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 235

Uvodnik - Vidi 235

Sanjarenje

Danas je počela jesen, kalendarski još koji dan ranije, ali lupanje kiše po redakcijskom prozoru dok pišem ovaj uvodnik reklo je svoje. Vrijeme je da prignemo glave monitorima i krenemo u tehnološke avanture koje ćemo rado podijeliti s vama.

Tomislav Kotnik - osnivač Vidija i glavni urednik

Opet kasnim s mojim uvodnikom kojim završavamo produkciju ovog broja, ali imam opravdanje jer naš dragi kolumnist Zvonimir Stanić još nije predao svoju kolumnu pa sve dok on kucka po tipkovnici kako bi me posramio i predao kolumnu prije mene, ja mogu malo razmišljati o par zanimljivih stvari koje sam upio jutros na jednom posebnom događaju na kojem sam proveo to kišno jesensko jutro.

Radi se o MobilityDayu, jednoj nevjerojatno simpatičnoj konferenciji koja je nadživjela čak i Nokiju kao simbol mobilnog pokreta koji je nastajao još devedesetih, a oko kojeg je kasnije nastala i ova konferencija.

Srećom, imam je privilegiju posjetiti jer je svega par stotina metara od redakcije; radije nego da napišem uvodnik i predam ga bar ovaj put na vrijeme.

"Mobilne aplikacije su mrtve"

Dobra atmosfera uz miris jutarnje kave i natiskanih 300-tinjak dobro raspoloženih mobil-nomada iliti sljedbenika priče o mobilnoj budućnosti pratilo je pomno prvog govornika koji je otvorio konferenciju prvim riječima. „Mobilne aplikacije su mrtve!“ reče govornik Damir, otvarajući skup. Uups! Iznenadio je čak i hostese koje o tome pojma nemaju. To je bila rečenica koja je pokrenula tišinu. Nisam više mogao mirno srkati kavu, a da ne budem otkriven pa sam i ja naćulio uši. Damir Tomičić je naše gore list koji gotovo cijeli život provodi na relaciji Nürnberg - San Francisco. Ima super uspješnu tvrtku za razvoj mobilnih rješenja i ne dvojim treba li takvog čovjeka slušati. No baš da su aplikacije mrtve? Hm.

Odmah su me preplavile crne misli kako ću svoju aplikaciju za naštimavanje gitare morati proglasiti mrtvom, no u sred tog mog misaonog košmara prekida me njegov odgovor. Gotovo 500.000 aplikacija na bilo kojem „storeu“ garantira vam da vašu aplikaciju koju ste razvili nitko nikada neće naći i instalirati je na svoj mobilni uređaj! To je bačen novac. Budućnost je u aplikacijama kao servisu. Dobar primjer je Uber koji aplikaciju koristi kao dio svoje usluge u stvarnom svijetu. Riješite kao developeri nešto iz stvarnog svijeta, a aplikaciju koristite kao dio tog servisa. Potreba korisnika za servisom iz stvarnog svijeta bit će ta koja će stvoriti aplikaciju koja će se koristiti i gurati je. Ako nema pravog i originalnog servisa kojeg će ljudi koristiti nema potrebe niti za aplikacijom. Budite na zemlji, ne sanjarite.

 

Eee, baš nećemo, bar što se nas tiče i naših planova za ovaj broj. Odlučili smo sastaviti Uber stroj. Pravi nedosanjani san svakog tko želi računalo iz svojih snova. Računalo snova. Dream machine. Nije to nešto što ćete naći na policama naših trgovaca već nešto što ćete pomno planirati i onda još pomnije kupiti i složiti u svoj predmet nesputanog zadovoljstva. No ne brinite ako mislite da vam je to nedostižno jer nekoliko stranica kasnije dali smo vam recept kako do povoljnog steam machinea kojim ćete uz nove gejmerske naslove kratiti kišne jesenske dane.

Windows 10 nije nikome više nova vijest, ali svaki dan pristižu nam nove vijesti čega se ipak treba bojati ako ga koristite. Mi smo istražili ono što je bitno da proučite prije nego se odlučite na instalaciju.

Osim tradicionalno velikog broja testiranog hardvera u broju, proučite naš godišnji prilog o školovanju na hrvatskim IT učilištima. Svi znaju za naš superuspješni FER, no što nude ostala popularna IT učilišta predstavili smo vam kroz detaljne intervjue i vidjeli tko od njih nudi nešto posebno što bi vas moglo zainteresirati da svladate neka nova znanja i povećate cijenu svog radnog sata kada ćete biti na razgovoru za svoj novi posao.

Naravno, postoji još jedan bitan detalj ovaj mjesec, a taj je da smo vam omogućili izbor kupnje primjerka VIDI-ja (i) bez priloženog VIDI DVD-a po povoljnijoj cijeni, baš kako to rade i u stranim časopisima. Pa VIDIte sami koje ćete izdanje izabrati :-)

 

Izdvojeno iz sadržaja:

IMG 3834 Cool priča: Amphinicy Technologies

Predstavljamo softver za satelite hrvatske tvrtke Blink koji je privukao interes investitora.

 

dodatak 1

How to: Rasberry Pi kao server

Od popularnog malog jeftinog računala napravili smo kućni server.

 

Windows 10 27

Windows 10

Windowsi su od sredine ljeta s nama. U velikom pregledu mogućnosti, vodiča i u predstavljanju problema pomoći ćemo vam oko odluke o nadogradnji.

 

 

Matične zajedno 10

 Usporedni test: Test Intel Skylake

Veliki pregled nove Intelove Skylake platforme uz test novih procesora i usporedni test 12 Z170 matičnih ploča.

Droidcon 18

VIDI.EDU

Tradicionalni Vidijev posebni prilog u kojemu predstavljamo najbolja hrvatska IT učilišta.

 

 

AMD Fury nano 2 2

 AMD FURY Nano

Nova AMD grafička kartica.

 

 dream machine 256

Tema broja: Dream machine

U Vidilabu smo složili računalo iz snova s najboljim komponentama dostupnim na našem tržištu. U potrazi za beskompromisnim performansama nismo pazili na cijenu, a konfiguracija puca od sirove snage i spremna je za najzahtjevnije profesionalne i gamerske zadatke.

 

 

Samsung Galaxy S6 EDGE 17

HARD HIT: Samsung Galaxy S6 Edge+

Kruno i mobiteli

 Reportaža IFA 2015.

Vidijevi novinari donose pregled najbitnijih noviteta s berlinskog IFA sajma.

 

Apple Watch 3

Apple Watch

Pametni sat iz Applea na detaljnom Vidilab testu.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.